Από το μπιμπερό στο κουτάλι

Από το μπιμπερό στο κουτάλι Από το μπιμπερό στο κουτάλι

Η στιγμή που το μωρό θα ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές είναι πολύ σημαντική, αλλά και κουραστική για τους γονείς. Αυτή η μετάβαση όμως, μπορεί να γίνει πιο εύκολα τόσο για εμάς όσο και για το παιδί.

Κρέμες, σούπες και φρουτόκρεμες μπαίνουν στο διατροφικό του πρόγραμμα από τον έκτο μήνα περίπου. Ωστόσο, παρόλο που εμείς χαιρόμαστε γιατί μεγαλώνει, το ίδιο δεν δέχεται πάντα με την καλύτερη διάθεση αυτή την αλλαγή. Άλλα μωρά είναι πρόθυμα για… εμπειρίες, οπότε ανοίγουν με προθυμία το στόμα τους, ώστε να δοκιμάσουν τις καινούργιες γεύσεις, ενώ κάποια διστάζουν και προτιμούν το… γνωστό τους γάλα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να το βοηθήσουμε ν’ αγαπήσει αυτές τις τόσο σημαντικές τροφές που του προτείνουμε και να μάθει να τρώει με το κουτάλι. Το «μυστικό» είναι να έχουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος, ν’ ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του και να μη χάσουμε το κέφι μας.

Το πρώτο του γεύμα
Από το μπιμπερό στο κουτάλιΚαθώς μεγαλώνει, το μωρό αρχίζει να μη χορταίνει μόνο με το γάλα. Πεινάει συχνότερα, γκρινιάζει πιο πολύ και μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον όταν τρώμε. Με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου, μεταξύ του τέταρτου και του έκτου μήνα, εντάσσουμε στη διατροφή του την πρώτη στερεά τροφή: τις κρέμες από ρυζάλευρο. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι διαθέτουν αρκετό γάλα και απαλή γεύση, που βοηθούν στην ευκολότερη αποδοχή τους από τους… καταναλωτές. Δεν περιμένουμε βέβαια, ότι θ’ αδειάσει το μπολ από την πρώτη φορά – αν δοκιμάσει όμως μια-δυο κουταλιές, έχουμε μια καλή αρχή!

Οι πιο ακατάλληλες στιγμές για να εξοικειώσουμε το μωρό με το κουτάλι και την κρέμα είναι όταν νυστάζει, πεινάει ή γκρινιάζει. Φροντίζουμε λοιπόν, να κάνουμε διασκεδαστικό το πρώτο του γεύμα επιλέγοντας το σωστό και για τους δυο μας χρόνο.

Για παράδειγμα, το ταΐζουμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση… ηρεμίας και δεν βιαζόμαστε, ώστε να του δώσουμε το χρόνο να «εξερευνήσει» την καινούργια γεύση. Το κρατάμε στην αγκαλιά μας ή το βάζουμε στην καρέκλα του φαγητού και του δίνουμε μικρές κουταλιές με ήπιες κινήσεις. Αν γυρίζει το κεφάλι του με αποστροφή, δεν ανοίγει το στόμα ή φτύνει την κρέμα, και δεν ανησυχούμε, καθώς πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις. Σε περίπτωση, ωστόσο, που εμμένει σ’ αυτήν τη στάση, αφήνουμε να περάσουν μερικές ημέρες πριν ξαναπροσπαθήσουμε ή αλλάξουμε κάποια από τα συστατικά της τροφής, αφού δεν αποκλείεται το πρόβλημά του να είναι… γευστικό.

Τα καινούργια του… αξεσουάρ
Από το μπιμπερό στο κουτάλι Οι πλαστικές ή πλαστικοποιημένες σαλιάρες είναι απαραίτητες, ιδίως όταν του δίνουμε να φάει φρουτόκρεμα ή χορτόσουπα, αφού τα περισσότερα από τα συστατικά τους προκαλούν δύσκολους λεκέδες.

Ένα ψηλό καρεκλάκι φαγητού θα το κρατήσει σταθερό στο κατάλληλο ύψος και κυρίως ασφαλές όση ώρα το ταΐζουμε. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, να χρησιμοποιούμε τις ειδικές ζώνες και να μην το αφήνουμε χωρίς επίβλεψη ούτε για μερικά λεπτά.

Αγοράζουμε πλαστικά μπολ και κουτάλια ειδικά για βρέφη: είναι άθραυστα και στο ιδανικό μέγεθος. Επίσης, μπορούμε να προμηθευτούμε βρεφικά ποτηράκια για το νερό του, τα οποία έχουν ειδικό καπάκι που δεν στάζει.

Δοκιμασμένες συμβουλές από μαμάδες
1. Για να κάνουμε πιο… ομαλή την επαφή του με το κουτάλι, του δίνουμε να παίζει μ’ ένα πλαστικό την ώρα που τρώει.
2. Στρώνουμε ένα παλιό τραπεζομάντιλο ή εφημερίδες κάτω από το καρεκλάκι του, ώστε να μη χρειαστεί να σφουγγαρίσουμε, αφού κάποιες κουταλιές κρέμας συνήθως καταλήγουν στο πάτωμα.

Ελένη Δασκαλάκη
Δημοσιογράφος

Info: Η Ελένη Δασκαλάκη είναι δημοσιογράφος, και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν το Παιδί
Πηγή:

Διαβάστε επίσης