Γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα Γαστρεντερίτιδα

Το φθινόπωρο και την άνοιξη η γαστρεντερίτιδα κάνει την ενοχλητική της επίσκεψη κυρίως στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Τα βλαστάρια μας πάνε το πρωί στο σχολείο χαρούμενα όπως συνήθως αλλά όταν γυρίσουμε σπίτι μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η γαστρεντερίτιδα είναι ένας ερεθισμός του στομαχιού και των εντέρων. Συνήθως διαρκεί 2-5 ημέρες αν και δεν είναι σπάνιο στα μικρότερα παιδιά να κρατήσει λίγες ημέρες παραπάνω.
Προκαλείται συνήθως από ιούς (σε περιβάλλον σχολείου) και λιγότερο συχνά από βακτηρίδια ή μικρόβια που μπαίνουν στον οργανισμό με την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων ή μολυσμένου νερού.

Γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα

Τα βασικά συμπτώματα είναι ένα στομάχι που πονάει, διάρροια και εμετός. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, να νιώθει αδυναμία και να χάσει την όρεξή του για φαγητό.

Το πρώτο πράγμα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος είναι να του κάνετε δίαιτα, δίνοντας κοτόπουλο και ρύζι ή ζυμαρικά για όσο διαρκεί η διάρροια. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν εντονότερη διάρροια. Αν πρόκειται για μωρό που τρέφεται μόνο με γάλα, βράστε ρυζόνερο και αραιώστε το γάλα του με αυτό.

Επίσης, φροντίστε το παιδί σας να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά για να αποφύγει την αφυδάτωση. Ειδικά αν η διάρροια συνοδεύεται από εμετό, το παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Αν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι έντονα και η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι διαφορετική, π.χ. παρουσιάζει υπνηλία, δεν έχει διάθεση να παίξει κλπ, τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό σας. Η υπνηλία μπορεί να είναι ένδειξη αφυδάτωσης και ίσως το παιδί να χρειάζεται νοσηλεία για να του βάλουν ορό και να αναπληρώσουν τα υγρά στον οργανισμό του.

Σπάνια ο γιατρός θα σας πει να κάνετε εξετάσεις στο παιδί καθώς η γαστρεντερίτιδα συνήθως κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί χωρίς να χρειαστούν φάρμακα. Μην δώσετε κανένα φάρμακο στο παιδί για τη διάρροια ή τον εμετό αν πρώτα δεν συμβουλευθείτε τον παιδίατρο.

Γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα

Καθώς η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, να είστε πολύ προσεκτική με τις συνθήκες υγιεινής για να μην κολλήσουν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Δεν μπορείτε να το αποκλείσετε αλλά μειώστε τις πιθανότητες πλένοντας καλά τα χέρια σας μετά από αλλαγές πάνας και πριν μαγειρέψετε. Το άρρωστο παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά μετά την τουαλέτα.
Καλέστε το γιατρό σας αν . . .
– Το παιδί κάνει ψηλό πυρετό που συνεχίζει να ανεβαίνει
– Τα συμπτώματα δεν μειώνονται μετά από το πρώτο 24ωρο
– Αν το παιδί σας είναι μωρό
– Αν χρειάζεστε οδηγίες διατροφής
– Αν το παιδί σας έχει διαφορετική συμπεριφορά

Αν χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, θα γίνει κλινική εξέταση κι αν διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει αφυδατωθεί, θα γίνει εισαγωγή και θα βάλουν στο παιδί σας ορό. Θα του γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν την αιτία της γαστρεντερίτιδας. Αν χρειαστεί αντιβίωση, συνήθως θα του την χορηγήσουν δια μέσω του ορού ή από το στόμα αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και δεν κάνει συχνά εμετό. Πιθανότατα θα δώσουν στο παιδί σας αντιεμετικά για να περιορίσουν την απώλεια υγρών.

Σύντομα το παιδί θα είναι πάλι καλά και θα επιστρέψει στο σπίτι και στο σχολείο σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Βεβαίως μην πάτε το παιδί πάλι στο σχολείο ή στο σταθμό για μερικές μέρες. Αφήστε το να αναρρώσει και να ξαναβρεί τις δυνάμεις του, παράλληλα θα προστατέψετε και τα υπόλοιπα παιδιά από το να κολλήσουν.

Εύχομαι να μην κολλήσετε κι εσείς γιατί είναι δύσκολο να φροντίζεις ένα παιδί που κάνει εμετό όταν είσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση.

Περαστικά!

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης