Μέθοδοι αποτρίχωσης: Αποτρίχωση με λέϊζερ

Μέθοδοι αποτρίχωσης : Αποτρίχωση με λέϊζερ Μέθοδοι αποτρίχωσης: Αποτρίχωση με λέϊζερ

Εκτός από τις βασικές μεθόδους αποτρίχωσης υπάρχει και μια πιο εξειδικευμένη μέθοδος η οποία εφαρμόζεται μόνο από ειδικά καταρτισμένα άτομα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αναφερόμαστε στην αποτρίχωση με λέιζερ, την «ιατρική» μέθοδο αποτρίχωσης, που μπορεί να ελέγξει και να εξαφανίσει οριστικά την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Τι είναι τα λέιζερ αποτρίχωσης

Τα λέιζερ είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική για συγκεκριμένες ενδείξεις. Το leiser για τη μείωση της τριχοφυΐας παράγει φως το οποίο στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας. Καταστρέφοντας το θύλακο της τρίχας, σταδιακά η τριχοφυΐα εξασθενεί και τελικά παύει να υπάρχει στο σημείο όπου εφαρμόζεται το λέιζερ.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Εάν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα και ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στα λέιζερ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Πρέπει, επίσης, ο χώρος που γίνεται το λέιζερ να είναι διαμορφωμένος κατάλληλα -σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές- και πρέπει να φοράμε πάντα τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γιατί το λέιζερ είναι επικίνδυνο για τα μάτια.

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας από τη χρήση των λέιζερ γιατί δεν διεισδύουν στο σώμα ούτε επηρεάζουν άλλα όργανα. Έχουν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα το λέιζερ αποτρίχωσης στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας και καταστρέφει μόνο αυτόν. Αυτό είναι εξακριβωμένο, διότι τα λέιζερ χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην ιατρική. Δεν υπάρχει επομένως επίπτωση -κάτι που ακούμε συχνά- στους αδένες αν κάνουμε λέιζερ αποτρίχωσης στη μασχάλη, ούτε στο μαστό αν αποτριχώνουμε το στήθος, ούτε στις ωοθήκες για την περιοχή του μπικίνι. Το λέιζερ αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, σε γυναίκες και άνδρες.

Η χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται και από την ισχύ (την ενέργεια) που εμείς θα επιλέξουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αναισθητική κρέμα, οπότε η ενόχληση είναι μηδαμινή. Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Για παράδειγμα η αποτρίχωση στις γάμπες μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, ενώ στις μασχάλες, που είναι μικρή περιοχή, μερικά λεπτά. Συνήθως, μετά την εφαρμογή του λέιζερ υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός, μια «κοκκινίλα» η οποία υποχωρεί γρήγορα. Προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας και η χρήση αντηλιακού στα εκτεθειμένα σημεία σε μέρες με ηλιοφάνεια.

Μέθοδοι αποτρίχωσης: Αποτρίχωση με leiserΠόσος χρόνος χρειάζεται συνολικά;

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας χρειάζονται μια σειρά από συνεδρίες για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, για τα πόδια και το μπικίνι συνήθως χρειάζονται 5-8 συνεδρίες, ενώ στις μασχάλες, τον κορμό και το στήθος χρειάζονται συνήθως περισσότερες φορές. Στο λαιμό και το πρόσωπο, επειδή η τριχοφυΐα είναι πολύ επίμονη, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσες συνεδρίες θα χρειασθούν.

Ειδικά αν υπάρχει και ορμονικό πρόβλημα, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, θα χρειασθούν πολλές συνεδρίες. Ο χρόνος μεταξύ των συνεδριών εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Όπου η τριχοφυΐα δεν είναι και τόσο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσον όρο περίπου δύο μήνες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα. Για το λαιμό και τι σώμα, όπου η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι μικρότερα από ένα έως ενάμιση μήνα και μεγαλώνουν όσο αδυνατίζει η τρίχα.

Εάν κάποιος, γυναίκα ή άνδρας, νιώθει ότι ταλαιπωρείται από το πρόβλημα της  τριχοφυΐας, τότε αξίζει τον κόπο να απαλλαγεί από αυτή.

Σημαντικές λεπτομέρειες

– Η αποτρίχωση εφαρμόζεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας.
– Στις μικρότερες ηλικίες  (π.χ. στην εφηβεία) η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη και ίσως χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.
– Όταν η χαλάουα ή το ξύρισμα προκαλεί θυλακίτιδα ή μολύνσεις, το λέιζερ αποτρίχωσης αποτελεί τη μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση.
– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται αλλά αποφεύγεται – για προληπτικούς λόγους- η χρήση λέιζερ.
– Επειδή συνήθως κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται τριχοφυΐα σε και σε σημεία που πριν δεν υπήρχε, μπορεί μετά να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.
– Δεν συνιστούμε τη χρήση του λέιζερ  αποτρίχωσης σε δέρμα που είναι μαυρισμένο από τον ήλιο και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για λίγες μέρες μετά.
– Πριν από την αποτρίχωση πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν εφαρμοστεί το λέιζερ.
– Εάν η περιοχή που θα αποτριχωθεί έχει προηγουμένως υποβληθεί σε αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον είκοσι μέρες πριν από την εφαρμογή του λέιζερ, ώστε να έχουν εμφανιστεί όλες οι τρίχες.

 

Διαβάστε επίσης