Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!

Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το! Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!

Σήμερα το πρόβλημα του χώρου είναι πολύ συνηθισμένο και ειδικότερα στα σπίτια της πόλης. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις. Δεν αρκεί να αποδεχτείτε το γεγονός ότι το μπάνιο σας είναι πολύ μικρό και να το Βλέπετε απλώς σαν ένα ζεστό χώρο. Φροντίστε να το εξοπλίσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρχίσετε να το βλέπετε σαν ένα χώρο όπου θα νιώθετε ευχάριστα.

Προσοχή στις λεπτομέρειες
Το μικρό μπάνιο έχει τη δική του χάρη. Για να δημιουργήσετε αυτό το ξεχωριστό, ζεστό καταφύγιο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες. Το χώρο αυτό δεν πρέπει να τον μετατρέψετε σε αποθήκη για δώρα γενεθλίων ή γαμήλια δώρα που δεν είναι του γούστου σας, γιατί κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε τη σπουδαιότητα που θέλετε να του προσδώσετε. Επίσης, μην τον βλέπετε σαν απλή τουαλέτα, αλλά σαν το ιδανικό μέρος όπου μπορείτε να εκθέσετε αρκετούς προσωπικούς θησαυρούς σας. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για αναμνηστικά ή για αντικείμενα που αγοράσατε ειδικά γι’ αυτό το χώρο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τον αναβαθμίζουν και τον ομορφαίνουν.

Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Καλύτερο είναι το λιγότερο
Να θυμάστε ότι μια συλλογή από ελάχιστα, αλλά προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα έχει μεγαλύτερη απήχηση από μια πληθώρα πραγμάτων στοιβαγμένων το ένα πάνω στο άλλο. Τα λίγα φαίνονται πολύ πιο πολύτιμα, ανεξάρτητα από την πραγματική αξία τους. Τα φιαλίδια από άρωμα ή κολόνια για μετά το ξύρισμα θα αποκτήσουν εντελώς διαφορετική υπόσταση όταν τοποθετηθούν πάνω σε γυάλινα ράφια στηριγμένα σε εσοχές του τοίχου ή γωνίες και φωτιστούν από ένα σοφά κρυμμένο φωτιστικό. Κατά τον ίδιο τρόπο τα μπουκαλάκια με τα διάφορα χρωματιστά υγρά θα αποκτήσουν αξία, σαν να είναι αληθινός θησαυρός. Για τα καλλυντικά καθημερινής προσωπικής περιποίησης, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε τόσα πολλά. Η συσκευασία τους, συνήθως, δεν είναι πολύ ελκυστική και η παρουσία τους βαραίνει το χώρο.

Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Αποθήκευση
Επειδή αυτό που επιδιώκετε είναι η απλότητα και η κομψότητα μέσα στο μικρό μπάνιο σας, τα αντικείμενα για την προσωπική σας φροντίδα πρέπει να αποθηκεύονται κάπου, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, και κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλή λύση είναι τα παραδοσιακά ντουλάπια, αλλά δεν είναι πάντα πρακτικά για ένα μικρό χώρο, γιατί εμποδίζουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ντουλάπια και συρτάρια στο χώρο κάτω από το νιπτήρα.

Όταν πρόκειται να κρεμάσετε κάτι στους τοίχους, σκεφτείτε καλά σε ποια θέση θα το Βάλετε. Μην το κρεμάσετε πολύ χαμηλά, γιατί αυτό δεν είναι κομψό. Οι καθρέφτες πρέπει να αναρτώνται σε ένα πρακτικό ύψος. Αλλά τα κάδρα, τα κηροπήγια ή τα γλυπτά πρέπει να τα τοποθετείτε λίγο ψηλότερα, κατά προτίμηση σε τέτοιο ύψος ώστε να φαίνεται το είδωλο τους μέσα στους καθρέφτες. Αυτό θα δώσει μια άλλη διάσταση στο χώρο σας.

Τέλος, ανεξάρτητα αν επιλέξετε το κλασικό ή το σύγχρονο ύφος για το μπάνιο σας, προσπαθήστε να βάλετε αξεσουάρ και αντικείμενα που αλληλοσυμπληρώνονται και υποστηρίζονται. Ακόμα και το μικρότερο μπάνιο αξίζει να του αφιερώσετε λίγο χρόνο και προσπάθεια.

Φως και φωτισμός
Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Παράθυρο δε διαθέτουν όλα τα μικρά μπάνια, ενώ, ακόμα κι αν διαθέτουν, συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλο. Δεδομένου ότι εσείς αγωνίζεστε να δώσετε ένα ξεχωριστό και χαρακτηριστικό ύφος στο μικρό μπάνιο σας, μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για την έλλειψη του.

Αν νιώθετε κλειστοφοβία που δεν υπάρχει παράθυρο, μπορείτε να κάνετε κάτι το οποίο να δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει. Φτιάξτε στον τοίχο ένα πλαίσιο παραθύρου και στη θέση που κανονικά θα βρισκόταν το τζάμι βάλτε έναν καθρέφτη. Στον καθρέφτη αυτό θα αντικατοπτρίζεται ένα κομμάτι του χώρου και θα σας δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε μέσα σ΄ ένα άλλο δωμάτιο.

Αν το μπάνιο σας διαθέτει όντως κάποιο παράθυρο, όσο μικρό κι αν είναι, τα απαλά χρώματα και οι μεγάλοι καθρέφτες θα μεγιστοποιήσουν την εντύπωση ότι ο χώρος σας πλημμυρίζει από φυσικό φως. Εναλλακτικά, μπορείτε να θεωρείτε το παράθυρο αυτό σαν ένα «παράθυρο στον κόσμο» και όχι σαν μια τρύπα από την οποία μπαίνει φως στο δωμάτιο.

Τεχνητός φωτισμός
Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό φωτισμό στο χώρο του μπάνιου, φροντίστε να μην είναι ενοχλητικός. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα φωτιστικά στους τοίχους και σε διακριτικά σημεία και να αποφύγετε τα κρεμαστά φωτιστικά, που αποσπούν την προσοχή και πνίγουν ένα μικρό χώρο. Τα επιτοίχια φωτιστικά, όπως οι απλίκες, είναι η ιδανικότερη λύση. Όχι μόνο φωτίζουν το γύρω χώρο, αλλά δίνουν κι έναν απαλό διάχυτο φωτισμό σε ολόκληρο το μπάνιο, μέσω της ανάκλασης του φωτός πάνω στην οροφή.

Για το σκοπό αυτό είναι προτιμότερο να Βάψετε την οροφή λευκή ή με ένα πολύ ανοιχτό χρώμα. Οι απλίκες που διοχετεύουν το φως προς τα πάνω, αν έχουν το ίδιο χρώμα με τους τοίχους, θα γίνουν μια σχεδόν αόρατη φωτεινή πηγή. Αυτός ο τύπος φωτισμού είναι προτιμότερος από τον πιο έντονο και ενοχλητικό άμεσο φωτισμό. Χρησιμοποιήστε αρκετά τέτοια φωτιστικά μέσα στο χώρο σας, με μικρής ισχύος λαμπτήρες, αντί να χρησιμοποιήσετε ένα ή δύο με πολύ μεγάλης ισχύος λαμπτήρες.

Συμπληρώστε τον τεχνητό φωτισμό του μπάνιου σας με πιο ειδικά φωτιστικά. Μικρά φώτα κρυμμένα σε εσοχές του τοίχου ή πάνω από καθρέφτες και ντουλάπια θα διαχέουν το φως τους σε συγκεκριμένα σημεία. Δημιουργήστε εστίες φωτισμού χρησιμοποιώντας σποτ και εστιάστε τα σε διάφορες κατευθύνσεις ή φωτίστε ορισμένα αντικείμενα.

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε χώρο για κηροπήγια, τα οποία σκορπούν ένα μαγικό φως και μπορούν να κάνουν το μικρό μπάνιο σας να ξεχωρίζει, δίνοντας του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Επιφάνειες και φινιρίσματα
Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Η πιο συνηθισμένη λύση στο πρόβλημα χώρου που υπάρχει σ’ ένα μικρό μπάνιο είναι να το εξοπλίσετε με μικρότερα σε μέγεθος είδη υγιεινής, ώστε να φαίνονται ανάλογα με το μέγεθος του χώρου. Αξίζει, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε ένα μικρότερο νιπτήρα ή μια μικρότερη μπανιέρα σε μια άκρη του χώρου, γιατί πιθανώς θα του ταιριάζουν καλύτερα. Μπορείτε, επίσης, να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μικρότερη λεκάνη τουαλέτας και ανάλογο καζανάκι.

Στόχος σας είναι να κάνετε το μπάνιο σας ένα χώρο ζεστό και ενδιαφέροντα και όχι βαρυφορτωμένο και αποπνικτικό. Πάντως θα χρειαστεί να βρείτε έξυπνες λύσεις, που θα δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ευρυχωρίας, όπως το να μειώσετε την κλίμακα των αξεσουάρ του χώρου.

Επίστρωση δαπέδου
Κατά έναν περίεργο τρόπο, η μοκέτα ενδείκνυται, συνήθως, πολύ περισσότερο μέσα σ’ ένα μικρό μπάνιο. Όταν το χρώμα της μοκέτας έχει «εισχωρήσει» σε κάθε γωνία του χώρου σας, η προσοχή δεν εστιάζεται κάπου συγκεκριμένα κι έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η επιφάνεια του δαπέδου είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Αντίθετα, ο συνδυασμός του ξύλινου πατώματος ή των κεραμικών πλακιδίων με κιλίμια ή βαμβακερά χαλάκια τείνει να χωρίζει την επιφάνεια του δαπέδου σε επιμέρους τμήματα κι έτσι κάνει το μικρό μπάνιο να φαίνεται ακόμα μικρότερο.

Ένας άλλος τρόπος για να μεγεθύνετε οπτικά την επιφάνεια του δαπέδου είναι να χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμα πλακάκια και σε ορισμέ σημεία κάποια ένθετα, με σκούρο χρώμα και διαφορετικό σχήμα. Με αυτό το περίπλοκο σχέδιο θα δείχνει ακόμα μεγαλύτερη η επιφάνεια του. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε λινόλεουμ με ανάλογο σχέδιο, μια λύση που είναι πιο φτηνή και έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ψηφίδες
Οι ψηφίδες είναι μια επιτυχημένη λύση. Τα μικροσκοπικά αυτά πλακάκια -μικρογραφίες των συνηθισμένων κεραμικών πλακιδίων-, καλύπτοντας ποσότητες μια σχετικά περιορισμένη επιφάνεια συμβάλλουν στο να φαίνεται ένας μικρός χώρος πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο πραγματικά είναι.

Οι ψηφίδες είναι διαχρονικές και ποτέ δε θα χάσουν την αίγλη τους, αφού χρησιμοποιούνται από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα. Για τα μικρά μπάνια και τις ντουσιέρες, οι ψηφίδες είναι ελκυστικό και λειτουργικό υλικό, το οποίο μπορεί να δώσει έναν τόνο κομψότητας σε δάπεδα και τοίχους.

Αξεσουάρ
Σκεφτείτε προσεκτικά τι χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε να κάνετε τις αγορές, προκειμένου να Βάλετε τις τελευταίες πινελιές στο χώρο σας. Εκείνο που πρέπει να σκεφτείτε καλά είναι το πού και το πώς θα βάλετε τα διάφορα αντικείμενα μέσα στον περιορισμένο χώρο του μπάνιου σας, καθώς και τις αναλογίες αυτών των αντικειμένων σε σχέση με του υπάρχοντος χώρου. Το μπάνιο σας πρέπει να δημιουργεί την ίδια εντύπωση όπως αν είχε διπλάσιο μέγεθος. Γι’ αυτό κανένα από τα αξεσουάρ που θα επιλέξετε δε θα πρέπει να δεσπόζει ή να αποσπά την προσοχή από την τελική σύνδεση.

Μικροί νιπτήρες
Το μπάνιο σας είναι μικρό; Μεταμορφώστε το!Αν θέλετε κάποιο νιπτήρα παλαιού στιλ, όπου η γούρνα είναι ενσωματωμένη μέσα σε ένα έπιπλο με ντουλάπια από κάτω και μαρμάρινη επιφάνεια, ψάξτε σε παλαιοπωλεία ή στα καταστήματα με είδη υγιεινής, καθώς είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια και πολλοί επώνυμοι κατασκευαστές διαθέτουν τέτοια κομμάτια.

Για να συμπληρώσετε την εικόνα του παλαιού τύπου νιπτήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρύσες και εξαρτήματα της Βικτωριανής εποχής. Φροντίστε, όμως, να μην είναι πολύ μεγάλα, γιατί οι αναλογίες τους δε θα ωφελήσουν το γενικό ύφος του χώρου. Υλικά όπως ψηφίδες μπορείτε να βρείτε σε πολλά καλά καταστήματα. Οι ψηφίδες συνήθως είναι ακριβές, αλλά για ένα μικρό χώρο το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Φυσικά, το κόστος θα αυξηθεί αν θέλετε κάποιο ειδικό σχέδιο για το δάπεδο ή κάποια συγκεκριμένη μπορντούρα για τους τοίχους, αλλά πρέπει να σας παρηγορεί το γεγονός ότι αυτό το είδος επένδυσης θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή.

Τα φωτιστικά δε χρειάζεται να έχουν γίνει ειδική παραγγελία και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο θα εντάξετε τα φωτιστικά στο χώρο σας είναι αυτό που θα κάνει το φωτισμό να ξεχωρίζει και όχι αυτά καθαυτά τα φωτιστικά σώματα.

Άνεση και απλότητα
Μην καταστρέψετε την εικόνα του χώρου σας, μόνο και μόνο επειδή είναι μικρός, με το να κρεμάσετε στους τοίχους κάδρα που δε σας αρέσουν ιδιαίτερα, επειδή δεν ξέρετε τι να τα κάνετε. Θα είναι πολύ καλύτερα να μην κρεμάσετε τίποτα στους τοίχους, παρά να βάλετε πράγματα συνηθισμένα που δεν ελκύουν την προσοχή. Αν αποφασίσετε να κρεμάσετε κάτι στους τοίχους, επιλέξτε το προσεκτικά και φροντίστε να είναι πραγματικά της αρεσκείας σας.

Για να μη δίνει ο χώρος σας την εντύπωση ότι είναι βαρυφορτωμένος, είναι προτιμότερο να εντοιχίσετε τα περισσότερα είδη υγιεινής και να κρατήσετε ένα τμήμα του χώρου ελεύθερο για τα αντικείμενα που θέλετε να… εκθέσετε. Τοποθετήστε σε μια γωνιά γυάλινα ράφια, στα οποία μπορείτε να αραδιάσετε τα αγαπημένα σας αναμνηστικά, που έχετε μαζέψει από χρόνια. Εναλλακτικά, ίσως σας ενδιαφέρει να ξεκινήσετε μια καινούρια συλλογή αντικειμένων, τα οποία θα προσθέσουν στο χώρο σας ζεστασιά και χάρη.

 

Διαβάστε επίσης