Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι

Διαλέγοντας το αγαπημένο μου τζιν παντελόνι Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι

Με τέτοια υπερπληθώρα επιλογών στην αγορά των τζιν, ε… δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθούμε λιγάκι μπερδεμένες καθώς αγοράζουμε ένα από αυτά. Άλλωστε τα τζιν είναι από τα βασικά ενδύματα κάθε γυναικείας γκαρνταρόμπας. Μπορούν να φορεθούν οποιαδήποτε ώρα και με οποιουσδήποτε συνδυασμούς, που ξεκινούν από την αισθησιακή ψηλοτάκουνη γόβα μας, μέχρι το αγαπημένο μας αθλητικό παπούτσι.

Γνωρίστε το τζιν που φοράτε
Απαιτούμε από το τζινάκι μας να έχει τέλεια εφαρμογή στο σώμα, αλλά ταυτόχρονα ν’ αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις στα βλέμματα των τρίτων. Το χρώμα, η ποιότητα, το κόψιμο και η φίρμα είναι αυτοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική επιλογή μας, όταν αναζητούμε το ιδανικό τζιν.

Τα πρώτα του βήματα
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν άρχισε ο περιβόητος «πυρετός του χρυσού» στην Καλιφόρνια, οι εργάτες των ορυχείων χρειάζονταν ρούχα ανθεκτικά, που να μην φθείρονται και να μην σχίζονται εύκολα. Ο Jacob Davis, ένας ράφτης από τη Νεβάδα, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μεταλλικά γυριστά καρφιά για συνδέσμους (φερμουάρ) και να ενώσει μεταξύ τους μεγάλα κομμάτια από ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα (τζιν), έτσι ώστε να μην σκίζονται, φτιάχνοντας κάτι σχετικό με αυτό που αποκαλούμε σήμερα «τζιν». Ο Davis ήθελε να κατοχυρώσει την ιδέα του αυτή, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει ή να προωθήσει τη δημιουργία του. Το 1872, προσεγγίστηκε από τον Levi Strauss, που πήρε την πατέντα του και ξεκίνησε μαζική παραγωγή. Τα τζιν άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό από τις αρχές του 1930, όταν φορέθηκαν από ηθοποιούς, επάνω στη σκηνή. Σήμερα τα τζιν κατέχουν τεράστιο μερίδιο στην βιομηχανία της ραπτικής και της μόδας με πολλές διαφορετικές επιλογές σε φίρμες, στυλ και χρώματα για να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε γκαρνταρόμπα.

Το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα
Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνιΤο πρώτο στοιχείο για να διαλέξουμε ένα σωστό τζιν είναι η καλή εφαρμογή του και σίγουρα υπάρχει το ιδανικό ρούχο για τον καθένα μας, σ’ αυτήν την τεράστια αγορά.

Αν έχετε αγορίστικη κορμοστασιά, καλύτερα να αποφύγετε τα εφαρμοστά τζιν, τα οποία τονίζουν μια τέτοια σιλουέτα. Αντί γι’ αυτά, επιλέξτε ένα παντελόνι χωρίς τσέπες ή κάποιο με καμπυλωτή, φαρδιά ζώνη που θα κάνει πιο φιγουράτη την παρουσία σας.

Αν είστε γυναίκα με κανονικές αναλογίες, τότε θα αισθανθείτε πιο βολικά μ’ ένα τζιν σε κλασικό κόψιμο, ενώ αν έχετε πιο γεμάτη σιλουέτα προτιμήστε τα παντελόνια που τελειώνουν σε καμπάνα για να εξισορροπήσετε τις αναλογίες.

Για να φαίνεται μικρότερο το εύρος των γοφών, φορέστε παντελόνια με διαγώνιες, λοξές ραφές στο πίσω μέρος και χαμηλό καβάλο. Προσανατολιστείτε ανεπιφύλακτα στο μεσάτο στυλ και γενικά σε μοντέλα που στενεύουν κωνικά στη μέση.

Τα τζιν παντελόνια με στενό ρεβέρ στον ποδόγυρο, δείχνουν θαυμάσια σε γυναίκες με όχι και τόσο μακριά πόδια, ενώ όσα έχουν φαρδύ ρεβέρ στο τελείωμα, είναι καλύτερα να συνδυάζονται με χαμηλό καβάλο και μεγάλες πίσω τσέπες.

Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνιΕάν θέλετε περισσότερη ευρυχωρία στις γάμπες, τους μηρούς και τα οπίσθια, επιλέξτε την αντρική γραμμή ή κάποιο τζιν που δεν θα αγκαλιάζει σφιχτά το σώμα και θα έχει χαλαρή εφαρμογή. Επίσης καλή εκλογή σ’ αυτήν την περίπτωση είναι τα τζιν που έχουν χαμηλή μέση, χαμηλές τσέπες και καμπάνα στον αστράγαλο. Τα μπατζάκια δεν πρέπει να «σουρώνουν» στους αστραγάλους. Και ο ποδόγυρος πρέπει να σταματάει στη μέση του παπουτσιού -ή και λίγο πιο χαμηλά- μετρώντας από την πίσω μεριά του ποδιού.

Οι αποχρώσεις του μπλε
Καθώς προσπαθείτε να βρείτε την ιδανική απόχρωση μπορεί να αισθανθείτε παγιδευμένοι και αναποφάσιστοι. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε πια απόχρωση ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε προτιμούνται συνήθως για καθημερινό και κάζουαλ ντύσιμο, ενώ τα σκούρα τζιν φοριούνται περισσότερο σε βραδινές εξόδους. Το μαύρο χρώμα στα τζιν είναι πάντα διαθέσιμο, αλλά οι μεγάλες δόξες του έχουν παρέλθει.

Μόδα και τάσεις
Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνιΣτις μέρες μας τα τζιν επιστρέφουν ξανά στις ρίζες τους. Πολλές φίρμες κατασκευάζουν σήμερα το κλασικό τζιν με τις πέντε τσέπες. Αλλά τα τζιν με τις πτυχές και τις ραβδώσεις στις μπροστινές τσέπες καθώς και οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στους μηρούς και τα οπίσθια με τη χρήση αμμοβολής, δεν θεωρούνται πλέον η τελευταία λέξη της μόδας. Ωστόσο, οι τάσεις είναι ξεκάθαρες, με προτίμηση στα σκουρόχρωμα ανθεκτικά υφάσματα και τα πιο βαριά. Τα τζιν, με καμπάνα που ξεκινάει χαμηλά και δημιουργεί υπέροχη σιλουέτα, είναι ότι πιο μοντέρνο. Το ερχόμενο καλοκαίρι είναι πιθανό να δούμε και τζινς με ναυτικά θέματα. Πάντως οποιοδήποτε τζιν διαλέξετε με χαμηλό ή μεσαίο ύψος στη μέση και καμπάνα ή με ίσια γραμμή στα μπατζάκια συνεχίζει να είναι αισθησιακό και μοντέρνο. Υπέροχα επίσης είναι τα τζιν με πολύ χαμηλή μέση, γιατί σταματούν ακριβώς επάνω στους γοφούς και ταιριάζουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σώματος. Απλά προσέξτε με ένα τέτοιο τζιν να μην αποκαλύπτετε περισσότερα, απ’ όσα θα θέλατε!

Οι φίρμες
Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνιΜε τόσες διαφορετικές φίρμες που κυκλοφορούν, ίσως χρειαστεί να προβάρετε πολλά παντελόνια, ώσπου να βρείτε πιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Μπορείτε να διαλέξετε κάποιο με το κλασικό ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα, που σίγουρα αγαπιέται απ’ όλους μας ή κάποιο με λεπτότερο ύφασμα. Υπάρχουν άλλα με άψογη ραπτική γραμμή που αγκαλιάζουν ζεστά το σώμα και σχηματίζουν «καμπάνα» στο κάτω μέρος, ιδανικά για όλους. Κάποιες φίρμες έρχονται με πιο κολακευτικές γραμμές και άλλες με ύφος και στυλ που θα τραβήξουν την προσοχή σας.

Τα υφάσματα
Διαλέγοντας το αγαπημένο μας τζιν παντελόνιΤα περισσότερα τζιν είναι βαμβακερά, αλλά τα τζιν με ελαστικότητα έχουν προκαλέσει φρενίτιδα και έχουν γίνει τρελή μόδα για όσες επιζητούν την άνεση. Προσφέρουν μεγάλη ευχέρεια. Αγκαλιάζουν γλυκά το σώμα και συγχρόνως κινούνται χωρίς εσάς. Το δυνατό σημείο τους είναι ότι μπορείτε να τα φορέσετε σφιχτά και εφαρμοστά στο σώμα χωρίς αίσθημα δυσαρέσκειας. Εξαλείφουν το σακούλιασμα στο καβάλο και προσφέρουν πρόσθετη άνεση και ευκολία κινήσεων. Επίσης θα διαπιστώσετε ότι τα δημοφιλή αυτά τζιν μπορείτε να τα βρείτε σε διαφορετικής ποιότητας υφάσματα, με την ίδια ακριβώς εφαρμογή. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα ερωτευτείτε ένα «ξεχωριστό» τζιν, ρωτήστε μήπως φτιάχνεται και με κάποιο άλλο υλικό, όπως το ελαστικό κοτλέ ύφασμα, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε.

Η σωστή συντήρηση
Για να διατηρήσει το τζιν σας την καλύτερή του εμφάνιση, γυρίστε το μέσα έξω και πλύντε το σε κρύο νερό. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν πολλά απορρυπαντικά, πράμα που δεν είναι απαραίτητο. Αν πάλι το τζιν που θέλετε να πλύνετε έχει σκούρο χρώμα, προσθέστε στο νερό μια κουταλιά αλάτι. Θα βοηθήσει στη διατήρηση του χρώματός του.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης