Τα κατοικίδια δεν αποτελούν χριστουγεννιάτικο δώρο

Τα κατοικίδια δεν αποτελούν χριστουγεννιάτικο δώρο Τα κατοικίδια δεν αποτελούν χριστουγεννιάτικο δώρο

Πολύ συχνά λέγεται ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ζώο ή να το προσφέρουμε σε κάποιον άλλο. Η προτροπή αυτή έχει υποστηρικτές σχεδόν όλες τις οργανώσεις πρόνοιας και προστασίας των ζώων, που δηλώνουν ότι στην αρχή κάθε έτους κυρίως, αλλά και σε άλλες επετείους, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση στον αριθμό εγκαταλειμμένων κατοικίδιων ζώων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν τα κατοικίδια, χωρίς πραγματικά να τα θέλουν ή χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την κατοπινή φροντίδα τους. Είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν αντιλαμβάνονται πλήρως, ότι τα κατοικίδια ζώα είναι διαρκής δέσμευση και υποχρέωση ζωής!

Τα κατοικίδια δεν αποτελούν χριστουγεννιάτικο δώροΕίναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί κάποιοι από μας να μπουν στον πειρασμό από απερισκεψία ή από παρόρμηση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου χρειάζεται πολλή σκέψη και προσπάθεια. Αν θέλετε ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να προετοιμαστείτε και για τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και οι οποίες θα διαρκούν για όλη τη υπόλοιπη ζωή του. Γιατί τα ζώα αυτά δεν είναι ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους και σίγουρα δεν είναι εμπορικά προϊόντα που πετιούνται σε μιαν άκρη, όταν εξασθενίσει το ενδιαφέρον μας. Τα κατοικίδια είναι όπως τα παιδιά μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα παιδιά μας.

Πριν οδηγηθείτε στη απόκτηση οποιουδήποτε κατοικίδιου, συζητήστε το πρώτα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Η φροντίδα ενός ζώου αφορά όλη την οικογένεια και όχι ένα άτομο μόνο της οικογένειας. Αν κάποιοι από την οικογένεια είναι αντίθετοι στην απόκτηση του κατοικίδιου, τότε θα επιφορτιστείτε εσείς το μερίδιο ευθύνης τους. Όχι μόνο θα υποστείτε αρκετή ταλαιπωρία από τις αναγκαστικές μετακινήσεις, αλλά θα πρέπει να φροντίζετε για τη διατροφή του και τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση για όσο διάστημα μένει κοντά σας.

Σκεφτείτε πριν δώσετε στέγη σε ένα αδέσποτο σκυλί, μια γάτα ή οποιοδήποτε άστεγο κατοικίδιο, ακόμα κι όταν έχετε αποφασίσει για ένα κατοικίδιο. Στις μάντρες αδέσποτων οικόσιτων ζώων, είτε πρόκειται για κυνοκομεία είτε για κοινότητες διάσωσης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορείτε να βρείτε αξιαγάπητα κατοικίδια που ψάχνουν για στέγη. Μερικά από τα κυνοκομεία είναι εμπορικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τις τοπικό αρχές. Ενώ, οι κοινωνίες διάσωσης οργανώνονται συνήθως από εθελοντές και χρειάζονται συχνά οικονομική και άλλη υποστήριξη. Πολύ χρήσιμο και εξίσου σημαντικό θα ήταν να βοηθήσετε αυτούς που φροντίζουν για τα αδέσποτα, στέλνοντας δωρεές, τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα προσφέροντας οι ίδιοι προσωπικά φροντίδα και αγκαλιά σ’ αυτά τα αδέσποτα. Ακόμη και να οργανώσετε γεγονότα (αν αυτό είναι στις δυνατότητές σας), που θα αυξήσουν τα έσοδά τους, υποστηρίζοντας τις κατά τόπους κοινότητες.

Τα κατοικίδια δεν αποτελούν χριστουγεννιάτικο δώροΦυσικά, μην ξεχάσετε το δικό σας κατοικίδιο στις μέρες των Χριστουγέννων.

Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδιά σας αισθάνονται άνετα, είναι καλοταϊσμένα και καλλωπισμένα. Κάποια κατοικίδια που διαθέτουν μακριά τρίχα, δύσκολα μπορούν είναι να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες υγρασίας και λάσπης. Ο καλλωπισμός και η καθαριότητα μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά αν θέλετε επαγγελματική δουλειά, κάντε εγκαίρως τις κρατήσεις σας. Την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα είναι αυξημένη η κίνηση και ίσως δεν μπορέσουν να σας εξυπηρετήσουν, αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Γιατί και τα κατοικίδιά μας πρέπει να είναι περιποιημένα, ανάλογα με την περίσταση!

Μια επίσης σημαντική «διάσταση» για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι η πρόληψη της περιττής αναπαραγωγής. Δυστυχώς, πολλά ανεπιθύμητα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν ποτέ να βρουν το κατάλληλο σπίτι, ενώ πολλά άλλα πρέπει να στειρώνονται κάθε χρόνο από τους κτηνιάτρους. Τα θηλυκά σκυλιά και οι γάτες είναι τα καλύτερα κατοικίδια ζώα, όμως οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποια μορφή ελέγχου της αναπαραγωγής, γι’ αυτά τα κατοικίδια. Η περιττή αναπαραγωγή μπορεί να αποτραπεί με τακτικές εγχύσεις ή με ταμπλέτες, αλλά η δημοφιλέστερη μέθοδος ελέγχου είναι η χειρουργική. Η διαδικασία γίνεται με ασφάλεια από τους κτηνιάτρους, πριν τα σκυλιά και οι γάτες ωριμάσουν σεξουαλικά και η επέμβαση είναι οριστική και μόνιμη για τη ζωή του κατοικίδιου.

Να θυμάστε ότι τα κατοικίδια είναι ισόβια δέσμευση. Μην τα υιοθετείτε από παρόρμηση. Σκεφτείτε και συζητήστε με την οικογένεια. Βοηθήστε να σωθεί ένα αδέσποτο. Τα κατοικίδια δεν πρέπει να δωρίζονται.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης