Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιών

Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιών Μανικιούρ Πεντικιούρ Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιών

Η καλλιτεχνική δημιουργία νυχιών στο χέρι, είναι ένα συναρπαστικό και δημιουργικό τμήμα της δουλειάς του τεχνικού των νυχιών. Μετατρέπει τα νύχια σε μικρό καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζει εικόνες, δημιουργεί σχέδια και κάνει κολάζ με μικρά κομμάτια, ασημόχαρτα, ταινίες, χρυσόσκονες ή οτιδήποτε επιθυμεί ο πελάτης.

Κάθε τεχνικός για τα νύχια είναι ένας καλλιτέχνης, όπου καλείται να εκφράσει το ταλέντο του μέσα από τις δημιουργίες του. Έτσι και εμείς σας δίνουμε ένα σημείο εκκίνησης για να διαπιστώσετε ότι κατά τη δημιουργία της τέχνης των νυχιών δεν υπάρχει τέλος. Πριν όμως, κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας των νυχιών, προηγείται η περιποίηση των νυχιών και των χεριών.

Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιώνΥπάρχουν αρκετές φροντίδες οι οποίες μπορούν να καλυτερέψουν την οποιαδήποτε ανάγκη. Τα διάφορα καλλυντικά και κάποια ειδικά μηχανήματα θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις περιποιήσεις μας (π.χ. παραφινόλουτρο, θερμαινόμενα γάντια, συσκευή για ηλεκτρικό μανικιούρ). Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα κάτω άκρα μας, τα οποία είναι ένα μέρος του σώματος όπου καταπονείται ιδιαίτερα, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η καλή φροντίδα των νυχιών και των δακτύλων των ποδιών είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής. Το πεντικιούρ είναι μια βασική υπηρεσία που γίνεται από τεχνικούς για τα νύχια. Είναι βασικό μέρος της καλής φροντίδας κάθε πελάτη. Η κατάλληλη φροντίδα για τα πόδια μέσω πεντικιούρ βελτιώνει την προσωρινή εμφάνιση και βασικά την άνεση των ποδιών. Για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πεντικιούρ δεν ξεχνάμε και την περιποίηση του δέρματος των κάτω άκρων, εφαρμόζοντας ποδόλουτρο και μασάζ, όπου διεγείρουν την ροή του αίματος και είναι χαλαρωτικό για τον πελάτη.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ
Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιώνΗ περιποίηση νυχιών και δέρματος των κάτω άκρων δεν έχει μόνο αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούμε ταυτόχρονα να εντοπίσουμε διάφορες ασθένειες ή δυσλειτουργίες των νυχιών που μπορούν να ξεπεραστούν από έναν τεχνικό για τα νύχια. Η δυσλειτουργία των νυχιών είναι μια κατάσταση που προκαλείται στο νύχι από ασθένεια ή κάποια ανισορροπία στο σώμα. Ένας τεχνικός για τα νύχια πρέπει να αναγνωρίζει τα συμπτώματα δυσλειτουργίας των νυχιών ώστε να μπορεί να πάρει την απόφαση για το αν θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πελάτη. Έτσι μπορεί να τον βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δηλαδή με την εντόπιση μιας δυσλειτουργίας βοηθάει τον πελάτη στέλνοντας τον σ΄ έναν ειδικό γιατρό. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει κοσμετικά μια δυσλειτουργία και να βελτιώσει ολόκληρη την ομορφιά των νυχιών του πελάτη. Είναι ευθύνη του τεχνικού να ξέρει πότε είναι ασφαλές να δουλεύει τα νύχια των πελατών του και πότε δεν μπορεί να δουλέψει πάνω σ΄ αυτά. Το Ιατρικό πεντικιούρ περιλαμβάνει προληπτικά και για λόγους υγείας, την περιποίηση των κάτω άκρων. Όπως την φροντίδα και την περίθαλψη των νυχιών και του δέρματος των ποδιών. Σ΄ αυτήν την περίπτωση είναι και τα σύνορα μεταξύ Αισθητικού και Ιατρικού πεντικιούρ. Ιδιαίτερα σ΄ ένα ιατρικό πεντικιούρ με ιδιομορφίες ποδιών, η πρόκληση πόνου και κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα των ποδιών μπορούν να θεραπευτούν. Ο ποδοαισθητικός είναι υπεύθυνος για την θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων και την πρόληψη τους μετά από εξέταση των κάτω άκρων.

Οδηγίες για ένα ιατρικό πεντικιούρ
Όπως και άλλες διαδικασίες έτσι και το ιατρικό πεντικιούρ περιλαμβάνει την προεργασία – εργασία πεντικιούρ και μετά την εργασία. Σημαντικό είναι ο τεχνικός για τα νύχια να γνωρίζει αν ο πελάτης πάσχει από ασθένειες όπως ζάχαρο, διαβήτη, θρομβοφλεβίτιδα κ.λπ. Η περιποίηση νυχιών μπορεί να είναι ίδια όπως στο αισθητικό μανικιούρ. Στην περιποίηση του δέρματος εξετάζει ο ειδικός τα κάτω άκρα και κάνει διάγνωση σχετικά με την περίπτωση. Δηλαδή αν στο δέρμα των ποδιών υπάρχουν κάλοι, φουσκάλες, ρόζοι, υπερκερατώσεις δέρματος. Σκοπός είναι να απομακρύνει ο ποδοαισθητικός, οτιδήποτε προκαλεί πόνο και κάνει τον πελάτη να νιώθει άσχημα. Για μια εξειδικευμένη εφαρμογή στο ιατρικό πεντικιούρ βασικός εξοπλισμός – εφοδιασμός είναι τα εργαλεία, αυτά που θα χρησιμοποιηθούν με το χέρι (πενσάκια, ψαλιδάκι, λίμα κλ.π.) αλλά και το ηλεκτρικό μηχάνημα, το οποίο είναι απαραίτητο σ΄ ένα μοντέρνο ινστιτούτο εφαρμογής για μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Μ΄ ένα τέτοιο μηχάνημα το δέρμα ή τα νύχια θεραπεύονται με σκόπιμα εφαρμοσμένο σ΄ αυτό εξαρτήματα όπως εκγλυπτικό εργαλείο ή ακονιστικό για νύχια.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
Η τέχνη και η επιστήμη της περιποίησης χεριών και ποδιώνΦυσικά ο όρος υγιεινή είναι γνωστός σε όλους. Πόσο γνωστός όμως μπορεί να είναι σε ότι αφορά τα κάτω άκρα μας; Γι΄ αυτό ο ειδικός συστήνει στους πελάτες καθημερινό βραδινό μπάνιο των κάτω άκρων με νερό και σαπούνι. Έτσι απομακρύνεται η βρωμιά, υπολείμματα από κάλτσες, ιδρώτας και κακοσμία ποδιών. Μετά τον καθαρισμό ο ειδικός μπορεί να συστήσει μπάνιο με ειδικά φάρμακα ή σκόνες (ποδόλουτρο). Η καθημερινή φροντίδα μπορεί να τελειώσει με ελαφρύ μασάζ με ειδικές κρέμες. Η υγιεινή των ποδιών απαιτεί και την φροντίδα των νυχιών σχετικά με το σωστό μήκος τους. Ο ποδοαισθητικός μπορεί να δώσει γνώμη για τη σωστή επιλογή παπουτσιών ή ακόμη να ενημερώσει τον πελάτη σχετικά με τις παραμορφώσεις των ποδιών (πλατυποδία, κότσι κ.ά.) και να δώσει συμβουλές. Συμβουλές όσον αφορά το μέγεθος του παπουτσιού, την φόρμα του, την σόλα του και την ανατομία του. Στις συμβουλές υγιεινής συμπεριλαμβάνονται και η επιλογή ποιότητας υλικού κάλτσας και καλτσόν. Σε καμιά περίπτωση ο ποδοαισθητικός δεν συστήνει κάλτσες που να σφίγγουν τα άκρα και ιδιαίτερα τα δάκτυλα. Πρέπει να απορροφούν τον ιδρώτα, να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και να είναι κατάλληλες για την εποχή. Κατάλληλο υλικό θεωρείται το βαμβακερό ή το φυσικό μετάξι. Παραπέρα συμβουλές: Αναφέρονται σε γενικές συμβουλές σώματος, όπως περπάτημα, σπορ και ό,τι αφορά τους μύες των ποδιών. Προτείνουμε την γυμναστική κάτω άκρων – μασάζ, ειδικά σε όσους κάνουν καθιστική εργασία. Οι συμβουλές ποικίλουν όσον αφορά την ηλικία των πελατών. Συμβουλές σχετικά με τις παραμορφώσεις των κάτω άκρων (πλατυποδία, κότσι). Συστήνουμε αρχικά ορθοπεδικά παπούτσια ή ανατομικά και παραπέμπουμε τον πελάτη στον γιατρό. Επίσης ρόζοι, κρεατοελιές, εκζέματα, μολύνσεις, σημάδια εκ γεννηθείς τα αναλαμβάνει ο γιατρός.

Φωφώ Σιώπη
Αισθητικός

Info: Η Φωφώ Σιώπη είναι αισθητικός, διευθύντρια του Simbolo de estetica.
Πηγή: Simbolo di Estetica

Διαβάστε επίσης