Μειώστε τα έξοδα του νοικοκυριού

Μειώστε τα έξοδα του νοικοκυριού Μειώστε τα έξοδα του νοικοκυριού

Ακρίβεια! Κάτι το Ευρώ, κάτι που όλα γενικά ακριβαίνουν, και ο μισθός – που παρέμεινε ίδιος παρά την ακρίβεια – εξανεμίζεται σε χρόνο μηδέν. Αν κάτσετε και υπολογίσετε πόσα χρήματα μας φεύγουν σε είδη καθαριότητας, θα τρομάξετε. Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για το πώς να μειώσουμε τα έξοδα του νοικοκυριού.

Ανακύκλωση
Βρείτε τρόπους να ανακυκλώσετε και να ξαναχρησιμοποιήσετε πράγματα του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσετε καινούργια ξεσκονόπανα, φτιάξτε τα από παλιά σεντόνια ή πετσέτες που έλιωσαν και ετοιμάζεστε να πετάξετε. Στριφώστε τα στην ραπτομηχανή ώστε να μην γεμίζουν τον τόπο με κλωστές. Αν το κάνετε συστηματικά, δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε ξεσκονόπανα για πολύ καιρό. Και αντί πανιού, χρησιμοποιήστε τις παλιές εφημερίδες για να καθαρίσετε τα τζάμια. Ήδη αποφύγατε ένα μικρό έξοδο.

Χρησιμοποιείτε τα εκπτωτικά κουπόνια
Τα κουπόνια που βρέθηκαν στα χέρια σας συνήθως λήγουν αχρησιμοποίητα. Γιατί να μην γλιτώσετε κάποια χρήματα στο λογαριασμό του σούπερ μάρκετ; Βάλτε τα κουπόνια μέσα στο πορτοφόλι σας ώστε την επόμενη φορά που θα πάτε να ψωνίσετε να τα έχετε πρόχειρα και να τα δώσετε στο ταμείο. Αν προσθέσετε τα ποσά εκπτώσεων των κουπονιών, θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο. Μόλις γλιτώσατε λίγα Ευρώ ακόμα.

Πάρτε και χρησιμοποιήστε τα δείγματα
Πολλές φορές θα σας δώσουν δείγματα προϊόντων στο δρόμο ή στο σούπερ μάρκετ θα δείτε το προϊόν που συνήθως χρησιμοποιείτε (ή ένα ανταγωνιστικό) να έχει στη συσκευασία του και δείγμα κάποιου άλλου προϊόντος. Πάρτε το δείγμα, ακόμα κι αν φτάνει για 2-3 χρήσεις μόνο, πάλι έχετε μειώσει το λογαριασμό του σούπερ μάρκετ.

Αγοράστε είδη σε προσφορά
Σίγουρα προτιμάτε κάποιο συγκεκριμένο απορρυπαντικό πιάτων. Αν όμως το διπλανό απορρυπαντικό (άλλης μάρκας) έχει την ίδια τιμή και επιπλέον 10% περισσότερο προϊόν γιατί να μην το δοκιμάσετε; Όπου μπορείτε, προτιμήστε τις μεγάλες συσκευασίες, είναι πιο οικονομικές.

Προσοχή στις ποσότητες
Για τα ευαίσθητα προϊόντα που έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης (π.χ. τρόφιμα) αγοράστε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε. Καλύτερα να σας λείψουν και να ξαναγοράσετε παρά να τα πετάξετε.

Ακολουθείτε τις οδηγίες
Αν το απορρυπαντικό λέει στις οδηγίες ότι για μία κανονική πλύση χρειάζεται να βάλετε 1 μεζούρα, βάλτε μία μεζούρα. Οι δύο μεζούρες δεν θα καθαρίσουν καλύτερα τα ρούχα, το μόνο που θα συμβεί είναι να εξαντληθεί γρηγορότερα το απορρυπαντικό σας. Ακολουθείτε λοιπόν τις οδηγίες στις συσκευασίες των προϊόντων.

Προγραμματίστε τις αγορές σας
Σημειώνετε σε κάθε αγορά σας πόσα χρήματα δίνετε στο σούπερ μάρκετ. Υπολογίστε το μέσο όρο και το εισόδημά σας και βάλτε ένα μηνιαίο πλαφόν. Όταν θα ξαναπάτε για ψώνια, προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε το όριο. Σίγουρα αν δεν έχετε όριο θα αγοράσετε και πράγματα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Και πριν φύγετε από το σπίτι κάντε μία λίστα με αυτά που πραγματικά χρειάζεστε.

Κάντε επισκευές άμεσα
Καθαρίστε αμέσως το λεκέ στο χαλί ή στην ταπετσαρία του καναπέ. Επιδιορθώστε αμέσως τη βρύση που στάζει κλπ. Η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων καθημερινών προβλημάτων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις πιο δαπανηρές επισκευές που θα χρειαστούν στο μέλλον αν δεν αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα.

Αγοράζετε υφάσματα που πλένονται εύκολα
Διαβάστε τις ετικέτες πριν αγοράσετε. Αποφύγετε αυτά που χρειάζονται καθαριστήριο γιατί κοστίζει ακριβά.

Οργανώστε το χρόνο της καθαρίστριας
Φτιάξτε πρόγραμμα με τις δουλειές που θέλετε να σας κάνει η καθαρίστρια, που σας βοηθάει στο σπίτι. Αν τηρήσετε το πρόγραμμα, ίσως να μην την χρειάζεστε κάθε βδομάδα αλλά κάθε 15 ημέρες.

Ελέγχετε τις τιμές
Μην αγοράζετε στα τυφλά. Ρίξτε μία ματιά στα καταστήματα και συγκρατήστε στο περίπου τις τιμές. Μπορεί να βρείτε το ίδιο ακριβώς προϊόν σε πολλές διαφορετικές τιμές, ανάλογα με το κατάστημα. Στο σούπερ μάρκετ, κοιτάξτε τις τιμές σε σχέση με τη συσκευασία. ένα προϊόν που η ετικέτα του λέει μικρότερη τιμή, μπορεί να περιέχει λιγότερα γραμμάρια προϊόντος οπότε μάλλον σας έρχεται πιο ακριβό τελικά.

Αγοράστε ανώνυμα προϊόντα
Έχει σημασία αν το χαρτί της κουζίνας είναι επώνυμο; Αν καθαρίζει όπως πρέπει, δεν μας νοιάζει ο κατασκευαστής του. Στο κάτω κάτω χαρτί είναι. Τα περισσότερα σουπερ μάρκετ προσφέρουν και προϊόντα με τη δική τους φίρμα, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τα επώνυμα προϊόντα. Επίσης, τα μικρομάγαζα που έχουν ανοίξει στις γειτονιές και πουλάνε μόνο χαρτιά και καθαριστικά είναι πραγματικά πολύ φθηνότερα από τα σούπερ μάρκετ.

Πατάκια εισόδου
Ένα καλό πατάκι εισόδου θα μειώσει την ποσότητα της σκόνης που μπαίνει στο σπίτι μας με τα παπούτσια. Ίσως σας φαίνεται αστείο αλλά θα μειώσει κατά πολύ την ανάγκη καθαριότητας του πατώματος άρα θα κάνετε οικονομία στο χρόνο σας, στα υλικά καθαρισμού και θα καθυστερήσετε τη φθορά των δαπέδων. Για τον ίδιο λόγο, μάθετε την οικογένειά σας να μην φορά τα παπούτσια μέσα στο σπίτι, γι’ αυτό άλλωστε τους αγοράσατε παντόφλες.

Πιάτα / δίσκοι / σουπλά
Ζητήστε από τα μέλη της οικογενείας σας να τρώνε σε πιάτο αντί να κυκλοφορούν με ένα κουλουράκι στο χέρι από δωμάτιο σε δωμάτιο ή να βλέπουν τηλεόραση τρώγοντας κριτσίνια στον καναπέ. Θα σας πουν παράξενη και μίζερη, αλλά πόσο χρόνο και υλικά καθαριότητας θα γλιτώσετε αν το σπίτι σας δεν γεμίσει με ψίχουλα; Δώστε το καλό παράδειγμα εσείς ή αγοράστε όμορφους δίσκους και σουπλά για να τους δελεάσετε.

Συντηρήστε τον εξοπλισμό
Αν φροντίζετε τον εξοπλισμό σας (ηλεκτρική σκούπα, πλυντήριο, σίδερο κλπ), θα κρατήσει περισσότερο. Καθαρίζετε συχνά τα μηχανήματα και ελέγχετε για σημάδια φθοράς. Το να τα συντηρήσετε κοστίζει λιγότερο από το να τα επιδιορθώσετε ή να τα αντικαταστήσετε.

Αποσμητικά χώρου
Φτιάξτε δικά σας αποσμητικά χώρου από φυσικά υλικά, είναι δωρεάν και είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα χημικά του εμπορίου. Σε ένα μεταλλικό βαζάκι/δοχείο, βάλτε νερό με μία σταγόνα χλωρίνη και μέσα σε αυτό βάλτε ξυλάκια κανέλλας, γαρύφαλλο και φλούδες από πορτοκάλι. Αφήστε το πάνω στο καλοριφέρ και προσθέτετε νερό όταν εξατμίζεται. Το σπίτι σας θα μοσχοβολάει.

Αν εφαρμόσετε κάποιες από τις παραπάνω ιδέες θα δείτε τα έξοδά σας να μειώνονται σημαντικά. Καταγράφετε από δω και πέρα τα χρήματα που ξοδεύετε σε τέτοιες αγορές και θα πειστείτε ότι πραγματικά μειώσατε τα έξοδα. Μπορούμε να κάνουμε οικονομία αν είμαστε λίγο προσεκτικές στις αγορές μας. Και σε τελική ανάλυση, γιατί αυτά τα χρήματα να μην τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλα πιο ευχάριστα πράγματα;

 

Διαβάστε επίσης