Φτιάξτε το δικό σας ξίδι με βότανα

Φτιάξτε το δικό σας ξύδι με βότανα Φτιάξτε το δικό σας ξύδι με βότανα

Το ξίδι από βότανα χρησιμοποιείται στις σαλάτες, στις μαρινάτες και στις σάλτσες. Εκτός από την μαγειρική του χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καλλυντικό. Ένα μπουκάλι ξίδι εμπλουτισμένο με βότανα είναι ένα υπέροχο δώρο, ιδιαίτερα όταν περιέχεται σε ένα όμορφο διακοσμητικό μπουκάλι. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αρωματικό ξίδι.

Συστατικά:
3 κούπες ξίδι από άσπρο κρασί, από κόκκινο κρασί, μηλίτη ή βαλσάμικο
γυάλινα μπουκάλια με καπάκι ή πώμα από φελλό
φρέσκα βότανα

Οδηγίες:
1. Αποστειρώστε τα μπουκάλια σας με τη βοήθεια του βραστού νερού. Βυθίστε τα σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Βγάλτε τα μπουκάλια από το νερό και αφήστε τα να κρυώσουν.

2. Πλύντε τα βότανα επιμελώς.

3. Τοποθετήστε τέσσερα κλαδάκια με τα φύλλα τους σε κάθε μπουκάλι και γεμίστε με 3 φλιτζάνια ξίδι της επιλογής σας.

4. Σφραγίστε τα μπουκάλια με το καπάκι ή το πώμα τους.

5. Αποθηκεύστε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για τρεις εβδομάδες. Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος, για να ωριμάσει τη γεύση του.

Φτιάξτε το δικό σας ξίδι με βόταναΣυμβουλές:
Τα προτεινόμενα για δοκιμή βότανα είναι ρίγανη, δεντρολίβανο, εστραγκόν, θυμάρι, φασκόμηλο, και βασιλικός. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε τα βότανα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το βότανο με το ξίδι που χρησιμοποιείτε: το εστραγκόν και το θυμάρι, για παράδειγμα, πηγαίνουν καλά με ένα άσπρο ξίδι, ενώ το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο ταιριάζουν καλύτερα με ξίδι από κόκκινο κρασί. Άλλοι προτεινόμενοι αρωματικοί συνδυασμοί βοτάνων είναι:
α) για λευκά ξίδια
– εστραγκόν με βασιλικό, άνηθο, και λουίζα
– εστραγκόν με βασιλικό, σχοινόπρασο και μυρώνι (λέγεται ανθρίσκος και σκαντζίκι)
– άνθη λεβάντας με μούρα (όπως βατόμουρα)
– δάφνη με θυμάρι, μαντζουράνα και φρέσκο κρεμμυδάκι
β) για κόκκινα ξίδια
– δεντρολίβανο με φασκόμηλο, δάφνη, βασιλικό, θρούμπη (ή ρίγανη) και σκόρδο
– φασκόμηλο με μαϊντανό και ασκαλώνιο (κόκκινο ανοιξιάτικο κρεμμύδι, που φυτρώνει σε συστάδες)
– θυμάρι με μούρα (όπως σμέουρα)
– δεντρολίβανο με κόκκινη πιπεριά, πιπεριά τσίλι, εστραγκόν και σκόρδο
Πειραματιστείτε και απογειώστε τη γεύση σας. Θα έχετε πιο έντονα αρώματα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποσότητα βοτάνων. Τα φρέσκα βότανα αρωματίζουν με περισσότερη ένταση.

Αν τα βότανα που τοποθετήσατε μέσα στο μπουκάλι, παραμείνουν, θα αποσυντεθούν με τον καιρό. Τότε, σουρώστε το ξίδι και βάλτε το σε άλλο μπουκάλι.

Όταν ετοιμάζετε το δικό σας ξίδι με βότανα της επιλογής σας, μπορείτε να θερμάνετε ελαφρώς το ξίδι (μην το βράσετε) και έπειτα να προσθέσετε τα βότανά σας. Κλείστε το μπουκάλι όταν το ξίδι αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε βιδωτό καπάκι, καλύψτε την επιφάνεια του μπουκαλιού με σελοφάν.

Για να αρωματίσετε το ξίδι σας σε ελάχιστο χρόνο
Τοποθετήστε το ξίδι σε ένα μη μεταλλικό δοχείο, δώστε του μια βράση και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε τα βότανα της επιλογής σας (τα ξερά βότανα έχουν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα) στο ξίδι και αφήστε να εκχυλίσουν το άρωμά τους για μια νύχτα. Σουρώστε και βάλτε στα μπουκάλια.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης