Στολίστε το σπίτι σας με κοχύλια

Στολίστε το σπίτι σας με κογχύλια Στολίστε το σπίτι σας με κογχύλια

Βάλτε τη μυρωδιά της θάλασσας στο σπίτι σας φτιάχνοντας διακοσμητικές κατασκευές με κοχύλια. Συλλέξτε κοχύλια από τις παραλίες  ή αγοράστε τα και στολίστε κουτιά, κορνίζες, καθρέφτες και άλλα αντικείμενα. Ένα δημιουργικό καλοκαιρινό χόμπι.

Θαλασσινές αναμνήσεις

Η μόδα να κολλάς κοχύλια σε κουτιά και κορνίζες ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και ανανεώθηκε στις μέρες μας. Σήμερα όμως οι χομπίστες έχουν και ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Οι σύγχρονες κόλλες είναι πιο εύχρηστες και ανθεκτικές και μας βοηθούν να τοποθετήσουμε ομοιόμορφα τα κοχύλια στις κατασκευές μας.

Θαλασσινές αναμνήσειςΤι χρειαζόμαστε:
Ένα μικρό διακοσμητικό κασελάκι
Κοχύλια σε σχήμα βεντάλιας (όπως οι αχιβάδες)
Μικρά κοχύλια
Πιστόλι θερμοκόλλας και θερμοκόλλα

Οδηγίες:
Διαλέξτε ένα μικρό κασελάκι σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, κάποιο που δεν θα το χρησιμοποιείτε συχνά, γιατί τα κοχύλια είναι εύθραυστα. Ξεκινήστε δουλεύοντας πάνω σε  μία μόνο πλευρά κάθε φορά. Απλώστε τα μεγάλα κογχύλια σύμφωνα με τις σχεδιαστικές γραμμές της κασέλας, αφήνοντας ομοιόμορφα κενά ανάμεσά τους. Κολλήστε τα στις τελικές τους θέσεις. Τοποθετήστε μικρά κογχύλια ανάμεσα στα μεγάλα για να γεμίσετε τα κενά και κολλήστε τα.

Πώς θα ψάξετε για κοχύλια:
Αν μένετε σε παραθαλάσσια περιοχή δεν χρειάζεστε πολλές οδηγίες. Όλες οι παραλίες είναι γεμάτες με κοχύλια, άλλες με περισσότερα και άλλες με λιγότερα είδη. Σε περίπτωση που έχει φουσκοθαλασσιά επισκεφτείτε την ακτή αμέσως μόλις ηρεμήσουν τα κύματα. Πολλά κοχύλια ξεβράζουν τότε.

Ακόμα και σε μη παραθαλάσσιες περιοχές είναι πιθανό να βρείτε κάποια είδη κοχυλιών. Σε παραποτάμια ή παραλίμνια μέρη, σε αμμόλοφους, σε αποξηραμένους βάλτους. Μην ξεχνάτε ότι και ορισμένα είδη σαλιγκαριών έχουν εντυπωσιακό κέλυφος.

Τέλος υπάρχει πάντα και η λύση της αγοράς. Στα καταστήματα ειδών συσκευασίας και χειροτεχνίας υπάρχουν κοχύλια για κατασκευές σε διάφορες συσκευασίες. Μπορείτε λοιπόν να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από εκεί.

Αντανάκλαση της ακτήςΑντανάκλαση της ακτής

Η ψυχρή λάμψη ενός καθρέφτη συνδυάζεται φυσικά με τα απαλά χρώματα των απλών κογχυλιών. Όταν τα κογχύλια απλώνονται στις κατασκευές, μας φέρνουν στο νου τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που τα μαζεύαμε στις παραλίες.

Τι χρειαζόμαστε:
Ένα μικρό καθρέφτη με φαρδιά επίπεδη κορνίζα
Λευκή ακρυλική μπογιά
Πινέλο βαψίματος
Πιστόλι θερμοκόλλας και θερμοκόλλα
Μικρά κοχύλια  σε διάφορα σχήματα

Οδηγίες:
Αφαιρέστε τον καθρέφτη από την κορνίζα ή καλύψτε τον με αυτοκόλλητη ταινία. Βάψτε την κορνίζα με την λευκή ακρυλική μπογιά. Περάστε της και δεύτερο χέρι και αφήστε την να στεγνώσει. Κολλήστε τα μεγαλύτερα κοχύλια ομοιόμορφα περιμετρικά εσωτερικά και εξωτερικά από τις άκρες τις κορνίζας φροντίζοντας να  μην εξέχουν πολύ από τα χείλη. Προσθέστε ανάμεσα τους κοχύλια μεσαίου μεγέθους και διαφορετικού σχήματος και κολλήστε τα σχηματίζοντας μια νέα σειρά ανάμεσα στις δύο περιμετρικές. Γεμίστε όλα τα υπόλοιπα κενά κολλώντας μικρά κοχύλια.

Τα χρώματα της θάλασσαςΤα χρώματα της θάλασσας

Ίσως να μη βρείτε ασυνήθιστα και εντυπωσιακά κοχύλια κάνοντας έναν απλό περίπατο στην παραλία, ωστόσο αξίζει τον κόπο να ψάξετε και να μαζέψετε ότι βρείτε. Από καταστήματα ειδών συσκευασίας και χειροτεχνίας αγοράστε λίγα εντυπωσιακά κοχύλια και συνδυάστε τα με αυτά που μαζέψατε για να «ντύσετε» τις κορνίζες από τις φωτογραφίες σας.

Τι χρειαζόμαστε:
Στενή, επίπεδη ξύλινη κορνίζα
Λευκή ακρυλική μπογιά
Τέσσερα μεγάλα κοχύλια για τις γωνίες
Τέσσερα μεγάλα κοχύλια ή δέσμες μεσαίων κοχυλιών για τα κέντρα κάθε πλευράς.
Μικρότερα κοχύλια
Πιστόλι θερμοκόλλας και θερμοκόλλα

Οδηγίες:
Βάψτε την κορνίζα άσπρη. Κολλήστε τα τέσσερα μεγάλα κοχύλια στις γωνίες. Κολλήστε τις δέσμες μεσαίων κοχυλιών στο κέντρο κάθε πλευράς. Κολλήστε μικρότερα κοχύλια σε ευθείες σειρές στα κενά διαστήματα κάθε πλευράς.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης