Στοκάρετε τις τρύπες στους τοίχους

Στοκάρετε τις τρύπες στους τοίχους Στοκάρετε τις τρύπες στους τοίχους

Μόλις νοικιάσατε ή αγοράσατε ένα διαμέρισμα. Όμως τα ίχνη του προηγούμενου νοικάρη είναι ακόμα στους τοίχους. Παντού τρύπες . . . μα πόσα κάδρα πια είχε αυτός ο άνθρωπος;

Είναι εύκολο να κλείσετε μόνη σας τις τρύπες από τα καρφιά και τις βίδες. Αγοράστε από το χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας ένα τενεκεδάκι στόκο, δύο σπάτουλες (μικρή και μεγάλη) και 2-3 φύλλα γυαλόχαρτο (ζητήστε ένα χοντρό κι ένα πολύ λεπτό για το τελείωμα).

Βεβαίως ο στόκος είναι άσπρος, οπότε θα στοκάρετε όλες τις τρύπες πριν βάψετε το σπίτι.

Μικρές τρύπες από καρφιά ή ούπα
Στοκάρετε τις τρύπες στους τοίχουςΑν η τρύπα είναι πολύ βαθιά, με ένα κατσαβίδι ή άλλο μυτερό αντικείμενο προσπαθήστε να τη γεμίσετε με στόκο.

Μετά, βάλτε λίγο στόκο πάνω στη σπάτουλα και απλώστε το πάνω στην τρύπα. Περνάτε απαλά τη σπάτουλα πάνω από το σημείο αυτό του τοίχου ώστε ο στόκος να πιεστεί στην τρύπα και να τη γεμίσει μέχρι το επίπεδο του τοίχου.

Αφαιρέστε τον υπόλοιπο στόκο και σύρτε την καθαρή σπάτουλα πάνω από το σημείο που στοκάρατε με δύναμη. Η άκρη της σπάτουλας θα πρέπει να σέρνεται πάνω στον τοίχο αφαιρώντας έτσι όσο στόκο περισσεύει. Όταν το σημείο γίνει τελείως λείο σταματήστε κι αφήστε το στόκο να στεγνώσει για αρκετές ώρες.

Τρίψτε το σημείο αυτού του τοίχου με το χοντρό γυαλόχαρτο πρώτα ώστε να απομακρύνετε τον επιπλέον στόχο και τρίψτε τις λεπτομέρειες με το λεπτό γυαλόχαρτο. Είστε πλέον έτοιμη να βάψετε.

Μεγάλες τρύπες από ξέφτισμα του σοβά ή του γύψου
Στοκάρετε τις τρύπες στους τοίχουςΜε τη μεγάλη σπάτουλα προσπαθήστε να γεμίσετε το κομμάτι που λείπει. Αν η ζημιά είναι μεγάλη κάντε το σταδιακά. Γεμίστε ένα τμήμα του τοίχου κι αφήστε το να στεγνώσει. Γεμίστε το υπόλοιπο σε δεύτερη φάση και με τη σπάτουλα κάντε το αποτέλεσμα όσο πιο λείο μπορείτε. Τρίψτε με τα γυαλόχαρτα και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει ότι εκεί είχε φύγει ένα κομμάτι σοβά.

Με την ίδια λογική μπορείτε να στοκάρετε και τις βαθιές γρατζουνιές στα κουφώματα και τις πόρτες ή να ξαναφτιάξτε τις σπασμένες γωνίες των τοίχων. Μόνο που ειδικά για τις γωνίες θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης