Το πρώτο σας ενυδρείο

Το πρώτο μου ενυδρείο Το πρώτο σας ενυδρείο

Αν πάντα σας ενθουσίαζε η θέα των ενυδρείων, ίσως πρέπει να αποκτήσετε κι εσείς ένα. Όμως αν αντιμετωπίζετε τα ενυδρεία ως διακοσμητικά στοιχεία και μόνο, ξανασκεφτείτε το. Ένα ενυδρείο φιλοξενεί ζωντανά ψαράκια και χρειάζεται αρκετή δουλειά, προσοχή και συνέπεια για να παραμείνουν τα ψαράκια σας ζωντανά.

Αν αυτό είναι το πρώτο σας ενυδρείο, να τι θα χρειαστείτε (για ενυδρείο γλυκού νερού):
– Το ενυδρείο που θα πρέπει να έχει καπάκι και φωτισμό
– Φίλτρο
– Θερμόμετρο νερού και θερμαντή νερού (για ορισμένα είδη ψαριών)
– Χαλίκι ή άμμο για τον πάτο του ενυδρείου
– Φυτά (αληθινά ή ψεύτικα)
– Διακοσμητικά βυθού
– Νερό
– Ψάρια
– Εξοπλισμό καθαρισμού (ξύστρα για την άλγη, λάστιχο & τρόμπα για την αλλαγή νερού, σκούπα αναρρόφησης βυθού)
– Μία μικρή απόχη με πυκνό δίχτυ
– Τα ειδικά φάρμακα για την προετοιμασία του νερού
– Τροφή για τα ψάρια
– Οπωσδήποτε ένα βιβλίο ή περιοδικό για ενυδρεία

Το πρώτο σας ενυδρείο

Πρώτο στάδιο είναι να προετοιμάσετε το νερό για να δεχτεί τα ψάρια. Όχι, δεν θα αγοράσετε ψάρια την ίδια μέρα που θα αγοράσετε το ενυδρείο εκτός αν θέλετε να τα σκοτώσετε. Ο στόχος σας είναι να τους ετοιμάσετε πρώτα ένα φιλόξενο σπίτι.

Πλύντε λοιπόν καλά το ενυδρείο με βρεγμένο πανί (όχι σαπούνια και χημικά) και ξεπλύνετε τα φυτά με νερό. Πλύντε το χαλίκι ή την άμμο σε μία λεκάνη με άφθονο νερό για να φύγει η λάσπη. Αλλάζετε νερό μέχρι να βγαίνει καθαρό. Στρώστε το χαλίκι ή την άμμο στον πάτο του ενυδρείου σταδιακά. Μετά την πρώτη στρώση τοποθετείστε τα φυτά στα σημεία που θέλετε να τα φυτέψετε και στερεώστε τα καλά προσθέτοντας το υπόλοιπο χαλίκι και την άμμο.

Τοποθετήστε το φίλτρο, το θερμόμετρο και τον θερμαντή, μην τα βάλετε όμως ακόμα στην πρίζα.

Αρχίστε να προσθέτετε το νερό, λίγο λίγο για να μην σηκώσει την άμμο και να μην κάνει βαθουλώματα στο χαλίκι. Όταν πλέον έχετε βάλει νερό ύψους 5-6 εκατοστών, μπορείτε να γεμίσετε το υπόλοιπο ενυδρείο με ένα λάστιχο χωρίς το φόβο να ανακατευθεί ο βυθός.

Όταν πλέον γεμίσετε το ενυδρείο θα πρέπει να βάλετε σε λειτουργία το φίλτρο και να περιμένετε το νερό να γίνει ισορροπημένο και να αναπτυχθούν τα «καλά» βακτήρια που θα κάνουν το ενυδρείο σας φιλόξενο για τα ψαράκια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει εβδομάδες γι’αυτό το πιθανότερο είναι το κατάστημα όπου αγοράσατε το ενυδρείο να σας δώσει κάποια ειδικά φάρμακα που θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και θα απομακρύνουν το χλώριο. Ακολουθήστε τη δοσολογία που περιγράφεται στην ετικέτα των συσκευασιών.

Συνήθως η δοσολογία υπολογίζεται βάσει του όγκου του ενυδρείου. Και καθώς τα περισσότερα φάρμακα είναι αμερικάνικα, μετρούν τον όγκο σε γαλόνια. Και δεν έχουν και ελληνικές οδηγίες.

Εσείς υπολογίστε ως εξής για να φτάσετε στα γαλόνια. Πολλαπλασιάστε ύψος Χ πλάτος Χ βάθος (σε εκατοστά) και αναγάγετε το σύνολο σε ίντσες (1 κυβικό εκατοστό είναι 0,061 κυβικές ίντσες). Διαιρέστε το σύνολο σε ίντσες με το 231 και αυτό που θα προκύψει είναι ο όγκος του ενυδρείου σας σε γαλόνια. Ναι, το ξέρω είναι περίεργο, αλλά δυστυχώς οι Αμερικάνοι τα κάνουν όλα (και τα μετρούν όλα) ανάποδα!

Λοιπόν, στη συσκευασία θα δείτε να γράφει 1-2 σταγόνες ή 1-2 cc για κάθε γαλόνι όγκου. Αν πρέπει να μετρήσετε cc χρησιμοποιείστε μία σύριγγα.

Αφού βάλετε τα φάρμακα, πιθανότατα θα παρατηρήσετε μία θαμπάδα στο νερό. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς αποτελεί μέρος του κύκλου προσαρμογής των συνθηκών του νερού. Η θαμπάδα θα καθαρίσει σύντομα και το νερό θα γίνει διαυγές.

Αυτή είναι η στιγμή που θα φέρετε σπίτι τα πρώτα σας ψαράκια. Πηγαίνετε στο κατάστημα και εξηγήστε στον πωλητή ότι αυτό είναι το πρώτο σας ενυδρείο και τα πρώτα ψάρια που θα βάλετε μέσα. Μην στενοχωρηθείτε αν ο πωλητής σας φέρει μικρά κι όχι και τόσο εντυπωσιακά ψάρια σε αυτή τη φάση. Ξέρει τι κάνει! Θα σας δώσει μερικά από τα εύκολα και πιο ανθεκτικά ψάρια για να ξεκινήσετε. Τα πολύ εντυπωσιακά ψάρια θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα ώστε το νερό του ενυδρείου να έχει στρώσει. Μην βάλετε πολλά ψάρια μαζί σε αυτή τη φάση. Δύο ή τέσσερα ψαράκια είναι ο τέλειος αριθμός για αρχή.

Το πρώτο σας ενυδρείο

Μερικά από τα ανθεκτικά ψάρια για αρχάριους είναι τα Danios, τα Platies ή οι ξιφομάχοι (σε υπέροχα έντονα χρώματα). Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα φειδωλοί στην ποσότητα τροφής που θα ρίχνετε στο ενυδρείο.

Κάθε βδομάδα θα πρέπει να αλλάζετε νερό, περίπου το ¼ του νερού κάθε φορά, καθαρίζοντας και το βυθό με την ειδική σκούπα. Το καινούργιο νερό που θα προσθέσετε θα πρέπει να είναι ίδιας περίπου θερμοκρασίας με αυτή που έχει ήδη το ενυδρείο. Κάθε φορά που προσθέτετε νερό θα πρέπει να προσθέτετε και 1-2 σταγόνες (διαβάστε οδηγίες) του φαρμάκου που απομακρύνει το χλώριο. Επίσης, κατά τη διάρκεια αλλαγής νερού βγάλτε το φίλτρο και το θερμαντή από τη πρίζα, αλλά θυμηθείτε να τα ξαναβάλετε αμέσως μόλις τελειώσετε τη συντήρηση.

Καθαρίζετε συχνά το τζάμι του ενυδρείου έξω και κυρίως μέσα με την ειδική ξύστρα για να απομακρύνεται την άλγη που σχηματίζεται στο τζάμι. Αν έχετε πλαστικά φυτά μέσα στο ενυδρείο, βγάλτε τα και πλύντε τα όταν δείτε να σχηματίζετε επάνω τους ένα πράσινο στρώμα άλγης. Η άλγη «τρώει» το οξυγόνο από το νερό και τα ψάρια σας θα υποφέρουν, γι’ αυτό να είστε πολύ τακτικοί στην καθαριότητα του ενυδρείου. Καλό είναι το ενυδρείο σας να είναι σε σημείο που δεν το βλέπει ο ήλιος, γιατί το ηλιακό φως επιταχύνει κατά πολύ τη δημιουργία άλγης.

Μία φορά το μήνα θα πρέπει να καθαρίζετε και το φίλτρο, χρησιμοποιώντας χλιαρό (ποτέ καυτό) νερό. Αν το φίλτρο σας έχει άνθρακα, θα πρέπει να τον αλλάζετε και αυτόν μία φορά το μήνα.

Όταν αυτή η αρχική φάση ολοκληρωθεί, είστε έτοιμοι να φέρετε σπίτι και πιο απαιτητικά ψάρια. Θα πάρετε τα ψαράκια από το κατάστημα σε σακουλάκια με νερό. Όταν φτάσετε σπίτι βάλτε το σακουλάκι με το ψάρι να επιπλεύσει στο ενυδρείο σας έτσι ώστε σιγά σιγά το ψάρι να συνηθίσει τη θερμοκρασία του δικού σας ενυδρείου. Μετά από λίγο βγάλτε το σακουλάκι από το νερό και στηρίξτε την απόχη πάνω από ένα κουβά. Αδειάστε σιγά σιγά το νερό και το ψάρι στην απόχη. Με απαλές κινήσεις μεταφέρετε την απόχη μέσα στο δικό σας ενυδρείο και αφήστε το ψαράκι στο νερό.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να ταΐσετε αμέσως το νεοφερμένο ψαράκι. Θα χρειαστεί λίγες ώρες μέχρι να συνηθίσει το νέο περιβάλλον.

Εσείς αντίθετα, μπορείτε να απολαμβάνετε το χαλαρωτικό θέαμα των ψαριών που κολυμπούν μέσα στο πανέμορφο ενυδρείο σας.

 

Διαβάστε επίσης