Σπυράκια, τέλος!

Σπυράκια, τέλος! Σπυράκια, τέλος!

Ταλαιπωρεί τους εφήβους και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα αγόρια, χωρίς να ξεχνά και τα κορίτσια. Όλα τα προβλήματα όμως έχουν τη λύση τους. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά σπυράκια της ακμής.

Η ακμή είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή στους εφήβους. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού ακμή, έστω και ήπια. Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 12-14 χρονών και υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 25. Ωστόσο, αυτή η υποχώρηση δεν παρατηρείται σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών με ακμή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα αγόρια «πλήττονται» περισσότερο από τα κορίτσια.

Τι φταίει
Η αύξηση του σμήγματος. Κατά την εφηβεία υπάρχει αύξηση-η οποία πιθανόν να προξενείται από τα αυξημένα επίπεδα των γενετήσιων ορμονών-της παραγωγής μιας λιπαρής ουσίας (σμήγμα) που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στα θυλάκια των τριχών. Τα σπυράκια της ακμής δημιουργούνται όταν το επιπλέον σμήγμα και, μερικές φορές, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράσσουν τα θυλάκια των τριχών και τα παγιδευμένα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας φλεγμονή στο δέρμα που περιβάλλει το θυλάκιο. Τα ενοχλητικά αυτά σπυράκια δημιουργούνται κυρίως σε σημεία όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες, όπως το πρόσωπο, η πλάτη και ο λαιμός.
Η εφίδρωση. Ο ιδρώτας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, κυρίως αν είμαστε εκτεθειμένοι σε υγρό και θερμό περιβάλλον.
Το στρες. Το άγχος και ο θυμός μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα ακμή.

Ενεργείστε μόνοι σας
Η ακμή δεν μπορεί να προληφθεί, μπορεί ωστόσο να ελεγχθεί. Αρκεί να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα.

Πλένετε την επιδερμίδα με νερό και απαλό σαπούνι, εάν είναι λιπαρή, μία με δύο φορές την ημέρα.
Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν καθαρίσετε την περιοχή όπου εμφανίζεται το πρόβλημα. Μην καλύπτετε το δέρμα με κρέμα ή πούδρα. Μην πιέζετε τα στίγματα εάν είναι κόκκινα και πονούν, γιατί θα επιταχύνετε τη μόλυνση και θα δημιουργήσετε ουλές.
Χρησιμοποιείτε τις ειδικές λοσιόν καθαρισμού και τις κρέμες που ενδείκνυνται για την περίπτωση σας. Μειώνουν τη σοβαρότητα της ακμής και αποτρέπουν τα σημάδια.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας
Εάν η ακμή εξαπλώνεται πολύ ή εμφανίζονται ουλές.
Εάν τα σπυράκια πρήζονται ή έχουν κύστες.
Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά χάπια για να την καταπολεμήσετε.

Ο ρόλος της διατροφής
Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, το κακάο, το χοιρινό, επιδεινώνουν την ακμή, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι’ αυτό.

 

Διαβάστε επίσης