Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία των γυναικών

Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία των γυναικών Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία των γυναικών

«Πιο καλή η μοναξιά» θα πρέπει να λένε οι απανταχού ώριμες και μόνες γυναίκες καθώς η μοναχική ζωή, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ευνοεί τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν από κοινού τα πανεπιστήμια University of Queensland και Queensland University of Technology της Αυστραλίας σε 2.300 γυναίκες άνω των 60 ετών, οι ώριμες και άνευ συντρόφου γυναίκες είναι πιο υγιείς από τις παντρεμένες.

Έτσι, καταρρίπτεται η επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένες είναι υγιέστερες από τις ελεύθερες. Τα ευρήματα της έρευνας, πάντως, περιορίζονται στους εκπροσώπους του «ασθενούς φύλου», καθώς η υγεία των ανδρών δε φαίνεται να επηρεάζεται από το αν είναι παντρεμένοι ή όχι.

Στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να εξηγήσουν τα ευρήματα της έρευνας αποδίδουν την κακή υγεία των παντρεμένων γυναικών στο ότι είναι υποχρεωμένες να περιποιούνται και να φροντίζουν τους συζύγους τους, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους όταν εκείνες είναι σε ήδη προχωρημένη ηλικία.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, καταρρίπτουν και έναν άλλο μύθο. Αυτό ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή. Η επικεφαλής της έρευνας, Μπελίντα Χιούιτ, αντιτείνει ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι ελεύθερες ώριμες γυναίκες έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή, από την αντίστοιχη των παντρεμένων, γεγονός το οποίο επιδρά πολύ θετικά στην υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς το σύνολο των ηλικιωμένων θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαζευγμένων στην ιστορία. Μεταξύ των χρονολογιών 1991 και 2001, ο αριθμός των διαζευγμένων Αυστραλών πάνω από την ηλικία των 60, αυξήθηκε από 165.000 σε 300.000. Το 2003, ο αριθμός των διαζευγμένων γυναικών ηλικίας άνω των 60, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των χηρών, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαζευγμένων αντρών άνω των 60, διπλασιάστηκε.

 

Διαβάστε επίσης