Πώς να γυαλίζετε τα παπούτσια σας

Πώς να γυαλίσω τα παπούτσια Πώς να γυαλίζετε τα παπούτσια σας

Το γυάλισμα και το λουστράρισμα των παπουτσιών είναι μια πρακτική που υπάρχει από τότε που ανακαλύφτηκαν τα προστατευτικά καλύμματα των ποδιών, τα παπούτσια. Το γυάλισμα δεν προσφέρει στα παπούτσια μόνο μια λαμπερή, γοητευτική εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα ενυδατώνει το δέρμα τους και τα διατηρεί σε καλή κατάσταση, προσθέτοντάς τους διάρκεια και αντοχή. Χωρίς φροντίδα και περιποίηση το δέρμα των παπουτσιών ξηραίνεται, τσακίζει και καταστρέφεται.

Πόσο συχνά

Λοιπόν, τα παπούτσια από δέρμα καλής ποιότητας μπορούν να γυαλίζονται μια φορά το μήνα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αν χρησιμοποιούνται και φθείρονται κάτω από κανονικές συνθήκες. Όπως καθαρίζετε και φροντίζετε τα άλλα πράγματά σας, που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τα παπούτσια σας. Καθαρίστε τα και γυαλίστε τα, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αν τα παπούτσια σας φθείρονται ελάχιστα, καθαρίστε μια φορά το μήνα, γυαλίστε και λουστράρετε μόνο όταν χρειάζεται.

Καθαριστικά δέρματος

Πριν γυαλίσετε και απλώσετε ένα αδιάβροχο προστατευτικό στα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε. Η βρωμιά, τα υπολείμματα και οποιαδήποτε φερτά στοιχεία ενσωματώνονται εύκολα στο δέρμα. Ένας καλός καθαρισμός θα βοηθήσει επίσης να αφαιρέσετε γδαρσίματα και άλλους δευτερεύοντες λεκέδες από τα παπούτσια. Για να καθαρίσετε το κάθε δέρμα με το κατάλληλο καθαριστικό και τον καλύτερο τρόπο, προσδιορίστε ποιο τύπο δέρματος έχετε. Τα λεία δέρματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα σουέτ ή τα nubuck.

Οδηγίες καθαρισμού

Λεκέδες από άλατα στα παπούτσια, μπορούν να αφαιρεθούν με νερό και ξίδι. Φτιάξτε μείγμα με 1 φλιτζάνι καυτό νερό και μια κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι. Ανακατώστε καλά και επιθέστε με ένα μαλακό πανί στο παπούτσι, τρίβοντας ήπια στο σημείο του λεκέ. Αφήστε να στεγνώσουν με τον αέρα.

Οι βούρτσες των παπουτσιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα δερμάτινα παπούτσια. Με τη βοήθειά τους μπορούμε να αφαιρέσουμε σκόνη και υπολείμματα.

Γυαλιστικά δερμάτινων παπουτσιών

Πώς να γυαλίζετε τα παπούτσια σαςΤις γυαλιστικές ουσίες των παπουτσιών θα τις βρούμε συσκευασμένες σε τέσσερις βασικές μορφές: κερί, αλοιφή, υγρό, και κρέμα.

Χρησιμοποιώντας κερί, τα παπούτσια θα αποκτήσουν μια έντονη γυαλάδα και θα προστατευθούν από κάθε μορφή υγρασίας, που θα μπορούσε να εισχωρήσει στο δέρμα. Τα γυαλιστικά με κερί χρησιμοποιούνται σε παπούτσια που εκτίθενται συχνά στα στοιχεία της φύσης και στην ύπαιθρο, όπως μπότες πεζοπορίας και αγωνιστικά. Το κερί όμως μπορεί να ξηράνει αρκετά τα παπούτσια, ώστε με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν ραγίσματα. Αν χρησιμοποιείτε κερί, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε πρώτα μια βάση σα ρυθμιστικό μέσο, για να συντηρείτε την ποιότητα του δέρματος.

Οι κρέμες και οι αλοιφές, όταν εφαρμόζονται και κατά τη δράση τους, προσφέρουν υγρασία και ενυδάτωση στο δέρμα των παπουτσιών. Επειδή, στην πραγματικότητα, διαπερνούν την επιφάνεια του δέρματος, καλύπτουν γρατσουνιές και διάφορα ψεγάδια. Οι κρέμες και οι αλοιφές λειτουργούν καλά σε όλους τους τύπους γυαλιστερών ή λείων δερμάτων.

Τα υγρά γυαλιστικά παπουτσιών είναι εύκολα στην εφαρμογή τους, αλλά όπως και το κερί, δεν διαπερνούν το δέρμα και δεν το διατηρούν στην επιθυμητή κατάσταση. Χρησιμοποιείστε υγρό γυαλιστικό, για γρήγορο αποτέλεσμα, αραιά και που.

Λίγα λόγια για τα σουέτ

Τα παπούτσια σουέτ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Σουέτ, δέρματα ακατέργαστα, πατενταρισμένα και τα nubuck δεν πρέπει ΠΟΤΕ να γυαλίζονται. Μπορούν όμως να καθαριστούν, να προστατευθούν από το νερό και να συντηρηθούν.

Τα σουέτ μπορούν να καθαριστούν, τρίβοντας λεκέδες και γδαρσίματα, με μια κοινή γομολάστιχα (σβήστρα) ή με ένα μικρό κομμάτι πολύ λεπτού γυαλόχαρτου. Αφού καθαριστούν τα επίμαχα σημεία, τρίβουμε το σουέτ με μια πετσέτα ή ένα ποτηρόπανο για να βοηθήσουμε την αποκατάσταση του πέλους και να αφαιρέσουμε τυχόν γυαλάδα ή κατεστραμμένο στίγμα. Περιποιηθείτε τα με εξειδικευμένα προϊόντα για σουέτ ή nubuck.

Γυαλίστε τα λεία δέρματα των παπουτσιών με προϊόντα για παπούτσια

1. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό και μαλακό πανί για να αφαιρέσετε σκόνες και ρύπους. Τα λεία δέρματα μπορούν να καθαριστούν με ειδικό σαπούνι για σέλες αλόγων και υγρό πανί. Αν δεν έχετε διαθέσιμο καθαριστικό για δέρματα, χρησιμοποιείστε ένα ελαφρώς υγρό βαμβακερό ύφασμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, τις σόλες και τα τακούνια.

2. Περιποίηση. Χρησιμοποιήστε ένα βελτιωτικό προϊόν δέρματος, ειδικό για λεία δέρματα για να μαλακώσουν τα παπούτσια σας.

3. Αν οι γρατσουνιές ή άλλα σημάδια είναι εμφανή, διορθώστε τις ατέλειες με μια σκιά ή μια κρέμα που είναι ένα τόνο πιο ανοιχτόχρωμη από το πραγματικό χρώμα του παπουτσιού.

4. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο γυαλιστικό. Γυαλιστικά σε μορφή αλοιφής, κεριού ή κρέμας είναι όλα αποτελεσματικά για δερμάτινα παπούτσια με λεία υφή. Απλώστε το γυαλιστικό με μικρές κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τα τακούνια. Δώστε προσοχή σε σημάδια από φθορά, γδαρσίματα, ραφές, αρμούς και στην περιοχή των δαχτύλων.

5. Αφού το παπούτσι στεγνώσει, περάστε το αδιάβροχο στρώμα.

Παραδοσιακή συνταγή για το γυάλισμα των παπουτσιών

1. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό βαμβακερό ύφασμα, καθαρίστε ρύπους και σκόνες από τα παπούτσια με λείο δέρμα και έπειτα περάστε τα με μια στεγνή πετσέτα.

2. Σταλάξτε μερικές σταγόνες ελαιολάδου ή σπορέλαιου σε ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τρίψτε ολόκληρη την επιφάνεια του παπουτσιού. Αφήστε το λάδι να απορροφηθεί.

3. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό βαμβακερό ύφασμα και τρίψτε τα παπούτσια μέχρι να γυαλίσουν και να λάμψουν.

4. Βάλτε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης σε ένα βαμβακερό ύφασμα, ξανατρίψτε και γυαλίστε την επιφάνεια των παπουτσιών. (Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να κρατηθεί λείο και εύκαμπτο και θα αποτρέψει το σχηματισμό ραγίσματος.)

Τα καινούρια προϊόντα

Τα καθαριστικά παπουτσιών, πωλούνται σε μικρές συσκευασίες και περιέχουν ένα μικρό κομμάτι από επεξεργασμένο βαμβακερό ύφασμα, καθαριστικό και γυαλιστικό. Τώρα είναι σε θέση να προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο χρήσης, ενώ βρίσκεστε σε κίνηση. Σημείωση: αυτά τα προϊόντα λειτουργούν καλά, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν αληθινό καθάρισμα και λουστράρισμα.

Τα σπρέι καθαρισμού είναι επίσης καινούρια στην αγορά. Πωλούνται σε μπουκαλάκια με δοσομετρητή πίεσης και μπορείτε να ψεκάσετε άμεσα στο δέρμα του παπουτσιού ή σε ένα πανί καθαρισμού. Και αυτά επίσης τα προϊόντα λειτουργούν καλά όταν θέλουμε άμεσα αποτελέσματα με προσωρινή χρήση, αλλά δεν μπορούν με τίποτε να προσφέρουν τα ίδια οφέλη όπως ένας παραδοσιακός καθαρισμός, γυάλισμα, ή λουστράρισμα και προφανώς δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν.

Οι σπόγγοι που προσφέρουν αστραφτερά παπούτσια είναι κατάλληλοι και αποτελεσματικοί – ενδιάμεσα στα κανονικά λουστραρίσματα. Τα επεξεργασμένα εκ των προτέρων σφουγγάρια μπορούν άμεσα να δώσουν ένα νέο στιλπνό επίστρωμα στα κουρασμένα, παλιά παπούτσια. Περιορίστε τη χρήση τους μόνο μεταξύ καθαρισμού και γυαλίσματος.

Συμβουλές και τεχνάσματα

– ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ τα παπούτσια σας σε καλαπόδια παπουτσιών – μεταξύ των χρήσεων. Τα καλαπόδια θα βοηθήσουν τα παπούτσια σας να διατηρήσουν τη μορφή και το σχήμα τους.

– ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα για να σκουπίσετε σκόνες και ρύπους στα παπούτσια – μεταξύ των χρήσεων.

– ΑΦΗΣΤΕ τα παπούτσια να στεγνώσουν με τον αέρα μετά από κάθε καθάρισμα, περιποίηση και γυάλισμα, για καλύτερο αποτέλεσμα και προστασία.

– Τα ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ, αφού καθαρίσουν και γυαλίσουν μπορούν να επικαλυφθούν με ένα στρώμα λαδιού από βαζελίνη ή άλλο συντηρητικό δέρματος.

– ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ τα παπούτσια που πρόκειται να γυαλίσετε και όλα τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε επάνω σε πολλά στρώματα από εφημερίδες πριν ξεκινήσετε, για να αποφεύγετε πιτσιλιές και ατυχήματα.

– Τα ΚΟΡΔΟΝΙΑ πρέπει πάντα να αφαιρούνται από τα παπούτσια πριν το καθάρισμα ή το γυάλισμα.

– Οι ΜΥΚΗΤΕΣ μπορούν να αφαιρεθούν από τα δερμάτινα παπούτσια με ένα μείγμα από ίση ποσότητα νερού και δυνατού οινοπνεύματος για εντριβές. Βάλτε το μείγμα σ’ ένα φλιτζάνι και με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού επαλείψτε το εσωτερικό του δέρματος. Αφήστε να στεγνώσει μόνο του στον αέρα. Κατόπιν, καθαρίστε, περιποιηθείτε, και γυαλίστε όπως κάνετε συνήθως.

– Η ΜΥΡΩΔΙΑ των ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί με μαγειρική σόδα. Πασπαλίστε το εσωτερικό του παπουτσιού με μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας και αφήστε να δράσει όλο τη νύχτα. Το άλλο πρωί, τινάξτε τα παπούτσια για να αφαιρέσετε τη σόδα.

– ΠΑΤΟΙ ΚΕΔΡΟΥ μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στα δερμάτινα παπούτσια, για να βοηθήσουν στον έλεγχο και την καταπολέμηση προβλημάτων από δυσάρεστες οσμές.

– ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ τα δερμάτινα παπούτσια ανάμεσα στα γυαλίσματα με ένα υγρό πανί.

– Η ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ των δερμάτινων παπουτσιών όχι μόνο βοηθά και αποτρέπει καταστροφή εξαιτίας της υγρασίας, αλλά και προστατεύει από γρατζουνιές, σημάδια σκόνη και βρωμιά.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης