Με ένα καφεδάκι… τα ξεχνάτε όλα!

Με ένα καφεδάκι... τα ξεχνάτε όλα! Με ένα καφεδάκι... τα ξεχνάτε όλα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καφεΐνη εμποδίζει τη βραχεία μνήμη και δυσκολεύει τον εγκέφαλο στην αναζήτηση λέξεων.

Για τους περισσότερους από εμάς το πρωινό ξύπνημα είναι ό,τι πιο βάρβαρο μπορούμε να βιώσουμε! Μοναδική παρηγοριά, ένας καφές, ζεστός, κρύος, πικρός, γλυκός, με γάλα ή χωρίς, δεν έχει σημασία, εφόσον για πολλούς η καφεΐνη είναι ό,τι πολυτιμότερο προσέφερε ο… Χριστόφορος Κολόμβος (αν αναλογιστούμε, ότι η Βραζιλία και η Κολομβία προσφέρουν σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής).

Αλήθεια, θυμάστε το μικρό όνομα του Κολόμβου; Είστε σίγουροι, ότι το γνωρίζετε αλλά δεν μπορείτε να το θυμηθείτε αυτή τη στιγμή; Μήπως για αυτό φταίει το δροσερό καφεδάκι, που απολαμβάνετε; Κι όμως… Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η καφεΐνη εμποδίζει τη μνήμη να θυμηθεί μεμονωμένες λέξεις και δημιουργεί το φαινόμενο «εδώ το έχω, αλλά δεν μπορώ να το πω». Εμποδίζει τη βραχεία μνήμη.

Είναι γνωστό, πως η καφεΐνη διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλεί εγρήγορση στον οργανισμό. Σύμφωνα, όμως με την επιστήμονα Βάλερι Λεσκ, από τη Διεθνή Σχολή Εξελικτικών Επιστημών στην Ιταλία, η καφεΐνη διεγείρει ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα, «κλείνοντας» μερικά άλλα.

Μαζί με το συνάδελφό της Στίβεν Γομπλ, από το Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου, ανακάλυψαν ότι μπορεί να προκαλεί μίνι-αμνησία, όσον αφορά λέξεις και όχι γεγονότα. Οι δύο επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες 16 φοιτητών. Στη μία ομάδα έδωσαν 200mg καφεΐνης κάθε μέρα, ισοδύναμη με δύο φλιτζάνια δυνατού καφέ και στην άλλη ένα «ψεύτικο» χάπι.

Έπειτα, ζήτησαν από τους φοιτητές να απαντήσουν σε 100 ερωτήσεις γενικών γνώσεων, οι οποίες είχαν μονολεκτικές απαντήσεις. Οι ερευνητές, έδιναν τη δυνατότητα στους νέους να επιλέξουν την απάντηση ανάμεσα σε 10 λέξεις, αρκετές από τις οποίες ήταν παρόμοιες, όσον αφορά στην ακουστική.

Αν ο ερωτώμενος δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση, οι ερευνητές τον βοηθούσαν, λέγοντας του την πρώτη συλλαβή της σωστής λέξης. Αν μετά από αυτή τη βοήθεια απαντούσε, τότε παρουσίαζε το φαινόμενο «εδώ το έχω, αλλά δεν μπορώ να το πω».

Όταν η λέξη της απάντησης έμοιαζε με την ερώτηση, οι φοιτητές, που είχαν λάβει την καφεΐνη δεν είχαν πρόβλημα να βρουν την απάντηση. Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, παρουσίαζαν περισσότερες δυσκολίες από αυτούς, που είχαν λάβει το ψεύτικο χάπι.

Μάλιστα, η κα Λεσκ τονίζει, ότι η καφεΐνη βοηθά τη βραχεία μνήμη, όταν η πληροφορία, που αναζητά ο εγκέφαλος έχει άμεση σχέση με τον ειρμό σκέψης, αλλά εμποδίζει τη βραχεία μνήμη, όταν η πληροφορία, που αναζητά ο εγκέφαλος είναι άσχετη.

Info:
Πηγή:
BBC.co.uk

Διαβάστε επίσης