Για …τρέλες (και όχι μόνο), στις Σεϋχέλλες

Για ...τρέλες (και όχι μόνο), στις Σεϋχέλλες Για ...τρέλες (και όχι μόνο), στις Σεϋχέλλες

Λευκές κοραλλιογενείς παραλίες, κοκκοφοίνικες, χαμογελαστοί άνθρωποι και ατέλειωτο καλοκαίρι. Όλα αυτά υπάρχουν σε συσκευασία 115 νησιών που λέγονται Σεϋχέλλες. Δυστυχώς, τα πιο πολλά από αυτά είναι πριβέ από τα ακριβά πολυτελή ξενοδοχεία. Κατ΄ ανάγκη, για τους μη έχοντες «φουσκωμένο» πορτοφόλι, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο εξωτικά νησιά.

Οι περισσότεροι που κάνουν το λάθος να ταξιδέψουν στο φουλ της τουριστικής σεζόν περνούν μόλις μια- δυο μέρες στο κυρίως νησί, το Μάχε, και μετά καταλήγουν για …τρέλες, στο ερημητήριό τους.

Πού βρίσκονται

Απέχουν περίπου 100 μίλια από τις ακτές της ανατολικής Αφρικής, της Ινδίας και της Μαδαγασκάρης. Σε ευθεία απόσταση βρίσκονται 5.760 χλμ. από την Αθήνα. Καλύπτουν συνολικά έκταση μόλις 455 τετρ.χιλιόμετρα. Κύρια νησιά του κράτους είναι τα: Μαχέ, Praslin και La Digue, ενώ τα πιο απομακρυσμένα είναι κοραλλιογενείς ατόλες. Το ψηλότερο σημείο είναι το βουνό Morne Seyhellous (905 μ.) στο Μάχε.

Ιστορία

Μέχρι τον 17ο αι. ήταν ακατοίκητες, παρόλο που βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι που ανήκουν σε Άραβες ναυαγούς. Οι πρώτοι άποικοι ήταν κουρσάροι. Το όνομα τους πήραν από τον Βικόμτ Μορώ ντε Σεϋχέλ, έναν Γάλλο που ανήκε στο περιβάλλον του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’. Οι Βρετανοί κατέκτησαν το Αρχιπέλαγος και το διοικούσαν μέχρι το 1903 ως τμήμα του Μαυρίκιου. Την ίδια εποχή μετανάστευσαν εκεί Ινδοί και Κινέζοι. Το 1976 η Βρετανία απέδωσε στο κράτος την ανεξαρτησία του.

Τα περισσότερα νησιά είναι ακατοίκητα. Εκτός από τη μειοψηφία των Γάλλων, των Άγγλων, των Ινδών και των Κινέζων, οι Κρεολοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, που ανέρχεται στις 79.164. Το 88% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Βικτώρια, στο Μαχέ. Γλώσσα: Κρεολικά, αλλά στις συναλλαγές σας δεν θα συναντήσετε πρόβλημα διότι μιλούν επίσης Αγγλικά και Γαλλικά. Κύριο θρήσκευμα: Καθολικοί χριστιανοί. Νόμισμα: Ρουπία.

Πριν από το 1970 οι κάτοικοι ζούσαν αποκλειστικά σχεδόν από την αλιεία, τις καρύδες, τα μπαχαρικά και το ζαχαροκάλαμο. Ο τόπος εξορίας του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Μακάριου έμελλε να μετατραπεί σε παράδεισο και ο τουρισμός εξελίχθηκε σε ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. 130.000 τουριστικοί επισκέπτες φθάνουν κάθε χρόνο και με το συνάλλαγμα που αφήνουν καθιστούν τις Σεϋχέλλες υπόδειγμα μοντέλου σε σύγκριση με τη φτώχεια που επικρατεί στις απέναντι αφρικανικές ακτές. Το μέσο προσδόκιμο όριο ζωής φθάνει στα 72 έτη και ο αναλφαβητισμός είναι ο πιο χαμηλός στην περιοχή (μόλις 15%).

Για ...τρέλες (και όχι μόνο), στις ΣεϋχέλλεςΠότε να πάτε

Εξαρτάται από τα γούστα σας. Αν θέλετε να κάνετε καταδύσεις η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο οι συνθήκες είναι ιδανικές για ιστιοπλοΐα και σέρφινγκ. Τον Ιανουάριο είναι περίοδος μουσώνων και πρέπει να έχετε μαζί σας ομπρέλα. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο ξηροί μήνες. Πάντως όποια περίοδο κι αν φθάσετε, η θερμοκρασία είναι καλοκαιρινή και κυμαίνεται από 24°C έως 30°C Κελσίου. Τροπική είναι και η χλωρίδα. Οι φοινικιές και οι φτέρες υπάρχουν παντού και τα δάση φθάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά.

Πού να μείνετε

Θα βρείτε πολλούς ξενώνες και ξενοδοχεία. Αρκετές μονάδες έχουν σχολή καταδύσεων, κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων, γκολφ και γυμναστήριο. Τα πολυτελή συγκροτήματα διαθέτουν καζίνο, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμα κι αν δεν μένετε σ αυτά.

Οι Σεϋχέλλες έχουν φήμη ως μια «ακριβή ανάμνηση» που επιβραβεύει τη ένωση. Ο «μήνας του μέλιτος» είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής υψηλών στάνταρς αισθητικής. Στο Fregate, ένα ιδιωτικό νησί 56 χλμ. από το Μαχέ, θα ζήσετε το απόλυτο όνειρο επιστροφής στον παράδεισο. Το θέρετρο δέχεται 20 ζευγάρια τη φορά, ενώ οι ένοικοι έχουν το προνόμιο να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα του ωκεανού μέσα από την ιδιωτική πισίνα – υδρομασάζ.

Τι να δείτε

– Στο Μαχέ: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τους Βοτανικούς Κήπους, το εργοστάσιο τσαγιού και το όμορφο Χωριό Χειροτεχνίας. Ανοιχτά της Βικτώριας βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
– Το «νησί του χαμένου θησαυρού», στο Silhouette, 20 χλμ. από το Μαχέ διαθέτει βουνό με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
– Το Praslin, 45 χλμ. Β.Α. του Μαχέ. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και στο μαγευτικό προϊστορικό δάσος θα θαυμάσετε πλούσια εξωτική βλάστηση. Επισκεφθείτε το Ocean Farm Aquarium για να δείτε καρχαρίες από κοντά και να μάθετε τα πάντα για τα μαργαριτάρια.
– Στα νησιά Cousin και Aride, θα γνωρίσετε μερικά από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.

Τρία πράγματα δεν θα ξεχάσετε όταν γυρίσετε από τις Σεϋχέλλες:

– Το πρώτο που ξεχωρίζει είναι τα φτερωτά πλάσματα. Παράδειγμα, στο νησί Aride οι άνθρωποι μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ τα πουλιά, οι φτερωτοί κάτοικοι, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Από αυτά, έντεκα είδη δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
– Το δεύτερο είναι τα ενδημικά φυτά. Μεταξύ αυτών έξι είδη φοίνικες και το δέντρο Coco de Mer με τον μεγαλύτερο καρπό στον κόσμο που ζυγίζει μέχρι και 18 κιλά, ενώ για να ωριμάσει χρειάζεται εφτά χρόνια.
– Το τρίτο είναι οι γιγάντιες χελώνες και οι τεράστιοι γρανίτες σμιλεμένοι από τη θάλασσα – πιθανότατα απομεινάρι μιας μεγάλης χερσαίας έκτασης που κάποτε κατακλύστηκε από τον ωκεανό.

Για ...τρέλες (και όχι μόνο), στις ΣεϋχέλλεςΤι να φάτε

Η τοπική κουζίνα βασίζεται στο ψάρι. Καρχαρίες, τόνοι και μπαρακούντα συνήθως μαγειρεύονται με μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας με καυτερή κόκκινη πιπεριά. Οι σούπες δε λείπουν ποτέ από το τραπέζι και περιέχουν διάφορα μικρά οστρακοειδή. Ζητήστε να δοκιμάσετε τη «σαλάτα του εκατομμυριούχου» με βολβούς από φοινικόδεντρα. Για επιδόρπιο θα σας φέρουν τα φρούτα του πάθους η το υπέροχο nuga, μια γλυκιά κρέμα από καρύδα. Οι τιμές είναι οικονομικές.

Κάθε χρόνο, τέλη Οκτωβρίου, γίνεται για μια εβδομάδα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην κρεολέζικη παράδοση με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Παραδοσιακός χορός είναι ο moutia που έχει αφρικανικές ρίζες, ενώ φημίζεται η τοπική ποπ και φολκλόρ μουσική.

Ψώνια

Μπορείτε ν’ αγοράσετε δίσκους με τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, πίνακες ζωγραφικής πραγματικά έργα τέχνης, φορέματα μπατίκ.

Χρήσιμες πληροφορίες

– Στη Βικτώρια υπάρχουν τουριστικά πρακτορεία (με υποκαταστήματα στο Praslin και στο La Digue) που κάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στα μικρότερα νησιά η εκδρομές για καταδύσεις στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται ο ξεναγός, το μεσημεριανό γεύμα, το εισιτήριο εισόδου στα πάρκα και αξιοθέατα, καθώς και η μεταφορά σας από/προς το ξενοδοχείο σας.

– Οι περισσότερες παραλίες είναι όμορφες με λευκή ψιλή άμμο και φοινικόδεντρα. Οι καλύτερες βρίσκονται στο Praslin. Αν ψάχνετε το «κάτι άλλο», χαλαρώστε στην παραμυθένια Ande Lazio, που θεωρείται η νούμερο «1» παραλία στις Σεϋχέλλες.

– Για τις μετακινήσεις σας προτιμήστε τα λεωφορεία η νοικιάστε ποδήλατο. Τα ταξί είναι σχετικά ακριβά. Όλα τα τροχοφόρα κυκλοφορούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Πολλές μεταφορές μεταξύ των νησιών γίνονται με ελικόπτερο, ενώ υπάρχει δυνατότητα να κάνετε βόλτα μισής ώρας πάνω από το Μαχέ με πτήση της Helicopter Seyhelles.

– Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 240V. Οι διακοπές είναι συνηθισμένες γι’ αυτό να έχετε στις αποσκευές σας φακό ή κερί.

– Καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητα αξεσουάρ. Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται στον Ισημερινό και ο ήλιος δείχνει… τα δόντια του.

– Τα μάτια σας 14… από τους κλέφτες. Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη.

– Σε όλες τις πτήσεις εξωτερικού ισχύει φόρος… αναχώρησης, περίπου 40 ευρώ το άτομο.

Αγαπάτε το κολύμπι και τις καταδύσεις; Θέλετε να κάνετε σολάριουμ μέσα στο χειμώνα; Είστε λάτρεις των θαλασσινών;
Για όλα αυτά, αλλά ακόμα κι αν θέλετε να βρεθείτε μακριά από την καθημερινότητα, έξω σχεδόν από τον κόσμο, ανάμεσα σε τροπική ζούγκλα και φυτείες φρούτων, οι Σεϋχέλλες είναι η σωστή επιλογή.

 

Διαβάστε επίσης