Μπίρα – Μην την πιείτε,… λουστείτε!

Μπίρα. Μην την πιείτε,... λουστείτε! Λούσιμο με μπύρα και ευεξία Μπίρα. Μην την πιείτε,... λουστείτε!

Η μπίρα είναι το αγαπημένο μας ποτό γιατί μας ξεδιψάει, μας δροσίζει και μας «κόβει» την όρεξη, αφού σύμφωνα με τους διαιτολόγους ένα γεμάτο ποτήρι ισοδυναμεί με ένα ελαφρύ γεύμα. Επίσης, θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας, χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία, αρκεί βέβαια να μην την πιούμε.

Τα συστατικά της μπίρας

Μια μέτρια σε περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης μπίρα περιέχει πρωτεΐνες (0,25 g σε 100 g) και υδατάνθρακες (3,7 g σε 100 g), στους οποίους οφείλει και τη σχετικά υψηλή θερμιδική της αξία. Εκτός όμως από αυτά τα βασικά διατροφικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τη μαγιά, η μπίρα περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ μετάλλων και ιχνοστοιχείων που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα στην κοσμετολογική φροντίδα των μαλλιών και της επιδερμίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Μπίρα. Μην την πιείτε,... λουστείτε!Κάλιο: Παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση ίων μυών και ρυθμίζει την κατανομή του νερού στο μεσοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο.
Ασβέστιο: Συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ελέγχει τη μυϊκή συστολή.
Φώσφορος: Παίρνει μέρος στις αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων, η οποία απαιτείται για την επιτέλεση των μεταβολικών τους λειτουργιών.
Μαγνήσιο: Δρα κατά του στρες και επεμβαίνει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στις συσπάσεις των μυών.
Χαλκός: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, συμμετέχει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και ελέγχει τα ένζυμα που διεγείρουν το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και της χρωστικής ουσίας (μελανίνη) η οποία προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις (την UV ακτινοβολία).
Ψευδάργυρος: Επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών, την ανάπλαση του δέρματος και την επούλωση των τραυμάτων. Επίσης ελέγχει τη δραστηριότητα πολλών ενζύμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων.

Η διαφορά μεταξύ μετάλλων και ιχνοστοιχείων αφορά στη συγκέντρωση τους στον οργανισμό (και στα τρόφιμα-πηγές τους). Τα μέταλλα ανιχνεύονται σε σημαντικές ποσότητες (της τάξεως των μερικών εκατοντάδων πια.) ενώ τα ιχνοστοιχεία ανιχνεύονται σε ίχνη (δηλαδή μερικά mg ή και σε ακόμα μικρότερες ποσότητες), εξ ου και η ονομασία τους.

Συνταγές ομορφιάς με μπίρα

Σπρέι φορμαρίσματος για λάμψη και κράτημα 
Κόβετε ένα Λεμόνι σε μικρούς κύβους (μαζί με τη φλούδα του) και τους βράζετε σε 2 κούπες νερό, μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του υγρού. Προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας μπίρα και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Μόλις το υγρό κρυώσει το στραγγίζετε και το αδειάζετε σε ένα πλαστικό μπουκάλι με πώμα ψεκασμού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για λακ για 2-3 εβδομάδες.

Αντιγηραντική μάσκα προσώπου (1η εκδοχή)
Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 1 κουταλιά της σούπας σταρένιο αλεύρι και 1 κουταλιά μπίρα. Απλώνετε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο, το αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά και μετά το αφαιρείτε με μια πετσέτα, την οποία έχετε προηγουμένως βρέξει με δροσερό νερό.

Αντιγηραντική μάσκα προσώπου (2η εκδοχή)
Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κρόκο αβγού με 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη (θα τη βρείτε στα φαρμακεία), 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι μπίρα. Απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα και το αφήνετε για 15-20 λεπτά. Μετά ξεπλένετε με δροσερό νερό.

Δυναμωτικό μείγμα για κουρασμένα μαλλιά
Ανακατεύετε μισή κούπα μπίρα με μισή κούπα ζεστό νερό. Βρέχετε με αυτό το μίγμα τα μαλλιά σας και το αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά. Έπειτα ξεβγάζετε με άφθονο χλιαρό νερό, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν. Η μπίρα αφαιρεί από τις ρίζες των μαλλιών τα υπολείμματα του σαμπουάν, του μαλακτικού και των προϊόντων styling, με αποτέλεσμα να διώχνει τη θαμπάδα και να δίνει ζωή στην τρίχα.

Φορμάρισμα για βαμμένα μαλλιά
Για να δώσετε στο χτένισμά σας τον όγκο και την φόρμα που επιθυμείτε αρκεί ένα κουτάκι μπύρα! Αφού λουστείτε την απλώνετε λίγο πριν το τελευταίο ξέβγαλμα κάντε μασάζ και αφαιρέστε την με χλιαρό νερό. Μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο επιτυγχάνετε την υγιή θρέψη των βαμμένων μαλλιών σας αλλά και ξεχνάτε στο συρτάρι όλα τα προϊόντα styling που μαζεύετε κατά καιρούς!

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης