Γυμναστική δεν σημαίνει γυμναστήριο!

Γυμναστική δεν σημαίνει γυμναστήριο Γυμναστική δεν σημαίνει γυμναστήριο!

Κι αν ανήκετε στην κατηγορία γυναικών που βλέπουν γυμναστήριο και… αλλάζουν δρόμο, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τις πολλές και καλές εναλλακτικές! Η άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία, ενώ παράλληλα θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά και να διατηρήσουμε το κανονικό μας βάρος, αλλά και μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης του στρες.

Ο κατάλογος με τα οφέλη της άσκησης είναι μεγάλος. Αλλά ακόμη κι έτσι, κάποιες από εμάς δεν παίρνουμε την απόφαση να την εντάξουμε στις δραστηριότητές μας. Ίσως γιατί λανθασμένα έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τη γυμναστική με το γυμναστήριο. Κι όμως, «γυμναστήριο» για την καθεμιά μας μπορεί να είναι το σπίτι της, το πάρκο, το βουνό, μια αίθουσα χορού κ.λπ. Το βασικό είναι να δεχτούμε και να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να γυμναστούμε.Για όλα τα υπόλοιπα οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Γυμναστική δεν σημαίνει γυμναστήριο!

Γυμναστική δεν σημαίνει γυμναστήριο!

4 μυστικά για να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε!

1. Παίρνουμε την απόφαση  Κι όμως, το να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε είναι μια απόφαση σχεδόν ίδια με αυτήν του να σταματήσουμε το κάπνισμα ή να αρχίσουμε δίαιτα. Πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά. Πρέπει να νιώσουμε σίγουρες ότι το θέλουμε και κυρίως να δεσμευτούμε ότι η γυμναστική χωράει στο πρόγραμμά μας. Διαφορετικά, θα ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε, αλλά είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όλο το μήνα.

2. Βάζουμε εφικτούς στόχους   Αν ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε γενικά γιατί η άσκηση κάνει καλό, δύσκολα θα συνεχίσουμε. Αν, όμως, υπάρχουν στόχοι, τότε θα «δουλέψει» το πείσμα μας. Ο στόχος μας μπορεί να είναι να χάσουμε βάρος ή να «σφίξει» το σώμα μας ή να βελτιώσουμε την αντοχή μας.

3. Αναζητάμε επιλογές   Δεν είναι κάθε είδος άσκησης κατάλληλο για όλες μας. Λαμβάνουμε υπόψη το χρόνο που διαθέτουμε, τι μας αρέσει, πόσο εύκολο μας είναι να κάνουμε την άσκηση ή το σπορ που θα επιλέξουμε. Χρήσιμο είναι να συμβουλευτούμε και ένα γυμναστή. Ακόμη κι αν δεν επιλέξουμε να πάμε στο γυμναστήριο, ο ειδικός θα μας κατευθύνει σωστά, για να είναι αποδοτικότερη η άσκησή μας.

4. Αναζητάμε παρέα   Ένας… συνένοχος θα κάνει την προσπάθειά μας ευκολότερη. Αν καταφέρουμε να γυμναζόμαστε μαζί με μια φίλη μας, με το σύντροφό μας ή ακόμη και με την κόρη μας, οι προοπτικές να διατηρηθεί η γυμναστική στη ζωή μας είναι μεγαλύτερες.

Χορός

Χορός

Αερόμπικ στο σπίτι
Μια κασέτα στο βίντεο, το κορμάκι μας και ένα ζευγάρι κάλτσες, και συμμετέχουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αερόμπικ. Σ’ αυτό το είδος γυμναστικής περιλαμβάνεται κάθε άσκηση που βασίζεται στη ρυθμική κίνηση των μεγάλων μυϊκών ομάδων σε τέτοια ένταση, που να απαιτείται η παρουσία οξυγόνου. Είναι από τις ασκήσεις που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία (βελτιώνει σημαντικά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και της οστεοπόρωσης, του διαβήτη, της υπέρτασης κ.λπ.). Το αερόμπικ προσφέρει μεγαλύτερη ευλυγισία, αλλά και πιο συγχρονισμένες κινήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τη μυϊκή μας δύναμη, δυναμώνοντας το σκελετό μας και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάψουμε λίπος.

Τι να προσέξουμε: αν είμαστε αρχάριοι, είναι καλύτερα να ξεκινάμε με προγράμματα χαμηλής ή μέτριας έντασης, χωρίς πολλές αναπηδήσεις και γρήγορες επαναλήψεις. Σταδιακά, την πρώτη εβδομάδα, μπορούμε να κάνουμε 20 λεπτά, τη δεύτερη 30, την τρίτη 40 και σε ένα μήνα μπορούμε να κάνουμε αερόμπικ μία ώρα, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Περπάτημα ή πεζοπορία
Έχει τον τίτλο της καλύτερης άσκησης και όχι άδικα, μιας και είναι η πιο απλή και από τις πλέον ευχάριστες. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορούμε να κάνουμε τις καθημερινές μας ασχολίες περπατώντας (να πάμε με τα πόδια μέχρι τη δουλειά μας, να βγάλουμε βόλτα το σκύλο, να συνοδεύσουμε τα παιδιά στο σχολείο κ.λπ.). Τα Σαββατοκύριακα το περπάτημα μπορεί να γίνεται στο βουνό. Οι εκδρομές δεν σημαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο και φαγητό σε μια ταβέρνα. Με τους φίλους ή την οικογένεια μπορούμε να πάμε στο βουνό, για να περπατήσουμε ή να παίξουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, γυμναζόμαστε.

Τι να προσέξουμε: να ξεκινήσουμε σταδιακά και να μην εξαντλούμε το σώμα μας. Να προσέχουμε το βάδισμά μας (σωστό βάδισμα σημαίνει ότι το πόδι μας πατάει πρώτα με τη φτέρνα, στη συνέχεια αγγίζει το έδαφος η καμάρα του ποδιού και τελευταία τα δάχτυλα, τα οποία και δίνουν την ώθηση για το επόμενο βήμα) και τη στάση του σώματός μας (ώμοι ίσιοι, κεφάλι ψηλά, στήθος προτεταμένο, γλουτοί σφιγμένοι). Τέλος, να έχουμε τα κατάλληλα παπούτσια για να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς και ελαφρύ και άνετο ντύσιμο.

Χορός
Είναι η κατάλληλη άσκηση για τις γυναίκες που βαριούνται εύκολα και δεν μπορούν να συνηθίσουν σε ένα πρόγραμμα. Ο χορός είναι από τις πλέον αποτελεσματικές και ευχάριστες ασκήσεις. Γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ, παράλληλα, χαρίζει αρμονία στις κινήσεις μας. Οι σχολές χορού είναι πλέον πολλές και δεν χρειάζεται να μετακινούμαστε μακριά από το σπίτι μας. Επιπλέον, οι τιμές των προγραμμάτων είναι εξαιρετικά προσιτές.

Τι να προσέξουμε: ο χορός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά δεν παύει να είναι μια απαιτητική άσκηση. Αν, λοιπόν, μέχρι τώρα δεν υπήρξαμε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε σταδιακά και με απλές κινήσεις. Επιπλέον, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, καλό είναι να ενημερωθεί ο γιατρός μας.

Εναλλακτικές προτάσεις άσκησης

Εναλλακτικές προτάσεις άσκησης

Εναλλακτικές προτάσεις άσκησης
Η λέξη «άσκηση» μας παραπέμπει σε εικόνες ανθρώπων που τρέχουν, είναι ιδρωμένοι και η καρδιά τους χτυπάει γρήγορα. Μόνο που αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά, αυτοί που γυμνάζονται είναι εξαιρετικά ήρεμοι, ακούν απαλή μουσική, κάνουν αργές και ελεγχόμενες κινήσεις και στο τέλος του προγράμματος, αντί για εξάντληση, νιώθουν πληρότητα. Η γιόγκα, το πιλάτες, το τάι-τσι είναι οι πιο γνωστές και διαδεδομένες μορφές εναλλακτικής άσκησης. Συνδυάζουν τη σωματική με την πνευματική άσκηση. Έπειτα από μία ώρα πιλάτες, για παράδειγμα, δεν νιώθουμε μόνο το σώμα μας πιο δυνατό, αλλά και μια ηρεμία που κάνει να εξαφανίζονται οι έγνοιες της ημέρας.

Τι να προσέξουμε: οι εναλλακτικές μορφές άσκησης απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Οι κινήσεις του σώματος είναι ήπιες και δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Η καλή νοικοκυρά είναι… πάντα σε φόρμα!
Ένα καθαρό και περιποιημένο σπίτι είναι ένας τρόπος για να έχουμε γυμνασμένο και όμορφο κορμί. Οι καθημερινές δραστηριότητες μιας νοικοκυράς περιλαμβάνουν ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος και προκαλούν το «κάψιμο» πολλών θερμίδων. Αν θέλουμε να οργανωθούμε λίγο καλύτερα και να κάνουμε το «πρόγραμμα» της γυμναστικής μας αποδοτικότερο, μπορούμε να προμηθευτούμε τα ειδικά βαράκια που μπαίνουν στους καρπούς των χεριών ή στους αστραγάλους. Έτσι, θα κάνουμε αεροβική και βάρη ταυτόχρονα.

Θερμίδες που καταναλώνουμε με καθημερινές ασχολίες Θερμίδες που καταναλώνουμε σε σπορ για 30 λεπτά (για ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά)
Κηπουρική 210
Σφουγγάρισμα 110
Πλύσιμο αυτοκινήτου 105
Καθάρισμα παραθύρων 110
Στρώσιμο κρεβατιού 60
Σιδέρωμα 55
Ξεσκόνισμα 75
Ηλεκτρική σκούπα 75
Μπάσκετ 224
Μπόουλινγκ 90
Ποδηλασία 165
Χορός 150
Αερόμπικ 205
Πεζοπορία 150
Σκοινάκι 310
Σκι 190
Τένις 195
Τζόκινγκ 230

 

Διαβάστε επίσης