Επιλέξτε ένα αξιόπιστο βιβλίο μαγειρικής

Επιλέξτε ένα αξιόπιστο βιβλίο μαγειρικής Επιλέξτε ένα αξιόπιστο βιβλίο μαγειρικής

Βιβλία μαγειρικής, περιοδικά ακόμη και εφημερίδες, σελίδες στο Ιντερνέτ βομβαρδίζουν τη σύγχρονη νοικοκυρά με πληθώρα συνταγών μαγειρικής από κάθε είδους κουζίνα. Κι όμως, ιδίως αρχάριοι στην τέχνη της κουζίνας, που επιχείρησαν «ανυποψίαστα» να υλοποιήσουν μια τέτοια συνταγή, δοκίμασαν μια οδυνηρή έκπληξη στο τέλος των προσπαθειών τους. Πριν, λοιπόν, περάσετε από την θεωρεία στην πράξη, σας επισημαίνουμε ορισμένες παγίδες που θα πρέπει να αποφύγετε και μικρά μυστικά που θα πρέπει να προσέξετε.

Αν είστε αρχάριοι, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα βιβλίο μαγειρικής για να ξεκινήσετε. Αναζητήστε ένα βιβλίο πάνω στο είδος της κουζίνας που προτιμάτε να μαγειρεύετε σε καθημερινή βάση, αφήνοντας τα πιο εξειδικευμένα βιβλία και τις εξωτικές κουζίνες για αργότερα.

Αφιερώστε κάποιο χρόνο σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και ξεφυλλίστε όλα τα σχετικά βιβλία που θα βρείτε στα ράφια του. Ας υποθέσουμε ότι αναζητάτε ένα βιβλίο για την ελληνική κουζίνα, ακολουθείστε την πολύ απλή και αποτελεσματική μέθοδο που σας προτείνουμε παρακάτω για να καταλήξετε στην σωστή επιλογή.

Ξεχωρίστε 2-3 βιβλία ελληνικής κουζίνας. Διαλέξτε ένα φαγητό που γνωρίζετε αρκετά καλά και συγκρίνετε τον τρόπο που η παρασκευή του παρουσιάζετε σε κάθε βιβλίο. Κριτήριά σας μπορεί να είναι πολλά, σας συστήνουμε όμως να προσέξετε:

-Τα υλικά της συνταγής να καταγράφονται με ακριβείς ποσότητες

-Να δίνονται με λεπτομέρεια οδηγίες για όλα τα στάδια της προετοιμασίας του φαγητού καθώς και τα εργαλεία ή τις συσκευές που θα σας χρειαστούν

-Να δίνεται, έστω και ενδεικτικά, ο χρόνος μαγειρέματος και η κατάλληλη θερμοκρασία, ή ο χρόνος ψύξης που απαιτείται, ανάλογα με το είδος του φαγητού

-Να υποδεικνύεται αν ένα μέρος των υλικών μπορούν να προετοιμαστούν νωρίτερα και αν συνιστάται και πώς θα γίνει η φύλαξη του φαγητού που θα περισσέψει

Βοηθητικό ρόλο παίζουν και οι απεικονίσεις των μαγειρεμένων πιάτων, μην προσπαθήσετε όμως να τα μιμηθείτε κατά γράμμα, γιατί θα απογοητευτείτε. Απλά σας δίνουν κάποιες ιδέες για την παρουσίαση του φαγητού, σιγά σιγά όμως θα αποκτήσετε το δικό σας προσωπικό γούστο. Και μην ξεχνάτε, και στην κουζίνα η απλότητα είναι η πιο επιτυχημένη συνταγή.

Προσοχή!! Μην επιλέξετε ένα ξενόγλωσσο βιβλίο μαγειρικής, όσο καλά και αν γνωρίζετε τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο, πολύ περισσότερο μάλιστα αν είναι μεταφρασμένο. Δυσκολία θα συναντήσετε στο διαφορετικό μετρικό σύστημα που ακολουθείται σε άλλες χώρες – και πολύ σπάνια οι μεταφραστές το προσαρμόζουν στα ελληνικά δεδομένα – και στη προμήθεια ορισμένων υλικών, που ενδέχεται να είναι δυσεύρετα στην αγορά και που η αντικατάστασή ή παράλειψή τους πιθανότατα θα είναι εις βάρος του αποτελέσματος.

Ρίξτε μια ματιά και στις συνταγές του noikokyra.gr και δεν θα χάσετε, είναι δωρεάν!

 

Διαβάστε επίσης