Διατροφή και μνήμη

Διατροφή και μνήμη Διατροφή και μνήμη

Τελευταίες έρευνες που έγιναν για να διαπιστωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των αυστηρών διαίτων στην υγεία του ατόμου αποκάλυψαν πως μεταξύ των σημαντικότερων συμπτωμάτων ήταν και έντονες νευρολογικές διαταραχές όπως απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, αδυναμία κα.

Γίνεται φανερό λοιπόν πως όταν δεν προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε αυτό μπορεί να είναι καθοριστικά επιζήμιο για τον οργανισμό, καθώς οι ίδιες εργασίες έδειξαν πως τα συμπτώματα αυτά δεν ήταν αντιστρέψιμα. Που συνίσταται λοιπόν η επίδραση της διατροφής στη μνήμη και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Ισορροπημένα γεύματα
Γνωρίζουμε ότι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη που την προμηθεύεται από το αίμα. Γίνεται φανερό πως έλλειψη γλυκόζης αναγκάζει τον εγκέφαλο να αλλάξει την προτεραιότητα του σε καύσιμη ύλη (κετονοσώματα) και να μειώσει τη δραστηριότητά του. Ο ρόλος λοιπόν της διατροφής στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σταθερά είναι καθοριστικός και αυτό κυρίως επιτυγχάνεται με τα ισορροπημένα γεύματα. Το πρωινό καλύπτει τις πρώτες ενεργειακές απαιτήσεις και φαίνεται να συμβάλλει στην καλή πνευματική απόδοση.

Το δεκατιανό και το απογευματινό είναι δύο γεύματα που δεν θα πρέπει να παραλείπονται καθώς συνεχίζουν τη σταθερή τροφοδοσία του αίματος με το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου τη γλυκόζη.

Το μεσημεριανό και το βραδινό αποτελούν τα δύο κυριότερα θερμιδικά γεύματα προσφέροντας το 50-60% των ημερησίων θερμίδων μας. Θα πρέπει να καταναλώνονται φαγητά από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β , Mg, Fe 
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβιφλαβίνη, παντοθενικό, φυλλικό, κοβαλαμίνες, νιασίνη) συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το Mg και ο Fe φαίνεται πως τονώνουν τη μνήμη κάτι που μάλλον σχετίζεται με τη μειωμένη προσφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί. Επίσης τα φρούτα και οι χυμοί αποτελούν την ιδανικότερη λύση των ενδιάμεσων γευμάτων. Προσφέρουν άμεσο καύσιμο (γλυκόζη), είναι κύρια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και αντιοξειδωτικών μη θρεπτικών συστατικών (ισοφλαβόνες, κατεχίνες, ινδόλες κα).

Αμινοξέα και αντιοξειδωτικά
Επίσης ορισμένα αμινοξέα φαίνεται πως βοηθούν τη λειτουργία της μνήμης. Ο πιθανός μηχανισμός που σχετίζεται με αυτή την ικανότητα έχει να κάνει με την επίδραση στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού της τρυπτοφάνης, μιας πρόδρομης ουσίας της σεροτονίνης. Η επίδραση αυτή στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο φαίνεται να σχετίζεται με την τόνωση και την καλή λειτοτργία της μνήμης. Επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτινοειδή (β-καριτίνη, λυκοπίνη, λουτείνη), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες) και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Ε, C) φαίνεται να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποφύγετε τα junk foods και το οινόπνευμα
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη (τηγανητά, σάλτσες κα), επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και μειώνουν την ικανότητα πνευματικής απόδοσης. Επίσης ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την αύξηση του βάρους που παρατηρείται σε αυτή την περίοδο. Το αλκοόλ με τη σειρά του παρεμβάλλεται στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών του εγκεφάλου. Επίσης η αιθανόλη αποτελεί συστατικό προταιρεότητας όσον αφορά τον μεταβολισμό του, κάτι που σημαίνει πως το σώμα μας πρέπει πρώτα να κάψει την αιθανόλη και μετά τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Τέλος και η απομάκρυνση του από τον οργανισμό είναι μια διαδικασία που επιδρά στην πνευματική μας απόδοση.

Σοκολάτα
Ερευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση, γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σε αυτή την περίοδο (ειδικότερα από αυτούς που χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο του εθισμού στη σοκολάτα». Επίσης η σοκολάτα περιέχει Mg, φαινυλεθυλαμίνη και καφεΐνη συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσης. Προσοχή όμως γιατί η σοκολάτα έχει θερμίδες και όταν καταναλώνεται αλόγιστα παχαίνει. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας που είναι πλούσιο σε κακαόμαζα (και συνεπώς και στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας) αποτελεί την ιδανικότερη λύση.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Info: O Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής στα Συμβουλευτικά Κέντρα Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής και Αδυνατίσματος nutrimed.
Πηγή: Nutrimed.gr

Διαβάστε επίσης