Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι

Μαγειρεύτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι Υγιεινή διατροφή μαγείρεμα και τροφές Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ύποπτη για την εμφάνιση βακτηριδίων και άλλων τροφικών παρασίτων. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε την υγιεινή σας και την καθαριότητα της κουζίνας σας πιο σχολαστικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μαγειρέψετε.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

– Πλύσιμο
Πλύντε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν ετοιμάσετε οποιοδήποτε γεύμα. Πλυθείτε πάντα αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, ασχοληθείτε με τις ανάγκες υγιεινής ενός μωρού ή ενός παιδιού (όπως η αλλαγή μιας πάνας ή το σκούπισμα της μύτης), ή πιάσετε οποιοδήποτε ζώο, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων.

Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίριΠλύντε οποιαδήποτε εργαλεία, δίσκους κοπής, και δίσκους ζυγαριάς με καυτό νερό και σαπούνι, αφού ετοιμάσετε κάθε γεύμα – και ιδιαίτερα άμα πιάσετε ωμό κρέας, πουλερικά, ή θαλασσινά. «Πλύντε φρούτα και λαχανικά με χλιαρό νερό», για να ξεφορτωθείτε έντομα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις το ξεφλούδισμα και το ζεμάτισμα ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα τρόφιμα. Στο μαρούλι και το λάχανο, αφαιρέστε και πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα.

– Ολοκληρωτικό μαγείρεμα
Αν η εσωτερική θερμοκρασία της τροφής που μαγειρεύετε υπερβεί τους 70°C, έστω και για λίγο, σχεδόν όλα τα βακτηρίδια, οι ιοί, και τα παράσιτα θα σκοτωθούν. Τα πουλερικά πρέπει να μαγειρευτούν σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία, γύρω στους 80°C. Τα τρόφιμα που ξαναζεσταίνονται πρέπει να φτάσουν στους 75°C ή να ζεσταθούν και να βράσουν στον ατμό. Αποφύγετε πουλερικά που το εσωτερικό τους είναι ακόμα ρόδινο, αυγά με πολύ «νερουλό» κρόκο ή ασπράδι και ψάρια που είναι θολά ή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα το δέρμα τους με το πιρούνι.

– Διατήρηση τροφίμων ξεχωριστά
Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίριΚρατήστε το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά χωριστά από άλλα τρόφιμα κάθε στιγμή – όταν τα αγοράζετε, όταν τα αποθηκεύετε, όταν τα μαγειρεύετε. Μην αφήστε χυμούς να χυθούν ή να στάξουν ο ένας επάνω στον άλλο ή επάνω σε άλλα τρόφιμα. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε τρόφιμα επάνω σε πιάτο που είχατε προηγουμένως τοποθετήσει ωμό κρέας, ψάρια, ή πουλερικά, εκτός κι αν το έχετε ήδη πλύνει σχολαστικά με καυτό νερό και σαπούνι.

– Κατάλληλη αποθήκευση και ψύξη των τροφίμων
Το ψυγείο μπορεί να εμποδίσει την αύξηση επικίνδυνων βακτηριδίων, αλλά η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 4°C. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι στους – 17°C. Τακτοποιήστε τα ευπαθή τροφίμων μέσα σε δύο ώρες το πολύ. Αν στρώσετε τα φαγητά στο τραπέζι πριν από το γεύμα, σκεπάστε όλα τα πιάτα για να κρατήσετε τις μύγες μακριά.

– Προσοχή στα γεύματα εκτός σπιτιού
Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίριΣύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου το 60% με 80% τοις εκατό των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης, σε αναπτυγμένες περιοχές, προέρχεται από γεύματα που μαγειρεύτηκαν και αγοράστηκαν έξω από το σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε εστιατόριο επισκέπτεστε πληροί τους κανόνες υγιεινής που ορίζονται από το νόμο. Παραγγείλετε κρέας καλά μαγειρεμένο. Όταν προμηθεύεστε φαγητό από έξω, καταναλώστε το μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που το αγοράζετε. Αν περάσει περισσότερος χρόνος, καλύτερα να ζεστάνετε το φαγητό ξανά σε θερμοκρασία 75°C βαθμών.

– Πετάξτε τα αμφισβητούμενα τρόφιμα
Αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο φαγητό, ως προς το αν είναι καλό ή χαλασμένο, ακολουθήστε την ασφαλή επιλογή και πετάξτε το. Το παραδέχομαι, είναι σπατάλη να πετάμε το καλό φαγητό. Από την άλλη, αρρωσταίνοντας από κακό φαγητό, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα δαπανηρότερο.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης