Πώς φωτογραφίζουμε ανθρώπους / Πορτρέτα

Πώς φωτογραφίζουμε ανθρώπους / Πορτρέτα Πώς φωτογραφίζουμε ανθρώπους / Πορτρέτα

Τα μέλη της οικογένειας μας και οι φίλοι μας είναι ίσως τα πιο συχνά θέματα στις φωτογραφίες που τραβάμε. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να βγάζουμε ακόμη πιο όμορφες φωτογραφίες.

Μωρά
Τα μωρά μας μεγαλώνουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς που πριν καλά καλά το καταλάβουμε θα έχουν βγει από την κούνια και θα πηγαίνουν στο Γυμνάσιο! Και αυτά τα πρώτα χρόνια, τα πρώτα χαμόγελα, τα πρώτα βήματα, όλα αυτά δεν γυρίζουν πίσω. Βγάλτε λοιπόν όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν.

Πώς φωτογραφίζουμε ανθρώπους / ΠορτρέταΠροσπαθήστε να φωτογραφήσετε τις αστείες γκριμάτσες που κάνουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Η φάτσα ενός μωρού αμέσως πριν κλάψει, ένα μωράκι που τεντώνεται ή χασμουριέται στον ύπνο του, τα χεράκια που έχουν μπει μέσα στο πιάτο με τη φρουτόκρεμα . . . όλες αυτές είναι στιγμές που θέλετε να κρατήσετε για πάντα.

Όταν φωτογραφίζετε μωρά προσπαθήστε να έρθετε όσο πιο κοντά τους γίνεται, χρησιμοποιήστε το ζουμ ώστε να δώσετε έμφαση σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, π.χ. το πρώτο δοντάκι στο χαμόγελο του μωρού σας. Δοκιμάστε διαφορετικές γωνίες. Ιδανικά θα πρέπει να είστε στο ύψος του μωρού σας ώστε τα μάτια του να είναι σε ευθεία με το φακό σας. Δοκιμάστε όμως και να σταθείτε λίγο πιο ψηλά ή λίγο πιο χαμηλά από το μωρό σας. Οι φωτογραφίες από τέτοιες γωνίες συνήθως είναι ενδιαφέρουσες και ειδικά στα μωρά ή τα μικρά παιδάκια μπορούν να είναι και πολύ αστείες.

ΜωράΣυμπεριλάβετε και άλλους ανθρώπους στις φωτογραφίες. Τα αδελφάκια, τη μαμά, τον μπαμπά, τους παππούδες. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το να βάλετε δύο μωράκια μαζί και να φωτογραφήσετε τον τρόπο που επικοινωνούν και παίζουν μαζί.

Χρησιμοποιήστε απλό φόντο. Όσο λιγότερα στοιχεία του φόντου είναι ορατά, τόσο πιο εύκολο είναι το μάτι αυτού που βλέπει τη φωτογραφία να πάει απευθείας στο κέντρο. Αν το μωρό σας είναι συνεργάσιμο και συνήθως τα πολύ μικρά μωρά είναι, μη διστάσετε να τα ντύσετε και να τα φωτογραφήσετε σε αυτοσχέδια σκηνικά που θα φτιάξετε στο ίδιο σας το σπίτι.

ΜωράΧρησιμοποιείστε το φυσικό φωτισμό. Το καλύτερο φως για να φωτογραφήσετε ανθρώπους / πρόσωπα είναι η συννεφιά, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο. Ο δυνατός ήλιος συνήθως κάνει τους ανθρώπους να μισοκλείνουν τα μάτια ή να κάνουν κάποια γκριμάτσα που δεν τους κολακεύει. Ενώ ο ήλιος δημιουργεί σκληρές γωνίες στα πρόσωπα, η συννεφιά δίνει μία άλλη χάρη στα πρόσωπα. Αν βγάζετε φωτογραφίες μέσα στο σπίτι, προσπαθήστε αντί να χρησιμοποιήσετε το φλας, να βάλετε το μωρό σε κάποιο σημείο (π.χ. κοντά στο παράθυρο) ώστε να αξιοποιήσετε το φυσικό φωτισμό.

Χρησιμοποιήστε τις καλύτερες φωτογραφίες σας σαν ευχητήριες κάρτες. Με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας ή δημιουργίας παρουσιάσεων μπορείτε να φτιάξετε κάρτες με ευχές, στις οποίες θα εντάξετε μία όμορφη φωτογραφία του μωρού σας. Κατόπιν τυπώστε τις σε φωτογραφικό χαρτί και στείλτε τις στους φίλους και συγγενείς π.χ. τα Χριστούγεννα.

Γενέθλια
ΓενέθλιαΕίτε πρόκειται για τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας, είτε για τα γενέθλια των 18 ετών του, πάλι αξίζει να αιχμαλωτίσετε τη στιγμή με τη φωτογραφική σας μηχανή.

Φυλακίστε στην εικόνα τα αισθήματα, τις εκφράσεις του προσώπου, την έκπληξη, τη χαρά, τη συγκίνηση και τις αγκαλιές που αξίζει να θυμάστε. Οι στιγμές αυτές δεν προγραμματίζονται οπότε πάντα έχετε τη μηχανή σας έτοιμη για χρήση.

Φωτογραφίστε τα αναμμένα κεριά χωρίς να χρησιμοποιείτε το φλας. Κρατήστε τη μηχανή σας όσο το δυνατόν πιο σταθερή ή ακουμπήστε την σε μία σταθερή επιφάνεια ή ακόμα και στον ώμο ενός από τους καλεσμένους ώστε να αποφύγετε τις θαμπές φωτογραφίες. Και βέβαια χρησιμοποιήστε το ζουμ της φωτογραφικής σας μηχανής.

ΓενέθλιαΑποφύγετε το φαινόμενο των κόκκινων ματιών. Αν και μπορείτε να διορθώσετε τα κόκκινα μάτια με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, προσπαθήστε να το αποφύγετε ζητώντας από το άτομο που φωτογραφίζετε να μην κοιτάζει απευθείας το φακό αλλά τον ώμο ή το μέτωπό σας. Και όταν στο χώρο που βρίσκεστε υπάρχει άφθονο φως, το φαινόμενο των κόκκινων ματιών είναι λιγότερο συχνό. Επίσης, αν η ψηφιακή σας μηχανή έχει επιλογή «red-eye reduction», χρησιμοποιήστε την.

Στείλτε ή δώστε φωτογραφίες στους καλεσμένους καθώς φεύγουν. Είναι ένας όμορφος τρόπος να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας για την παρουσία τους στο πάρτυ γενεθλίων.

Μεγαλύτερα παιδιά
Μεγαλύτερα παιδιάΤα παιδιά πάντα κάνουν κάτι ενδιαφέρον και συνήθως και αστείο. Σκαρφαλώνουν, δημιουργούν, εξερευνούν. Επομένως πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να φωτογραφήσετε στην καθημερινότητα του παιδιού σας. Μην περιμένετε μόνο τις διακοπές ή τα γενέθλια. Η καθημερινότητα είναι από μόνη της ικανή να σας χαρίσει υπέροχες σκηνές.

Βγάζετε συχνά φωτογραφίες, ιδανικά στο ίδιο σημείο (π.χ. μπροστά από τη ντουλάπα ή ένα δέντρο) ώστε να καταγράφετε το πόσο μεγαλώνει το παιδί σας. Βγάλτε για παράδειγμα μία φωτογραφία κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα του σχολείου.

Μεγαλύτερα παιδιάΈχετε υπομονή όταν φωτογραφίζετε τα παιδιά. Η προσοχή τους διασπάται τόσο εύκολα που θα χρειαστεί να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες μέχρι να πετύχετε την καλή φωτογραφία όπου το παιδί κοιτάζει το φακό ή δεν κλείνει τα μάτια του κ.λ.π.

Βγάλτε τις φωτογραφίες γονατίζοντας στο ύψος των παιδιών ώστε να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ του παιδιού και του φακού. Οι εκφράσεις στο πρόσωπο του παιδιού θα φαίνονται πιο φυσικές ενώ αν χρησιμοποιείτε φλας το πρόσωπο θα είναι φωτισμένο ομοιόμορφα χωρίς σκοτεινές γωνίες.

Κάντε ζουμ στο πρόσωπο των παιδιών για να δημιουργήσετε δυνατές φωτογραφίες. Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας σας με το πρόσωπο του παιδιού. Η εναλλακτικά τοποθετήστε το θέμα σας (το παιδί) στη μία άκρη της φωτογραφίας αν θέλετε να συμπεριλάβετε στο φακό σας και στοιχεία του χώρου.

Συμπεριλάβετε τους φίλους των παιδιών στις φωτογραφίες. Έτσι κι αλλιώς τις περισσότερες σκανταλιές τα παιδιά τις κάνουν με παρέα. Όταν φωτογραφίζετε πολλά παιδιά μαζί, επιλέξτε το χειροκίνητο focus ώστε να μην βγουν θαμπές οι φωτογραφίες σας. Και τραβήξτε πολλές φωτογραφίες γιατί τα παιδιά σπάνια στέκονται ακίνητα για πολύ οπότε συχνά θα σας προκύψουν κουνημένες φωτογραφίες.

Αφήστε τα παιδιά να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες. Δώστε τους μία μηχανή με φιλμ (μίας χρήσης) ή δώστε τη μηχανή σας στα μεγαλύτερα παιδιά κι αφήστε τα να καταγράψουν τον κόσμο τους με τα δικά τους μάτια. Οι φωτογραφίες που θα βγάλουν δεν θα είναι καλές όμως θα είναι δικές τους και θα είναι ιδιαίτερες.

Ενήλικες
ΕνήλικεςΜε τους ενήλικες τα πράγματα είναι πιο απλά γιατί είναι συνεργάσιμοι. Όμως με την εξαίρεση λίγων που πραγματικά έχουν ιδιαίτερη σχέση με το φακό, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυσκολία να στηθούν μπροστά στη μηχανή σας.

Το μυστικό είναι το άτομο που θα φωτογραφήσετε να νιώθει άνετα και οι πόζες που παίρνει να είναι φυσικές. Είναι καλό να φωτογραφίζετε τους ενήλικες στο χώρο τους ή σε κάποιο σημείο που τους αρέσει και τους κάνει να χαλαρώνουν.

ΕνήλικεςΠροτιμήστε να πάρετε φυσικές φωτογραφίες ακολουθώντας το άτομο μέσα στο χώρο του αντί να του ζητήσετε να στηθεί κάπου και να περιμένει να τον φωτογραφήσετε. Και πάντα προτιμήστε το φυσικό φως, ιδιαίτερα τις συννεφιασμένες ημέρες για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Χρησιμοποιείστε το ζουμ για να κάνετε πορτρέτα, γεμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας με το θέμα σας ώστε να τραβήξετε την προσοχή του θεατή στο θέμα και όχι σε στοιχεία του φόντου.

Ζωάκια
ΖωάκιαΤα ζωάκια που ζουν στο σπίτι μας αποτελούν μέλη της οικογένειας μας και σίγουρα περιλαμβάνονται στο άλμπουμ φωτογραφιών μας.

Ειδικά για τα ζωάκια, θα χρειαστείτε περισσότερη υπομονή. Βγάλτε πολλές φωτογραφίες ώστε να καταφέρετε να πετύχετε την καλύτερη. Θα πετάξετε πολλές καθώς τα ζώα δεν μένουν ακίνητα για πολλή ώρα.

Όταν φωτογραφίζετε ζώα, φροντίστε η φωνή σας να είναι ήρεμη ώστε να μην αποσπά την προσοχή του ζώου και να μην του δίνει το σύνθημα για παιχνίδι. Αν χρειαστεί να τραβήξετε το βλέμμα του, χρησιμοποιείστε κάποιο αγαπημένο αντικείμενο, όπως π.χ. κάποιο παιχνίδι του για να το κάνετε να κοιτάξει προς το μέρος σας. Γονατίστε στο ύψος του για να πετύχετε οπτική επαφή.

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης