Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες

Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες

Η ανεμώνη είναι ένα πολύ δημοφιλές ποώδες πολυετές φυτό, που συνηθίζουμε να το καλλιεργούμε σαν μονοετές επειδή πολλαπλασιάζεται με κονδύλους.

Η διακοσμητική αξία της ανεμώνης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα στη χώρα μας, όπου το φυτό είχε συνδεθεί με τον μύθο της Αφροδίτης και του Άδωνη. Το γένος της ανεμώνης περιλαμβάνει 120 είδη. Η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία ανεμώνης είναι είναι η Anemone blanda, που βγάζει μικρά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας στις αποχρώσεις του μπλε και ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη.

Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες - Anemone De CaenΣίγουρα όμως η πιο διάσημη ποικιλία είναι η Anemone coronaria με μεγάλα σαν παπαρούνες λουλούδια σε χρώματα, λευκό, κόκκινο, μπλε, μοβ, ροζ και φουξ. Από αυτήν προήλθε και η ομάδα De Caen με τα μονά λουλούδια και οι παραλλαγές της που καλλιεργούνται για να παράγουν και κοπτόμενα άνθη, σαν αυτά τα πολύχρωμα δροσερά μπουκέτα που υπάρχουν κυρίως την άνοιξη στα ανθοπωλεία.

Μια επίσης διάσημη ομάδα είναι η St. Brigid που παράγει διπλά άνθη. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα ποικιλίες ανεμώνης με μονά ή διπλά άνθη και διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος.

Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες - Anemone blandaΟι ανεμώνες είναι φυτά χωρίς πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις. Αν θα τις φυτέψετε σε κήπο προτιμήστε περιοχή με καλό φωτισμό. Το χώμα τους πρέπει να είναι γόνιμο και με καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρειάζονται στραγγερό χώμα για να μην σαπίσουν ωστόσο χρειάζονται επίσης συχνό πότισμα την άνοιξη για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας.

Φυτέψτε τους κονδύλους το φθινόπωρο, σε βάθος 2-3 εκατοστών και σε απόσταση 15 εκατοστών μεταξύ τους. Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσετε ποια είναι η πάνω και ποια η κάτω πλευρά του κονδύλου της ανεμώνης, μια πρακτική συμβουλή είναι να τους φυτέψετε κάθετα.

Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες - Anemone  St. BrigidΕπίσης οι κόνδυλοι της ανεμώνης χρειάζονται να μουλιάσουν σε νερό πριν φυτευτούν, για μια ώρα περίπου. Αυτό βοηθάει τους βλαστούς τους να φυτρώσουν ευκολότερα.

Οι ανεμώνες θα φυτρώσουν την άνοιξη έχοντας ένα χαρακτηριστικό φύλλωμα που μοιάζει με του μαϊντανού. Τα υπέροχα πολύχρωμα λουλούδια τους με την μεγάλης διάρκειας ανθοφορία τους θα δώσουν ζωντάνια στα ανοιξιάτικα παρτέρια σας. Φροντίστε να αφαιρείτε τακτικά τα μαραμένα άνθη για να έχετε πάντα μια άψογη εικόνα στα παρτέρια σας.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης