Εποχιακά λαχανικά

Εποχιακά λαχανικά Εποχιακά λαχανικά

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή των διακοπών, της επιστροφής στην φύση, στον καθαρό αέρα της θάλασσας και του βουνού. Για πολλούς είναι επίσης η εποχή της αποτοξίνωσης, με την ριζική αλλαγή στην καθημερινή τους δίαιτα. Είναι η εποχή των λαχανικών. Γι’ αυτό είναι φρόνιμο να ξέρουμε τι ακριβώς μας προσφέρουν αυτές οι θαυμάσιες καλοκαιρινές φυτικές τροφές.

Ανάμεσα σ’ αυτές, το καρότο είναι κατά τους διαιτολόγους ένα από τα καλύτερα λαχανικά, γιατί περιέχει ποσότητα προβιταμίνης Α, την γνωστή καροτίνη. Και, όπως ξέρουμε επίσης, η βιταμίνη Α είναι η κατ’ εξοχή αντιμικροβιακή βιταμίνη. Σε μεγάλη ποσότητα βελτιώνει επίσης σημαντικά, την όραση κατά την νύχτα.

Εποχιακά λαχανικάΤα φασολάκια είναι επίσης, μια θαυμάσια καλοκαιρινή τροφή. Το κύριο πλεονέκτημά τους βρίσκεται ακριβώς στην φρεσκάδα τους. Πραγματικά, όταν είναι φρέσκα και τρυφερά, τα φασολάκια αφομοιώνονται εύκολα. Αντίθετα, όταν τα αφήνουμε να μπαγιατεύουν, η κυτταρίνη τους σκληρύνει κι’ εκείνοι πού έχουν ευπαθές πεπτικό σύστημα, τα ανέχονται δύσκολα.

Τα φρέσκα φασολάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχουν επίσης, μια ουσία που είναι ένα θαυμάσιο καρδιοτονωτικό. Κατά την αγορά, πρέπει να διαλέγουμε πολύ πράσινα φασολάκια. Είναι το κύριο γνώρισμα της φρεσκάδας τους και της τρυφερότητάς τους. Τα πολύ μεστωμένα φασολάκια, δεν είναι και τόσο καλά. Είναι δύσπεπτα, γιατί το εξωτερικό περίβλημά τους έχει σκληρύνει. Όπως άλλωστε και ο φλοιός του καρπού τους.

Εποχιακά λαχανικάΤα φρέσκα και τρυφερά μπιζέλια (αρακάς), που τα βρίσκουμε επίσης στο τέλος της άνοιξης και κατά το καλοκαίρι, είναι εξαίρετη τροφή. Χωνεύονται εύκολα και περιέχουν πολλές βιταμίνες και ζάχαρη. Ωστόσο, δεν ταιριάζουν στους δυσκοίλιους. Συνιστάται να ξεφλουδίζουμε τα μπιζέλια μόνο τη στιγμή πού πρόκειται να τα μαγειρέψουμε.

Τα ραπανάκια, εκτός από πεντανόστιμα αφού έχουν μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, έχουν επίσης μεγάλη θρεπτική αξία. Φιγουράρουν στις δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί ξεγελούν την πείνα. Το νέο και τρυφερό ραπανάκι χωνεύεται εύκολα, αλλά πρέπει απαραίτητα να το μασουλάμε καλά. Ο χυμός του βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου ωστόσο, εκείνοι πού έχουν ευαίσθητο στομάχι, δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση.

Τα ραπανάκια περιέχουν πολλές βιταμίνες και μικρές ποσότητες θείου και σιδήρου. Συνιστάται να τρώμε και μερικά τρυφερά φύλλα τους, μαζί με το βολβό. Κατά την αγορά, πρέπει να διαλέγουμε μικρά φρέσκα ραπανάκια, με λείο και ροδοκόκκινο φλοιό.

Εποχιακά λαχανικάΟι φρέσκες πατάτες, που τις βρίσκουμε πάντοτε με ευχαρίστηση, εξ αίτιας της εξαιρετικής γεύσης τους, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C, γιατί δεν έχουν υποβληθεί σε μακροχρόνια συντήρηση. Αλλά, αυτή η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και η μακροχρόνια αποθήκευση της πατάτας, την καταστρέφει. Διατηρούμε ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστά τις βιταμίνες της πατάτας, όταν την βράζουμε με την φλούδα της, γιατί αυτή είναι ένα είδος φράγματος, που εμποδίζει την διαρροή των βιταμινών, στην επαφή με το νερό. Οι καθαρισμένες και κομμένες πατάτες, συνιστάται να μαγειρεύονται σε χύτρες ταχύτητας, για να εμποδίζεται η επαφή με τον αέρα, που καταστρέφει επίσης τις βιταμίνες. Και αγοράζοντας, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τις πρασινωπές πατάτες.

Τέλος, τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην αποφυγή πολλών ασθενειών. Έχουν σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνες. Είναι εξαιρετική τροφή, για όσους ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος. Βραστά με λάδι και λεμόνι είναι μια θαυμάσια σαλάτα, αλλά και ωμά ή ψητά αποτελούν ένα σημαντικό σύμμαχο στην σωστή διατροφή μας.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης