Ράψτε τα κουμπιά σας

Πως να ράβω τα κουμπιά μου Ράψτε τα κουμπιά σας

Είναι αστείο αλλά είναι γεγονός. Οι περισσότερες ή μάλλον οι νεότερες από εμάς δεν ξέρουμε να ράβουμε κουμπιά. Αυτό που ήταν κάποτε το αστείο των μανάδων μας και η κακιούλα των πεθερών μας δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Βασική προϋπόθεση να σώσετε το κουμπί που έφυγε. Αν το χάσετε θα πρέπει να αλλάξετε όλα τα υπόλοιπα κουμπιά γιατί άντε να βρείτε το ίδιο κουμπί στην αγορά. Γι’ αυτό όταν πετάτε ρούχα, αφιερώστε δύο λεπτά για να βγάλετε τα κουμπιά και να τα φυλάξετε. Δεν ξέρεις καμιά φορά, μπορεί κάποτε να χρειαστείτε επειγόντως ένα κουμπί και θα ήταν πολύ βολικό ένα τέτοιο κουμπί να βρίσκεται φυλαγμένο στο κουτί ραπτικής σας.

Λοιπόν, θα χρειαστούμε:
– Το ρούχο και το κουμπί
– Βελόνα
– Κλωστή στο χρώμα του κουμπιού (ή όσο το δυνατόν πιο κοντά)
– Ψαλίδι

Περάστε την κλωστή στη βελόνα. Ξετυλίξτε όση κλωστή νομίζετε ότι θα χρειαστείτε και κόψτε την. Χρησιμοποιείστε αρκετή κλωστή, καλύτερα να σας περισσέψει παρά να μην φτάσει. Κάνουμε κόμπο τις δύο άκρες της.

Εντοπίστε το σημείο που ήταν ραμμένο το κουμπί πριν να φύγει. Για να κουμπώνει καλά το ρούχο, το κουμπί πρέπει να ραφτεί στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Περάστε την βελόνα στο ύφασμα από τη μέσα πλευρά του υφάσματος ώστε ο κόμπος να είναι από μέσα. Κάντε καναδυό μικρές βελονιές στο ύφασμα για να στερεωθεί καλά η κλωστή.

Τοποθετήστε το κουμπί στη θέση που πρέπει και κρατήστε το πάνω στο ύφασμα. Από μέσα προς τα έξω, περάστε τη βελόνα με την κλωστή από την πρώτη τρύπα του κουμπιού και τραβήξτε μέχρι όλη η κλωστή να βγει έξω. Όταν ράβουμε κουμπιά δεν πρέπει να αφήνουμε «μπόσικα» στην κλωστή για να είναι το κουμπί σταθερό.

Τώρα από έξω προς τα μέσα, περάστε τη βελόνα στην άλλη τρύπα του κουμπιού. Τραβήξτε όλη την κλωστή προς τα μέσα.

Πάλι από μέσα προς τα έξω, περάστε τη βελόνα από την άλλη τρύπα. Και μετά πάλι προς τα μέσα. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 5-6 φορές ή όσες θα χρειαστούν μέχρι το κουμπί να στερεωθεί καλά. Μην το παρακάνετε όμως γιατί το κουμπί θα φαίνεται διαφορετικά ραμμένο από τα υπόλοιπα. Τα κουμπιά που έχουν 4 τρύπες, τα ράβετε με τον ίδιο τρόπο ανά ζευγάρι.

Όταν τελειώσετε, περάστε τελευταία φορά τη βελόνα από έξω προς τα μέσα. Περάστε τη βελόνα με την κλωστή 2-3 φορές (κάντε μικρές βελονιές) πιάνοντας μόνο την μέσα πλευρά του υφάσματος και κάντε έναν ή δύο μικρούς κόμπους.

Κόψτε την υπόλοιπη κλωστή και τελειώσατε.

Μια που είναι τόσο απλό, μήπως να στερεώνατε και τα υπόλοιπα κουμπιά του ίδιου ρούχου; Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι όταν φύγει ένα κουμπί, σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

 

Διαβάστε επίσης