Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτων

Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτων Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτων

Το πλύσιμο των πιάτων γίνεται πολύ ευκολότερο αν ακολουθήσετε τη σωστή διαδικασία με τα σωστά εργαλεία. Ανακαλύψτε τα απαραίτητα, για μια εύκολη και ασφαλή μέθοδο πλυσίματος των πιάτων. Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δίνουμε και κάντε απλό και ξένοιαστο το πλύσιμό τους.

Και να πώς:
1. Προετοιμάστε τα πιάτα.

Για ν’ αποφύγετε επιπλέον βρωμιά στο νερό του νεροχύτη, όπου θα πλύνετε τα πιάτα σας, ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πιάτα και πετώντας τα υπολείμματα των τροφών. Στοιβάξτε τα πιάτα, ώστε να είναι έτοιμα για το πλύσιμο. Επίμονα κολλημένα υπολείμματα τροφών, ίσως χρειαστούν μούλιασμα για να τα απομακρύνετε εύκολα πριν το πλύσιμο.

2. Προετοιμάστε το νερό.

Σιγουρευτείτε ότι το νερό έχει τη σωστή θερμοκρασία. Προσθέστε το απορρυπαντικό πιάτων και το νερό είναι έτοιμο για να αρχίσετε το πλύσιμο.

3. Πλύντε πρώτα τα λιγότερο λερωμένα σκεύη.

Εδώ συνήθως ανήκουν ποτήρια, φλιτζάνια, πιατάκια και μαχαιροπήρουνα. Ξεκινώντας το πλύσιμο με αυτά, διατηρείτε το νερό σας καθαρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τη σκληρότερη δουλειά που θα ακολουθήσει.

4. Πλύντε πιάτα, μπολ και δίσκους σερβιρίσματος.

Θυμηθείτε να τρίψετε αυτά τα αντικείμενα πριν από την πλύση. Πλύντε απαλά. Έχετε το νου σας σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε το νερό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο.

Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτων5. Πλύντε τα σκεύη μαγειρέματος

Οποιεσδήποτε ξερές, κολλημένες τροφές, θα πρέπει να έχουν ήδη μαλακώσει με νερό, οπότε το σαπούνισμά τους θα είναι πολύ πιο εύκολο τώρα. Πλύντε τα τηγάνια με επιμέλεια και μην ξεχνάτε το κάτω μέρος τους. Οποιαδήποτε υπολείμματα λαδιού μείνουν στην έξω μεριά τους, θα καούν την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσετε και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.

6. Ξεπλύνετε το σαπουνόνερο από τα πιάτα.

Αν έχετε διπλό νεροχύτη, το ξέπλυμα των πιάτων είναι παιχνιδάκι. Χρησιμοποιήστε το δεύτερο νεροχύτη για να ξεβγάλετε τη σαπουνάδα από τα πιάτα. Αν δεν διαθέτετε διπλό νεροχύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαγειρικό σκεύος και αφού το γεμίσετε με καυτό νερό, να βυθίσετε για να ξεπλύνετε τα πιάτα.

7. Στεγνώστε τα πιάτα.

Αν το νερό που χρησιμοποιήσατε είχε τη σωστή θερμοκρασία, τα πιάτα θα στεγνώσουν από μόνα τους και γρήγορα. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να στεγνώσετε τα πιάτα. Η πετσέτα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε καθαρή. Αλλάξτε την πετσέτα όταν υγρανθεί από το σκούπισμα.

8. Τακτοποιήστε τα πιάτα.

Τακτοποιήστε όλα τα πιάτα στη θέση τους, στο ντουλάπι. Αφήνοντας τα πιάτα έξω, θα είναι εκτεθειμένα στα βακτήρια και στα μικρόβια, τα οποία μόλις πριν από λίγο απομακρύνατε από αυτά.

9. Σκουπίστε το νεροχύτη και σπογγίστε τα εξαρτήματα. Καθαρίστε κάτω από τη βρύση, το σουρωτήρι των πιάτων και τα τοιχώματα του νεροχύτη. Ξεπλύνετε ό,τι πανί, σφουγγάρι ή βετέξ χρησιμοποιήσατε και αφήστε τα στον αέρα να στεγνώσουν ή βάλτε τα στο πλυντήριο ρούχων. Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε συχνά τα πανιά και τα σφουγγάρια. Τακτοποιήστε τα αναλώσιμα (απορρυπαντικά, πανιά) και είστε έτοιμοι.

Συμβουλές:
Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτωνΓια να καθαρίζονται πιο εύκολα τα πιατικά και τα σκεύη, να τα πλένετε αμέσως μετά τη χρήση τους.
– Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Για να πλυθούν καλά, δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους.
– Τα πιάτα πλένονται ευκολότερα αν τα κρατάτε μέσα στο νερό και τα τρίβετε να καθαρίσουν. Οι βρωμιές απομακρύνονται και αιωρούνται στο νερό. – – Βγάλτε το πιάτο από το νερό και ελέγξτε για σημεία με υπολείμματα.
– Μην πλένετε με ζεστό νερό τα πιάτα που μόλις έχετε βγάλει από το ψυγείο, γιατί μπορεί να σπάσουν.
– Για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από αυγό ή ψάρι, ξεπλύντε τα πιάτα και τα ποτήρια πρώτα με κρύο νερό και έπειτα πλύντε τα με υγρό σαπούνι. Μετά το ξέβγαλμα περάστε τα από μια λεκάνη με κρύο νερό και μερικές κουταλιές ξίδι.
– Οι όξινες τροφές, όπως ο καφές και το τσάι, μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμους λεκέδες στα φλιτζάνια. Θα τους εξαφανίσετε με μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες νερό. Με την κρέμα αυτή τρίβετε τα σημάδια, αλλά μην το παρακάνετε και καταστρέφετε τις κούπες σας.
– Τοποθετώντας μερικά πιάτα κάθε φορά μέσα στο νερό, τους δίνετε χρόνο να μουλιάσουν, ενώ εσείς ασχολείστε με το πλύσιμο ενός άλλου πιάτου.
– Μην τρίβετε τους ξεραμένους λεκέδες. Μουλιάστε πιατικά και κατσαρολικά σε μια λεκάνη με νερό για αρκετή ώρα και μετά πλύντε τα κανονικά.
– Πλένετε τα πιατικά με την εξής σειρά: ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα και κατσαρολικά. Αφήνοντας τα πιο λερωμένα σκεύη για το τέλος, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
– Για να ξεκολλήσουν οι καμένες τροφές από τα κατσαρολικά, αφήστε τα για λίγο σε χαμηλή φωτιά με νερό και απορρυπαντικό ή ξίδι.
– Δοκιμάστε να σκουπίσετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια με απορροφητικό χαρτί, ώστε να αποφύγετε τυχόν ίχνη που θα αφήσουν στις πετσέτες.
– Μην αφήνετε σκεύη από αλουμίνιο να παραμείνουν στο νερό, ενώ τα πλένετε. Μπορεί να σκουριάσουν ή να θαμπώσουν.
– Το πλύσιμο των ασημικών απαιτεί λεπτό χειρισμό (είναι περίπλοκο). Χρησιμοποιήστε βαμβακερό ύφασμα, για να στεγνώσετε τα αργυρά σκεύη για να μη σχηματίζονται σημάδια από τα άλατα του νερού.

Πώς να οργανώσετε το πλύσιμο των πιάτωνΤι θα χρειαστείτε:
Απορρυπαντικό πιάτων
Καυτό νερό
Νεροχύτη απλό ή διπλό
Πιατόπανα, σφουγγάρι, σύρμα για τρίψιμο, μάλλινο πανί.
Πιατοθήκη για το στράγγισμα.
Πανί βαμβακερό για τα ασημικά
Απορροφητικό χαρτί κουζίνας για τα τηγάνια και διάφορα σκεύη όπως καφετιέρες, που λεκιάζουν.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης