Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύη

Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύη Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύη

Όταν αναφερόμαστε σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, εννοούμε τα σκεύη εκείνα που χρησιμοποιούνται για να σερβίρουμε το γεύμα ή να προσφέρουμε το ποτό ή τα γλυκά στους καλεσμένους μας. Είναι το επόμενο βήμα μετά την αγορά μαγειρικών σκευών.

Το υλικό κατασκευής τους είναι το ανοξείδωτο ατσάλι. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες. Ξεκινά από το 18c το οποίο είναι μαγνητικό υλικό και το οποίο με την πάροδο του καιρού μπορεί να μαυρίσει και καταλήγει στο 18/10 που είναι η καλύτερη ποιότητα ανοξείδωτου. Ένας μαγνήτης λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζετε. Συνήθως τα προϊόντα είναι σφραγισμένα σε κάποιο σημείο τους αναφέροντας την ποιότητά τους.

Μπορούν να είναι ή γυαλιστερά ή ματ. Αυτό εξαρτάται από την επεξεργασία τους κατά το γυάλισμα και η μόνη διαφορά είναι εμφανισιακή. Το ματ είναι θαμπό ενώ το γυαλιστερό είναι σαν καθρέπτης. Τέτοια σκεύη είναι πιατέλες φαγητού, δίσκοι σερβιρίσματος, κουπ, μπωλ παγωτού, βάσεις για πυρέξ με καπάκι κλπ.

Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύηΜερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι:
– Μετά το πλύσιμο θέλουν αμέσως σκούπισμα, γιατί αλλιώς μένουν θαμπάδες από το νερό που δύσκολα φεύγουν.
– Κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος αποφεύγουμε να κόβουμε μέσα στο ανοξείδωτο σκεύος γιατί μένουν οι χαρακιές οι οποίες δεν φεύγουν.
– Όταν τα σκεύη έχουν επιχρυσωμένα τμήματα, θα πρέπει κατά τον καθαρισμό τους να προσέχουμε πολύ γιατί το πάχος του χρυσού είναι ελάχιστο.
– Κατά την αγορά του προϊόντος πρέπει να τα ελέγχουμε με την αφή την περιφέρεια του αντικειμένου, εάν κόβει πράγμα που σημαίνει ότι η ποιότητά του είναι άθλια.
– Πρέπει να γνωρίζετε, ότι στα γυαλιστερά (σαν καθρέπτης) ανοξείδωτα τα σημάδια από γρατσουνιές φαίνονται ευκολότερα, παρά στα ματ (θαμπά).
Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύηΣε σπάνιες περιπτώσεις που ενώ έχουν καθαριστεί και σκουπιστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν θαμπάδες, δοκιμάστε να τα καθαρίσετε με λεμόνι. Αυτά τα σημάδια οφείλονται στα φαγητά που σερβίρουμε στα ανοξείδωτα και κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
– Άλλος ένας τρόπος να καθαρίσετε από δακτυλιές και θαμπάδες τα ανοξείδωτά σας, που όμως δεν έχουν μείνει για πολύ καιρό έτσι, είναι να χρησιμοποιήσετε ανθρακικό ασβέστιο (η γνωστή κιμωλία) σε πούδρα.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επιτραπέζια ανοξείδωτα και για να ζεστάνουμε φαγητό στο φούρνο (όχι σε φούρνο μικροκυμάτων), σε χαμηλές θερμοκρασίες (όχι τα επιχρυσωμένα), και να σερβίρουμε κατευθείαν στο τραπέζι.
– Παράγονται από πολλούς κατασκευαστές από πολλές χώρες. Τα πιο φημισμένα είναι τα ευρωπαϊκά, αλλά υπάρχουν και ασιατικής προέλευσης τα οποία όμως συνήθως υπολείπονται σε ποιότητα κερδίζουν όμως στις τιμές.

Ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύηΤα ανοξείδωτα σκεύη έχουν ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη για το σπίτι και την κουζίνα, δηλαδή:
– Δεν αλλοιώνεται η εμφάνισή τους όπως πχ στα επάργυρα είδη, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας.
– Έχουν πρακτικές χρήσεις (στο σερβίρισμα του φαγητού ή του παγωτού κλπ), αλλά χρησιμοποιούνται και για να εντυπωσιάσουν (πχ τα επίχρυσα κομμάτια).
– Δεν σπάνε (κακό για το εμπόριο).
– Θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα στο σπίτι, στο οικογενειακό τραπέζι, σε μια γιορτή κλπ και δεν θα χωθούν σε κάποια ντουλάπα του σπιτιού.
– Αλλά ακόμη και αν φυλαχτούν όταν τα ανοίξετε μετά από πολύ καιρό, θα μοιάζουν σαν καινούργια, θα είναι καινούργια, λόγω του υλικού που είναι φτιαγμένα.

Σε γενικές γραμμές τα ανοξείδωτα επιτραπέζια σκεύη είναι προϊόντα πολύ χρήσιμα για το τραπέζι μας, δεν χαλάνε ούτε σπάνε και με μια καλή συντήρηση μπορούμε να τα έχουμε για μια ζωή. Είναι ένα δώρο, που θα εκτιμηθεί δεόντως. Μην διστάσετε να τα αγοράσετε.

 

Διαβάστε επίσης