Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα και λαχανικά

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα και λαχανικά Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα και λαχανικά

Εδώ και αρκετά χρόνια, η ντομάτα δεν έχει ούτε τη γεύση ούτε τη μυρωδιά της ντομάτας που ξέραμε. Όμως, εκτός κι άν έχουμε κήπο με δικά μας προϊόντα, αυτά τα άνοστα λαχανικά είναι τα μόνα που μπορούμε να αγοράσουμε. Ας δούμε τουλάχιστον τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να ψωνίζουμε τα καλύτερα.

Αγοράζετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, γιατί περιέχουν λιγότερα από τα χημικά που βλάπτουν και τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας συνήθως το λένε στην ετικέτα τους, ενώ κάποια σούπερ μάρκετ έχουν ξεχωριστό τμήμα/ράφι για τέτοια προϊόντα. Πρόσφατα αποφασίστηκε τα προϊόντα που περιέχουν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες (σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής τους), να το επισημαίνουν καθαρά στη συσκευασία, επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει ακόμη στα ράφια των καταστημάτων, το να προτιμήσετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας μειώνει τις πιθανότητες να καταναλώσετε μεταλλαγμένα προϊόντα.

Για να ξεχωρίσετε τα πραγματικά φρέσκα και καλά λαχανικά και φρούτα, κοιτάξτε τις πληροφορίες που ακολουθούν.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Βερίκοκα Θα πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιόμορφο σε όλο το φρούτο Αν είναι ώριμα στο ψυγείο, αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου
Αγκινάρες Θα πρέπει να είναι κλειστές, να τις νιώθετε σκληρές, να είναι βαριές και να μην έχουν αλλαγές στο χρώμα Σε κλειστή χάρτινη σακούλα στο ψυγείο
Σπαράγγια Να είναι συμπαγή, σκληρά και το χρώμα τους έντονο πράσινο Σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων, στο ψυγείο, μην κλείσετε τη σακούλα
Αβοκάντο Να μην είναι πολύ μαλακά Σε θερμοκρασία δωματίου
Καρότα Έντονο πορτοκαλί χρώμα, οι κορυφές τους να είναι πράσινες, να τα νιώθετε σκληρά Κόψτε τις άκρες και κλείστε τα σε μία σακούλα τροφίμων στο ψυγείο
Κουνουπίδι Σφιχτοδεμένο, χωρίς κενά, το χρώμα του να μην είναι ξεθωριασμένο Σε πλαστική σακούλα τροφίμων στο ψυγείο
Κεράσια Λαμπερά, σφιχτά, όχι μαλακά, το χρώμα τους να είναι σκούρο Στο ψυγείο σε ανοιχτό δοχείο, καλύτερα να τα πλένετε πριν τα φάτε
Αρακάς Το κέλυφος να είναι γεμάτο αλλά όχι σκασμένο Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Ραδίκια Σφιχτά, όχι μαραμένα Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Σπανάκι Τα φύλλα να έχουν έντονο πράσινο χρώμα Τυλίξτε τα σε υγρό χαρτί κουζίνας και βάλτε τα σε ράφι, όχι στους δίσκους λαχανικών
Καλαμπόκι Η ουρά τους («οι τριχούλες») θα πρέπει να φαίνεται φρέσκια, όχι ξεραμένη και τα εξωτερικά φύλλα να μην είναι μαραμένα Στο ψυγείο, σε ράφι, όχι στο δίσκο. Μαγειρέψτε τα σύντομα
Αγγούρια Η φλούδα τους αν είναι σφιχτή, όχι μαλακή ή ζαρωμένη Στο ψυγείο, μακριά από μήλα και ντομάτες
Μελιτζάνες Λαμπερή επιφάνεια, να τις νιώθετε σφιχτές. Οι μικρές σε μέγεθος συνήθως είναι πιο γλυκές Στο ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα, σε ράφι
Σύκα Πρέπει να είναι μαλακά αλλά να μη λιώνουν αν τα πιέσετε ελαφρά, ελέγξτε για σημάδια μούχλας Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και μετά σε κλειστή πλαστική σακούλα στο ψυγείο, καταναλώστε τα σύντομα
Σκόρδα Να τα νιώθετε σφιχτά, να μην έχουν φυτρώσει Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Φασολάκια Σφιχτά και σε έντονο πράσινο χρώμα Στο ψυγείο, σε ράφι
Καρπούζια / Πεπόνια Αν τα κουνήσετε ελαφρά, να μην ακούγονται από μέσα οι σπόροι Στο ψυγείο, σε ράφι, όταν τα κόψετε κρατήστε τα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο ή ζελατίνα τροφίμων
Νεκταρίνια Δεν πρέπει να είναι πράσινα, αν τα πιέσετε ελαφρά θα πρέπει η σάρκα τους να μπαίνει λίγο μέσα, όχι πολύ σκληρά Σε θερμοκρασία δωματίου
Κρεμμύδια φρέσκα Να τα νιώθετε σφιχτά, όχι μαλακά, να είναι άσπρα Τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και στο ψυγείο, σε ράφι
Δαμάσκηνα Το χρώμα τους να είναι ίδιο σε όλη την επιφάνεια Στο ψυγείο
Πατάτες Να μην έχουν φυτρώσει και να μην έχουν πρασινίσει, να μην είναι μαλακές Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Φράουλες Να μην είναι τεράστιες και πολύ μαλακές, ελέγξτε για σημάδια μούχλας Σε ράφι στο ψυγείο, καταναλώστε τις σύντομα
Ντομάτες Να είναι σφιχτές αλλά όχι σκληρές. Αν έχουν ρωγμές στην επιφάνεια δεν πειράζει αρκεί η ρωγμή να μην φτάνει σε βάθος Σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τον ήλιο, ή σε ράφι στο ψυγείο
Μήλα Να μην είναι χτυπημένα, η φλούδα τους να μην είναι μαλακή, θα πρέπει να είναι σφιχτά και σκληρά Στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου
Μπρόκολα Να μην έχουν κιτρινίσει Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Μαϊντανός, άνιθος, δυόσμος Να είναι πράσινα, να μην έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και τα κοτσάνια τους να είναι σκληρά Στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, χάρτινη σακούλα ή εφημερίδα
Κολοκυθάκια Να μην είναι μαλακά Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Αχλάδια Να είναι σφιχτά Σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο
Ρόδια Να είναι βαριά και να έχουν λίγες ρωγμές / σκασίματα Σε θερμοκρασία δωματίου
Πιπεριές Σφιχτές, με λεία επιφάνεια, να μην είναι ζαρωμένες Σε θερμοκρασία δωματίου
Λάχανο Σφιχτό, το χρώμα του να είναι ζωντανό Σε θερμοκρασία δωματίου ή κομμένο στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Σέλινο Να φαίνεται φρέσκο και πράσινο Τυλιγμένο σε υγρό χαρτί κουζίνας, σε ράφι στο ψυγείο
Εσπεριδοειδή Να είναι σφιχτά και βαριά Σε θερμοκρασία δωματίου
Πράσα Να είναι άσπρα και σφιχτά Σε χαρτί κουζίνας, σε ράφι του ψυγείου
Κρεμμύδια ξερά Να είναι σφιχτά, όχι μαλακά και να μην έχουν φυτρώσει Σε θερμοκρασία δωματίου

Και βεβαίως πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, με άφθονο νερό και υγρό σαπούνι πιάτων, πριν τα καταναλώσετε. Είναι αλήθεια ότι τα λαχανικά ή τα φρούτα διατηρούνται λιγότερο αν τα πλύνετε πρώτα και μετά τα βάλετε στο ψυγείο, αν όμως τα μέλη της οικογένειάς σας τείνουν να ανοίγουν το ψυγείο και να τσιμπολογάνε τις ρώγες από το σταφύλι, αξίζει να τα πλύνετε μόλις τα φέρετε σπίτι. Έτσι κι αλλιώς, αν τσιμπολογάνε συχνά, τα λαχανικά και τα φρούτα σας δεν θα προλάβουν να χαλάσουν.

 

Διαβάστε επίσης