Δυσάρεστη αναπνοή ή επίμονη δυσοσμία αναπνοής και στόματος;

υσάρεστη αναπνοή ή επίμονη δυσοσμία αναπνοής και στόματος; Δυσάρεστη αναπνοή ή επίμονη δυσοσμία αναπνοής και στόματος;

Έχουμε δυσάρεστη αναπνοή; Θα μεταχειριστούμε όλα τα μέσα για να την καταπολεμήσουμε. Κατ’ αρχήν πλένουμε τακτικά το στόμα και βουρτσίζουμε καλά τα δόντια. Ξεπλένουμε με ένα στοματικό διάλυμα και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για ν’ απομακρύνουμε κάθε ίχνος τροφής. Τι…; Τα γνωρίζετε όλα αυτά; Τα εφαρμόζετε κιόλας; Αν λοιπόν οι πρώτες βοήθειες σας προσφέρουν προσωρινή μόνο λύση, τότε ας ψάξουμε βαθύτερα το πρόβλημα.

Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πολλές πιθανές αιτίες. Η πρώτη και συχνότερη αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι τα οδοντικά προβλήματα, όπως χαλασμένα δόντια ή φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα). Μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορες μολύνσεις στη μύτη και τις ρινικές κοιλότητες (ιγμορίτιδα) και πιο σπάνια από γαστρο-οισοφαγικές ασθένειες (αμυγδαλές, συκώτι, νεφρά).

Δυσάρεστη αναπνοή ή επίμονη δυσοσμία αναπνοής και στόματος;Καλό είναι να γίνει και, μια λεπτομερής εξέταση της διατροφής, γιατί υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ενισχύουν την κακή αναπνοή. Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι τα πιο πασίγνωστα παραδείγματα. Το κάπνισμα βεβαίως δεν βοηθά σε μια τέτοια κατάσταση.

Οι σπανιότερες αιτίες δυσοσμίας περιλαμβάνουν τους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας ή του λαιμού και τις «ψυχογενείς δυσοσμίες» (δηλαδή η αναπνοή μας ενοχλεί εμάς και μόνο, αλλά κανέναν άλλο).

Αν οι επισκέψεις μας στον οδοντίατρο δεν είναι τακτικές, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε μια λεπτομερή οδοντική εξέταση αμέσως. Το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για μια προσεκτική εξέταση της ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής περιοχής. Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη κάμερα με οπτικές ίνες (fiberoptic scope), ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να επιθεωρήσει τη ρινική κοιλότητα, το λαιμό και την περιοχή των φωνητικών χορδών, προκειμένου να διαγνώσει την προέλευση του προβλήματος, σε περίπτωση που ευθύνεται κάποια από αυτές τις περιοχές για την κακοσμία. Αν υπάρχουν υποψίες για την ύπαρξη ιγμορίτιδας, μία ειδική εξέταση (CT) θα ανιχνεύσει και αυτήν την πιθανότητα.

Επίσης «πολύ χρήσιμη» θα ήταν μια επίσκεψη σ’ ένα ιατρικό κέντρο ή στον οικογενειακό γιατρό, καθώς υπάρχουν και κάποια ιατρικά προβλήματα, που συνδέονται με την αναπνευστική δυσοσμία. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια των νεφρών και του ήπατος είναι δύο χαρακτηριστικές αιτίες που προσδίδουν ιδιαίτερη οσμή στην αναπνοή.

Μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν «πολύ χρήσιμη» και για δεύτερο λόγο. Τα περισσότερα τέτοια ιατρικά προβλήματα, μετά από ορισμένο χρόνο, θα προκαλέσουν περισσότερα συμπτώματα εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή.

Γι’ αυτό λοιπόν μην αμελείτε διόλου την κακοσμία του στόματος, ιδιαίτερα αν είναι επίμονη. Και ξεκινήστε την έρευνά σας, ζητώντας πρώτα συμβουλές από έναν οδοντίατρο και έναν ωτορινολαρυγγολόγο!

 

Διαβάστε επίσης