Η διατροφή μας στις γιορτές

Η διατροφή μας στις γιορτές Η διατροφή μας στις γιορτές

Δεν χρειάζονται άγχη και ενοχές, παρά μόνον ο προγραμματισμός και η ουσιαστική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Και πάνω απ’ όλα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η ενασχόληση μας με τη διατροφή έχει δύο όψεις: σα στερημένοι από καιρό και χωρίς ενοχές για τις επιπτώσεις στην υγεία μας, τρώμε και πίνουμε μέχρι… τελικής πτώσεως και ταυτόχρονα, σπασμωδικά, αναζητούμε τη λύση για την απώλεια των περίσσιων κιλών. Όμως το βάρος μας και η υγεία μας δεν εξαρτώνται από τη συμπεριφορά αυτών των 10 ή 20 ημερών. Ούτε βέβαια βελτιώνονται όταν μετά την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων από λίπος (κρεατικά, τυριά και γλυκά) και από οινόπνευμα, ο οργανισμός υποβληθεί σε πλήρη αφαγία ή μονοφαγία για να χάσουμε μέσα σε λίγα 24ωρα τα παραπάνω κιλά.

Η αίσθηση του μέτρου αρκεί:
Αφού είναι σίγουρο ότι το βράδυ θα φάμε γιορτινά, δεν χρειάζεται να υπάρξει κι ένα δεύτερο γεύμα το μεσημέρι. Μια σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί, ψωμί και φρούτο ή μία ελαφριά σούπα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς κι ένα φρούτο είναι αρκετά.
Οι σαλάτες και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Μας χορταίνουν και κυρίως είναι ανακούφιση για το πεπτικό μας σύστημα, που φορτώνεται με υπερβολική ποσότητα λίπους.
Στις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, τα όσπρια, το ψάρι, τα ζυμαρικά χωρίς ιδιαίτερα λιπαρές σάλτσες και κυρίως τα φρούτα είναι μια υγιεινή λύση που θα αποκαταστήσει τη διατροφική ισορροπία.
Ακόμη και στις γιορτές, ένα καλό πρωινό με γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα μπορεί να μας προστατέψει από τσιμπολογήματα, «επιδρομές» στο ψυγείο και κυρίως πολύ φαγητό στο βραδινό γεύμα.
Τα γλυκά είναι χαρά και απόλαυση, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση για τσιμπολόγημα όλη την ώρα.
Ειδικά γι’ αυτούς που δεν κάνουν συστηματική χρήση οινοπνεύματος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ δεν φέρνει χαρά και ευτυχία και μπορεί να μας «χαλάσει» τις γιορτές.
Υπάρχει αρκετός χρόνος στις γιορτές για περπάτημα και μικροδραστηριότητες που θα αντιρροπήσουν τις διαιτητικές εκτροπές και θα κάνουν καλό σε όλη την οικογένεια.

Και το κυριότερο:
Όλοι αυτοί που κάθε χρόνο εμφανίζονται αμέσως μετά τις γιορτές και υπόσχονται ότι διαθέτουν το κατάλληλο μηχάνημα και τη θαυματουργή δίαιτα για να χάσουμε ως δια μαγείας τα περιττά κιλά, δεν κατάφεραν ακόμη να πάρουν το βραβείο Νόμπελ… Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από μυϊκό ιστό και νερό, θα χάσουμε την υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία. Δεν χρειάζονται άγχη και ενοχές, παρά μόνον ο προγραμματισμός και η ουσιαστική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Και πάνω απ’ όλα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή.

 

Διαβάστε επίσης