Βαμμένα κόκκινα αυγά

Βαμμένα κόκκινα αβγά Βαμμένα κόκκινα αυγά

Σήμα κατατεθέν της Λαμπρής, τα κόκκινα αβγά δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας. Το τσούγκρισμά τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι. Μερικά μικρά μυστικά θα σας βοηθήσουν να τηρήσετε σωστά το πασχαλινό έθιμο της βαφής των αυγών και να βελτιώσετε το πασχαλινό σας τραπέζι.

Νόστιμα και θρεπτικά

Η σύσταση ενός αβγού περιλαμβάνει βιταμίνες Α, Β και Ε, ενώ περιέχει τρία σπουδαία μέταλλα, σίδηρο, ασβέστιο και ιωδίνη, καθώς και ουσιώδη ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Το φρέσκο είναι το καλύτερο

Η επιλογή των φρέσκων αβγών είναι επιστήμη, γιατί δυστυχώς η φρεσκάδα δεν φαίνεται με το μάτι. Η ηλικία του αβγού κρίνεται από τον αεροθάλαμο.

Όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι το αβγό. Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε τη φρεσκάδα ενός αβγού είναι να το βάλουμε σε ένα ποτήρι νερό με λίγο αλάτι. Αν βυθιστεί τότε είναι φρέσκο, αν επιπλεύσει, σημαίνει ότι έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι παλιό.

Με γούστο και φαντασία

Βαμμένα κόκκινα αυγάΑν επιμένετε παραδοσιακά και θέλετε να βάψετε τα αβγά σας όπως οι προγιαγιάδες σας, θα φτιάξετε φυσικές χαλκομανίες. Βραστέ από πριν λευκά αβγά. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια. Βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αβγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα. Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή και βουτήξτε το αβγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό. Ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος.

– Αν επιμένετε να βάψετε άλλα χρώματα εκτός από κόκκινα τα αβγά σας και θέλετε να το κάνετε με οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιήστε φλούδες κρεμμυδιών (ανοιχτό καφέ), μαϊντανό (πράσινο), ζαφορά (κίτρινο), βιολέτες (μοβ).
– Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, ο καλύτερος τρόπος για να τα απασχολήσετε δημιουργικά και να τους χαρίσετε χαρά είναι να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν τα κόκκινα αβγά. Προμηθευτείτε μη τοξικά χρώματα, που θα τα βρείτε στα καταστήματα παιγνιδιών, και ξυπνήστε τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους.
– Αγοράστε χρωματιστές κορδελίτσες και δέστε τες φιογκάκια, ή σχηματίστε σχήματα γύρω από τα αβγά και κολλήστε τες με κόλλα.
– Προμηθευτείτε φυσικό λεπτό σκοινί και δέστε πάνω στα αβγά μικρά αποξηραμένα λουλουδάκια ή αρωματικά φυτά.

Τα μυστικά της νοικοκυράς

Βαμμένα κόκκινα αυγάΤο έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Παλαιότερα για να βάψουν τα αβγά χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου. Σήμερα η διαδικασία είναι πιο απλή.

– Διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.
– Είτε χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές βαφές για ζεστό νερό είτε τις μοντέρνες για κρύο, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βάψετε, έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα «βουτήξουν» στο καυτό νερό. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά με χλιαρή και ελαφριά σαπουνάδα για να έχουν απομακρυνθεί χώματα, φτερά και σκόνη.
– Για να αποφύγετε εντελώς το ρίσκο να σπάσουν τα αβγά, μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας.
– Ένα άλλο μυστικό είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
– Για να βάψετε τα αβγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα).
– Τοποθετείτε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αβγά όσα χωράει ο πάτος και φροντίζετε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα.
– Χαμηλώνετε τη φωτιά έτσι ώστε να βράσουν αργά και να μη σπάσουν.
– Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια.
– Γυαλίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, περνώντας τα με ένα μαλακό πανί. Έτσι το χρώμα θα αποκτήσει λάμψη.

Γκουρμέ προτάσεις

Τα βρασμένα και τσουγκρισμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Φτιάξτε τα σαλάτα, ή χρησιμοποιήστε τα σε πίτες, ή ακόμη και σε ρολό με κρέας (κιμά). Η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι να σερβίρετε σαν ορεκτικό μικρές φετούλες φρυγανισμένο ψωμί με μια φέτα αβγό από πάνω και μία φέτα εκλεκτό αβγοτάραχο Μεσολογγίου, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και στολισμένο με μια φετούλα λεμόνι.

 

Διαβάστε επίσης