Πώς να συντηρείτε τα χαλιά σας

Πώς να συντηρείτε τα χαλιά σας Πώς να συντηρείτε τα χαλιά σας

Τα χειροποίητα χαλιά όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται, τόσο πιο όμορφα φαίνονται. Μάλιστα, πολλές φορές μένουν στρωμένα χειμώνα και καλοκαίρι. Βέβαια, χρειάζονται σωστή συντήρηση και έναν ετήσιο καθαρισμό. Γι’ αυτό, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

Για τακτικό καθαρισμό προτιμήστε την ηλεκτρική σκούπα. Σκουπίστε κόντρα στο πέλος για να απομακρύνετε όλη τη σκόνη.

Αν το χαλί είναι καθαρό και θέλετε να το φυλάξετε, μπορείτε να περάσετε όλη την επιφάνειά του μ’ ένα λευκό πανί, που έχετε πριν βουτήξει σε καθαρό φωτιστικό πετρέλαιο και στραγγίξει καλά.

Φυλάξτε τα σε χώρο σκοτεινό χωρίς υγρασία. Αν τα τυλίξετε, χρησιμοποιήστε ένα υλικό που να επιτρέπει στο χαλί να αναπνέει. Αν χρησιμοποιήσετε νάιλον, ανοίξτε του τρύπες.

Το χαλί σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Γι’ αυτό όταν το ανοίξετε ξανά, αφήστε το στον ήλιο και στον αέρα για να αναπνεύσει, μια έως δύο ώρες.

Σε περίπτωση που γίνει λεκές σκουπίστε τον αμέσως με ένα απορροφητικό πανί. Μετά πλύντε τον τοπικά με νερό. Εάν δεν βγει χρησιμοποιήστε σκόνη πλυντηρίου και εάν πάλι δεν βγει δοκιμάστε με καθαρό φωτιστικό πετρέλαιο. Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε καυστικά καθαριστικά (χλωρίνη κ.λ.π). Για δύσκολους λεκέδες απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Αν σκιστεί και χρειαστεί επιδιόρθωση, απευθυνθείτε στους ειδικούς για να ξαναγίνει όπως ήταν.

Γενικά, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια πρέπει να γίνεται γενικός καθαρισμός σε ειδικά καθαριστήρια χειροποίητων χαλιών.

 

Διαβάστε επίσης