Πλύσιμο και φροντίδα του νυφικού

Πλύσιμο και φροντίδα του νυφικού Πλύσιμο και φροντίδα του νυφικού

Η καθαριότητα του νυφικού είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν σκοπεύουμε να το αποθηκεύσουμε. Το νυφικό μας πρέπει να διατηρήσει τη φόρμα και την υφή του, ενώ θα πρέπει να το προστατεύσουμε από έντομα, χημικές φθορές και γδαρσίματα. Ο τρόπος καθαρισμού είναι επίσης πολύ σημαντικός για μια μακροπρόθεσμη διάρκεια ζωής του νυφικού.

Πλύσιμο στο χέρι

Όλα τα υφάσματα δεν έχουν την ίδια αντοχή στο πλύσιμο, που πρέπει να γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε αξιολογήσει προσεκτικά τη σύνθεση και την κατάσταση του φορέματος. Κοιτάμε πρώτα τις οδηγίες καθαρισμού, αν αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του. Ακολουθούμε τις σχετικές συστάσεις της ετικέτας, μια και οι οδηγίες του κατασκευαστή είναι οι πιο κατάλληλες για το ιδιαίτερο φόρεμά μας. Αν δεν είμαστε σίγουρες για τον τρόπο καθαρισμού, αναζητούμε τις συμβουλές ενός επαγγελματία. Δεν προχωράμε αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιες για την ασφάλεια του υφάσματος στο πλύσιμο. Αφού σιγουρευτούμε ότι το νυφικό μας μπορεί να πλυθεί ακίνδυνα, εξετάζουμε και αφαιρούμε συνδέσεις και εξαρτήματα, που δεν θα αντέξουν στο νερό ή που περιέχουν χρωστικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ρούχο.

WeddingDress-Wash

Πριν πλύνουμε το νυφικό, αφαιρούμε από την επιφάνειά του σκόνη και βρωμιά, βουρτσίζοντας με μια πολύ μαλακιά βούρτσα ή ένα πανί. Κάθε ύφασμα, ιδιαίτερα αυτά τα πολύ ευαίσθητα φορέματα, απαιτούν ομοιόμορφη μεταχείριση στη διάρκεια της πλύσης. Για αυτόν το λόγο τοποθετούμε το νυφικό επάνω σε μια πετσέτα ή μια νάιλον βάση. Για το πλύσιμο χρησιμοποιούμε μια λεκάνη ή μπανιέρα, όπου θα προσαρμόζεται το τοποθετημένο νυφικό επίπεδα. Μετά γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό, θερμοκρασίας από 20 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου, και αφήνουμε το νυφικό να μουλιάσει για 10 λεπτά. Αν το νυφικό είναι πολύ βρώμικο, το μουλιάζουμε για δεύτερη φορά σε καθαρό νερό. Αλλάζουμε το νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού, από το πιο ήπιο απορρυπαντικό. (Τα περισσότερα διαθέσιμα απορρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα λεπτά υφάσματα, δεν συστήνονται επειδή περιέχουν αρωματικά, ενισχυτικά χρώματος και λευκαντικά. Καλύτερα απορρυπαντικά είναι τα ανιονικά). Τοποθετούμε ξανά το νυφικό στο νερό και πιέζουμε μαλακά με ένα σφουγγάρι για να απελευθερώσουμε τη βρωμιά. Δεν το τρίβουμε ποτέ και δεν το στύβουμε. Πλένουμε το νυφικό για δεύτερη φορά ή μέχρι το νερό της πλύσης να παραμένει καθαρό. Τέλος, ξεπλένουμε το ρούχο αρκετές φορές, κρατώντας τις γωνίες της πετσέτας για να το ανυψώσουμε μέσα και έξω από τη λεκάνη μεταξύ των ξεβγαλμάτων. Συνεχίζουμε ώσπου να ξεπλυθεί όλο το απορρυπαντικό. Αν παραμείνουν λεκέδες και στίγματα στο πλυμένο νυφικό, δεν είμαστε επιθετικές μαζί τους. Τα παλαιά υφάσματα μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη βλάβη, αν αντιμετωπιστούν επίμονα και όχι με απαλό πλύσιμο.

Για να στεγνώσει, τοποθετούμε το νυφικό ανάμεσα σε στεγνές άσπρες πετσέτες. Χτυπάμε ελαφρά με ανοιχτή παλάμη και χρησιμοποιούμε όσες περισσότερες πετσέτες χρειάζονται για να απορροφήσουν το παραπανίσιο νερό. Τοποθετούμε το νυφικό σε επίπεδη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας τις πετσέτες για να προσφέρουν εσωτερική υποστήριξη και να βοηθήσουν το νυφικό να στεγνώσει, διατηρώντας το σχήμα του. Διορθώνουμε τις δαντέλες με τα δάχτυλά μας ώστε, όταν αυτές στεγνώσουν να είναι όσο το δυνατό πιο ίσιες. Ανεμιστήρες ή στεγνωτήρες στην κρύα ένδειξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν το στέγνωμα.

Δεν αποθηκεύουμε ποτέ ένα ρούχο, αν δεν είναι τελείως στεγνό.

WeddingDress-Clean

Στεγνό καθάρισμα

Τα νυφικά και οι γαμήλιες τουαλέτες, λόγω της λεπτής σύνθεσης και σημασίας τους, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και στο στεγνό καθάρισμα. Μόνο τα πολύ ανθεκτικά υφάσματα πρέπει να δίνονται σε καθαριστήριο, που ειδικεύεται στον καθαρισμό γαμήλιων φορεμάτων, επειδή η διαδικασία του στεγνού καθαρίσματος περιλαμβάνει σκληρές χημικές ουσίες. Για να διαπιστώσουμε αν ένα φόρεμα μπορεί θα αντέξει στο στεγνό καθάρισμα, το επιθεωρούμε λεπτομερώς, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιες ότι το ύφασμα δεν έχει φθαρμένες περιοχές, σχισίματα, ξηλωμένες ραφές, ή ευπαθή φοδραρίσματα και εξαρτήματα. Αν το φόρεμα δεν είναι φτιαγμένο από κατάλληλο υλικό για να αντέξει στο στεγνό καθάρισμα, θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό είναι να μην έχει υποστεί φθορές. Προτού διαλέξετε καθαριστήριο, πλησιάστε διάφορους καθαριστές και συζητήστε για τη διαδικασία και το κόστος, καθώς αυτό μπορεί να είναι αρκετά ανεβασμένο. Και οι δύο, εσείς και ο καθαριστής, πρέπει να έχετε τις ίδιες προσδοκίες για το πώς το ρούχο θα καθαριστεί και φροντίστε εκ των προτέρων να αποφύγετε οποιαδήποτε προβλήματα.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης