Συμμαζέψτε και καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο σε 15 λεπτά

Συμμαζέψτε και καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο σε 15 λεπτά Συμμαζέψτε και καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο σε 15 λεπτά

Αν και η άποψη των παιδιών μας για ένα γρήγορο συμμάζεμα του δωματίου τους είναι να τα χώσουν όλα κάτω από το κρεβάτι, εμάς αυτό δεν μας κάνει. Προσπαθήστε να εντάξετε τα μεγαλύτερα παιδιά στην γρήγορη αυτή καθαριότητα, παιδιά από τα 8 και πάνω μπορούν να κάνουν τα περισσότερα από όσα χρειάζεται να γίνουν. Και βεβαίως τονίστε τους ότι αν το κάνουν με αυτό τον τρόπο, θα τελειώσουν μέσα σε 15 λεπτά και θα έχουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο τους ελεύθερο.

Βήμα 1: (εξ)Οπλιστείτε
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε όλα όσα θα χρειαστείτε πρόχειρα έτσι ώστε να αποφύγετε καθυστερήσεις και εκνευρισμό πηγαινοερχόμενη από το ένα δωμάτιο στο άλλο γιατί κάτι σας λείπει. Θα χρειαστείτε ένα κουτί για τα αντικείμενα που δεν μπορείτε να τακτοποιήσετε εκείνη τη στιγμή, μία σακούλα σκουπιδιών, μία λεκάνη για τα ρούχα και την ηλεκτρική σας σκούπα.

Βήμα 2: Μαζέψτε τα άπλυτα
Μαζέψτε όλα τα άπλυτα ρούχα από το δωμάτιο και βάλτε τα στη λεκάνη. Μην ασχοληθείτε τώρα με το να ισιώσετε τις κάλτσες ή να γυρίσετε τα ρούχα από την καλή. Αυτή τη δουλειά θα την κάνετε όταν ετοιμάσετε το πλυντήριο. Τώρα απλώς μαζέψτε τα και βάλτε τα στη λεκάνη.

Βήμα 3: Τα σκουπίδια
Μαζέψτε όλα τα σκουπίδια και πετάξτε τα στη σακούλα.

Βήμα 4: Στρώστε το κρεβάτι
Τινάξτε τα σεντόνια και τις κουβέρτες και στρώστε το κρεβάτι.

Βήμα 5: Μαζέψτε τα καθαρά ρούχα
Μαζέψτε όλα τα καθαρά ρούχα και ακουμπήστε τα στο κρεβάτι. Διπλώστε τα ή κρεμάστε τα στη ντουλάπα. Αν δεν έχετε το χρόνο να τα βάλετε τώρα στα συρτάρια, αφήστε τα τακτοποιημένα και διπλωμένα πάνω στο κρεβάτι για να θυμηθείτε να τα βάλετε στη θέση τους αργότερα.

Συμμαζέψτε και καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο σε 15 λεπτάΒήμα 6: Μαζέψτε τα παιχνίδια
Μαζέψτε όλα τα παιχνίδια από το πάτωμα, το κρεβάτι ή το γραφείο. Βάλτε τα μέσα στο κουτί τους (κάθε παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα κουτί για παιχνίδια) χωρίς να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με το που πάει τι. Απλώς βάλτε τα μέσα στο κουτί.

Βήμα 7: Τα άσχετα αντικείμενα
Βάλτε όλα τα αντικείμενα που δεν ανήκουν στο παιδικό δωμάτιο μέσα σε ένα κουτί ή καλάθι. Μην προσπαθήσετε να βάλετε κάθε αντικείμενο στη θέση του εκείνη τη στιγμή γιατί θα χάσετε χρόνο κάνοντας διαδρομές από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Βήμα 8: Σκουπίστε ή σφουγγαρίστε
Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα χωρίς να μετακινήσετε τα έπιπλα. Σκουπίστε μόνο τις επιφάνειες που είναι ακάλυπτες και εύκολα προσβάσιμες. Θα σκουπίσετε πολύ πιο προσεκτικά όταν θα έχετε χρόνο για κανονική καθαριότητα. Το ίδιο ισχύει και για το σφουγγάρισμα.

Βήμα 9: Μαζέψτε
Μαζέψτε τα «όπλα» σας και βάλτε τα στη θέση τους. Ρίξτε μία ματιά και καμαρώστε το περιποιημένο, καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο. Ξέρετε ότι η ωραία αυτή εικόνα δεν θα κρατήσει πολύ όμως σε τελική ανάλυση έχετε διαθέσει μόνο 15 λεπτά.

Αν σας περισσέψουν λίγα λεπτά:
Συμμαζέψτε και καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο σε 15 λεπτάΑν ολοκληρώσατε όλα τα παραπάνω σε λιγότερο από 15 λεπτά, χρησιμοποιήστε τα λίγα λεπτά που σας μένουν για να τοποθετήσετε έστω μερικά από τα πράγματα που βάλατε στο κουτί, στις θέσεις τους. Θα σας γλυτώσει λίγο χρόνο από τις αυριανές σας δουλειές. Η αναθέστε στα παιδιά σας να βάλουν τα πράγματα που είναι μέσα στο κουτί στις θέσεις τους.

Μην ξεχνάτε το κουτί, αν από κάθε γρήγορη καθαριότητα μαζεύετε ένα κουτί με άσχετα πράγματα, σύντομα θα βρεθείτε με τόνους από πράγματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους. Προγραμματίστε να αδειάζετε το κουτί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Έχετε μαζί σας το παιδί σας, όταν κάνετε αυτή την καθαριότητα, καθημερινά για μία τουλάχιστον εβδομάδα ώστε να συνηθίσει την εικόνα και να μπει στη λογική της γρήγορης καθαριότητας. Στη συνέχεια μπορείτε να το πείσετε (ή να το εκβιάσετε) να την κάνει μόνο του.

Για τα μικρότερα παιδιά, γράψτε ή ζωγραφίστε τα βήματα της καθαριότητας και κολλήστε το χαρτί στον τοίχο ή την πόρτα του δωματίου του και εφεύρετε έναν τρόπο επιβράβευσης. Π.χ. αυτοκόλλητα αστεράκια που θα του δίνετε ή θα κολλάτε μαζί σε ένα τετράδιο ή σε ένα χαρτί στον τοίχο, για κάθε φορά που καθάρισε το δωμάτιό του.

Προσπαθείτε να μην ξεπερνάτε τα 15 λεπτά, μπορεί ότι περισσότερο κάνετε σήμερα να σας εξασφαλίσει μία πιο εύκολη ημέρα αύριο αλλά το να συγυρίζει κανείς κάθε μέρα όλη μέρα είναι πολύ κουραστικό. Αν η δουλειά σας παρασύρει, βάλτε το χρονόμετρο της κουζίνας στην τσέπη σας και ρυθμίστε το στα 15 λεπτά.

Πάρτε τον υπόλοιπο χρόνο για τον εαυτό σας, στο κάτω κάτω τον έχετε κερδίσει με το παραπάνω.

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης