Πώς θα επιλέξετε παιδικό σταθμό ή μπέιμπυ-σίτερ

Πώς θα επιλέξετε παιδικό σταθμό ή μπέιμπυ-σίτερ Πώς θα επιλέξετε παιδικό σταθμό ή μπέιμπυ-σίτερ

Πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει να γράψουμε τα βλαστάρια μας στα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε όταν επιλέγουμε σε ποιο παιδικό σταθμό θα πάει το μικρό μας; Διαβάστε παρακάτω λίγα από τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Παιδικός Σταθμός
Είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής σας πριν αποφασίσετε σε ποιόν θα στείλετε το παιδί.

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε αν θα απευθυνθείτε σε δημόσιο ή ιδιωτικό σταθμό. Οι Δημόσιοι σταθμοί ανήκουν στους κατά τόπους Δήμους ή Κοινότητες και το κόστος τους κυμαίνεται αρκετά χαμηλά, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα των γονέων. Οι ιδιωτικοί σταθμοί κυμαίνονται περίπου στα 300 Ευρώ το μήνα, κόστος που μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη σχολικού λεωφορείου, φύλαξης ή άλλων δραστηριοτήτων.

Πώς θα επιλέξετε παιδικό σταθμό ή μπέιμπυ-σίτερΣτους δημόσιους σταθμούς θα χρειαστεί να κάνετε την εγγραφή του παιδιού μέχρι περίπου τις 10-15 Ιουνίου για την σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Καθώς θα σας ζητήσουν αρκετά δικαιολογητικά, μάθετε έγκαιρα τι πιστοποιητικά θα πρέπει να προσκομίσετε. Οι ιδιωτικοί σταθμοί επίσης απαιτούν κάποια πιστοποιητικά, αρκετά λιγότερα βέβαια από τους Δημόσιους.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα χρειαστείτε σίγουρα πιστοποιητικό γέννησης τού παιδιού, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση από τον παιδίατρό σας ότι το παιδί είναι υγιές και στις περισσότερες περιπτώσεις και φωτοτυπίες από τη σελίδα των εμβολίων τού βιβλιαρίου υγείας τού παιδιού σας. Για τους δημόσιους σταθμούς θα χρειαστείτε επιπλέον αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικού, βεβαίωση εργοδότη και για τους δύο γονείς συν φωτοτυπίες ενσήμων του τελευταίου έτους και τουλάχιστον μία αίτηση που θα σας χορηγήσει ο σταθμός.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε την περιοχή που σας εξυπηρετεί, π.χ. κοντά στο σπίτι σας ή κοντά στη δουλειά σας. Αν μιλάμε για δημόσιο σταθμό στην ουσία δεν έχετε αυτή την επιλογή γιατί κάθε σταθμός δέχεται με προτεραιότητα τα παιδιά των δημοτών και μόνο συμπληρωματικά τα παιδιά που είναι δηλωμένα σε άλλες περιοχές.

Στην επίσκεψή σας στο σταθμό, ζητήστε να σας δείξουν τις αίθουσες, τις τουαλέτες, την κουζίνα, το χώρο που αλλάζουν τα μωρά, τον κήπο και ελέγξτε κάθε χώρο για καθαριότητα και ασφάλεια.

Ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα προσόντα των βρεφονηπιαγωγών, πόσα άτομα στελεχώνουν κάθε τμήμα παιδιών, πόσα παιδάκια υπάρχουν σε κάθε «τάξη» και για τον τρόπο λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Η αναλογία των δασκάλων είναι σημαντική. Ιδανικά για τμήματα παιδιών μέχρι 3 ετών, θα πρέπει να υπάρχει μία δασκάλα για κάθε 4-6 παιδιά ενώ για παιδιά μέχρι 3-5 ετών θα πρέπει να υπάρχει μία δασκάλα για κάθε 9-10 παιδιά.

Μάθετε με τι δραστηριότητες απασχολούν τα παιδιά, τι παιχνίδια παίζουν, τι φαγητό τρώνε τα παιδιά στο κυρίως και τα ενδιάμεσα γεύματα, τις ώρες λειτουργίας, αν ο παιδικός σταθμός είναι ολοήμερος και διαθέτει φύλαξη πέραν του ωραρίου, αν θα μπορείτε να επισκεφθείτε το σταθμό σε γιορτές και εκδηλώσεις, πόσο συχνά γίνονται συγκεντρώσεις γονέων, σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθείτε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κλ.π.

Επίσης, μάθετε με λεπτομέρειες πως αντιμετωπίζουν περιπτώσεις μικροατυχημάτων, αν διαθέτουν νοσοκόμα, οργανωμένο φαρμακείο, αν υπάρχουν γιατροί που επισκέπτονται περιοδικά το σταθμό και εξετάζουν τα παιδιά (π.χ. οφθαλμίατροι ή οδοντίατροι).

Σημαντικό είναι να ελέγξετε το αν μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει το παιδί από το σταθμό και κάτω από ποια διαδικασία γίνεται κάτι τέτοιο. Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει τη δική σας γραπτή εξουσιοδότηση προς τρίτα άτομα. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το πόσο εύκολο είναι κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι συγγενής σας και να του δώσουν το παιδί, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο άλλο σταθμό.

Επίσης, είναι σημαντικό το να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ρωτήσετε τις δασκάλες για θέματα που σας απασχολούν. Οι δασκάλες θα πρέπει να είναι πρόθυμες να σας απαντήσουν είτε σε ραντεβού που θα τους κλείσετε, είτε στις προκαθορισμένες συναντήσεις γονέων, αλλά κυρίως την ώρα που φέρνετε ή παίρνετε το παιδί από την τάξη.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέψτε και ένα Σχέδιο Β για τις ημέρες που το μικρό σας θα είναι άρρωστο και δεν θα μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό.

Όσον αφορά τις ασθένειες, ας δείξουμε όλοι λίγη υπευθυνότητα προσπαθώντας να κρατάμε τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι. Ένας λόγος που τα παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά στους παιδικούς σταθμούς είναι ότι πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμη κι όταν είναι πολύ άρρωστα. Την επόμενη ημέρα, όλα τα παιδιά έχουν κολλήσει. Ας κάνουμε όλοι μία προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, να περιορίσουμε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχέδιο Β θα χρειαστείτε επίσης για τις ημέρες απεργίας (στους δημόσιους σταθμούς), τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα (οι δημόσιοι σταθμοί κλείνουν 1-2 ημέρες παραπάνω από τις επίσημες αργίες) και βεβαίως όλο τον Αύγουστο που δεν λειτουργούν ούτε οι δημόσιοι ούτε οι ιδιωτικοί σταθμοί.

Ειδικά για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς που δεν διαθέτουν φύλαξη, χρειάζεστε ένα σχέδιο Β καθημερινά γιατί η ώρα που κλείνουν είναι 4 το απόγευμα κι εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους, λίγοι είναι οι γονείς που έχουν σχολάσει εκείνη την ώρα. Άρα χρειάζεστε βοήθεια μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι.

Αντί για σταθμό . . . μία κυρία να το προσέχει
Πώς θα επιλέξετε παιδικό σταθμό ή μπέιμπυ-σίτερ Σίγουρα όλοι έχουμε επηρεαστεί από τα πρόσφατα ρεπορτάζ των ειδήσεων και άλλων εκπομπών με γυναίκες που αντί να προσέχουν τα μωρά που τους εμπιστεύθηκαν, τα κακοποιούσαν βάναυσα. Ποιος γονιός δεν ένιωσε έξαλλος βλέποντας τις εικόνες αυτές στην τηλεόραση; Ας μιλήσουμε λοιπόν και για το τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε κάποια κυρία να προσέξει τα παιδιά μας.

Αναζητήστε την αρχικά μεταξύ γνωστών, φίλων ή συναδέλφων και ζητήστε συστάσεις από τους προηγούμενους εργοδότες της. Μιλώντας με τους προηγούμενους εργοδότες, θυμηθείτε να ρωτήσετε πόσα παιδιά πρόσεχε στο σπίτι τους, ποιας ηλικίας, για πόσες ώρες και τυχόν άλλα καθήκοντα που είχε στο σπίτι τους. Ρωτήστε τους για τυχόν ιδιαίτερα συμβάντα που αποδεικνύουν την ικανότητα της κυρίας αυτής να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της φροντίδας παιδιών.

Καλέστε τις υποψήφιες στο σπίτι σας και μιλήστε μαζί τους παρουσία των παιδιών σας. Ενθαρρύνετε την να ασχοληθεί με τα παιδιά και παρατηρήστε προσεκτικά τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται και τους μιλάει. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσετε και τον τρόπο που τα παιδιά (με την ιδιαίτερη ευαισθησία που διαθέτουν) αντιδρούν προς εκείνη.

Περιγράψτε με απόλυτη ακρίβεια ποια θα είναι τα καθήκοντά της. Αν π.χ. στο καθημερινό πρόγραμμα θέλετε να περιλαμβάνεται μία βόλτα στην κοντινή παιδική χαρά ή να σκουπίζει το δωμάτιο των παιδιών, πείτε το από την αρχή. Επίσης, αν έχετε σκοπό να την απασχολήσετε και κάποια Σαββατόβραδα για να βγείτε έξω, ρωτήστε την από την αρχή αν μπορεί να ανταποκριθεί και με ποια αμοιβή.

Αντίστοιχα, περιγράψτε τους κανόνες. Π.χ. ο Γιωργάκης πρέπει να κοιμηθεί οπωσδήποτε για 2 ώρες το μεσημέρι ή μην αφήσεις την Ελενίτσα να κοιμηθεί πάνω από 1 ώρα το μεσημέρι. Σημαντικό είναι να ορίσετε χρόνους π.χ. για την τηλεόραση ή για το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, τη χρήση του τηλεφώνου . . . Εξηγήστε στην κυρία ότι π.χ. δεν θέλετε το παιδί να βλέπει τηλεόραση πάνω από 1 ώρα την ημέρα, ότι δεν θέλετε να τρώει γλυκά ή ότι δεν του βάζετε ζάχαρη αν δεν πίνει το γάλα του κ.λ.π. Ο σκοπός είναι η κυρία αυτή να ακολουθεί κοινή γραμμή με τους γονείς ώστε το παιδί να μην μπερδεύεται λαμβάνοντας διαφορετικές οδηγίες ή διαφορετικές απαγορεύσεις. Επίσης, αν απασχολήσετε αλλοδαπή, ζητήστε της να προσπαθεί να μιλάει μόνο Ελληνικά, όσο το δυνατόν πιο καθαρά στο μικρό σας, ειδικά αν το παιδί σας δεν έχει ακόμη τελειοποιήσει την ομιλία του.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει σε εμφανές σημείο το τηλέφωνό σας, το τηλέφωνο των γονιών σας ή του συζύγου για περίπτωση ανάγκης.

Σε κάθε ευκαιρία τηλεφωνείτε στο σπίτι σας για να μιλήσετε μαζί της και να ρωτήσετε αν όλα πάνε καλά. Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορείτε να συνεννοηθείτε, ζητήστε να μιλήσετε και με το παιδί ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Αν κάποια μέρα έχετε τη δυνατότητα να φύγετε νωρίτερα από τη δουλειά, γυρίστε στο σπίτι χωρίς να ειδοποιήσετε έτσι ώστε να δείτε από πρώτο χέρι το τι επικρατεί μέσα στο σπίτι σας μία ώρα που εσείς τυπικά λείπετε. Αν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να βοηθήσουν, ζητήστε τους να κάνουν που και που μία επίσκεψη στο σπίτι σας όταν εσείς λείπετε. Για να μην προσβάλουν την κυρία που προσέχει τα παιδιά, μπορούν άνετα να πουν ότι πέρασαν να φέρουν μία σοκολάτα και να δουν τα εγγονάκια τους. Τι πιο συνηθισμένο από αυτό;

Την ώρα που επιστρέφετε στο σπίτι, πριν φύγει η μπέιμπυ σίτερ, ζητήστε της να σας ενημερώσει για το πώς πέρασε η μέρα. Ρωτήστε κυρίως για θέματα που φαντάζεστε ότι μπορεί να αντιμετώπισε δυσκολία όπως για παράδειγμα το να ταΐσει ή να κοιμίσει το μικρό σας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι ωριμότητα, σωστή κρίση, κοινή λογική, φιλικό χαρακτήρα, υπευθυνότητα, συνέπεια, υγεία, καθαριότητα, ικανότητα οργάνωσης, προσοχή. Η ύπαρξη εμπειρίας είτε με δικά της παιδιά είτε σε προηγούμενους εργοδότες είναι ένα επιπλέον προσόν που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Επίσης, καλό θα ήταν να μένει κοντά στην περιοχή σας έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα πρωινής καθυστέρησης λόγω συγκοινωνίας ή αδυναμία μετακίνησης σε περιπτώσεις απεργιών, αποκλεισμένων δρόμων από πορείες ή κακοκαιρία κ.λπ.

Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στα παιδιά μας στο σπίτι ή στην παιδική χαρά. Βεβαιωθείτε ότι έχει την κρίση να καταλάβει πότε κάτι θα περάσει από μόνο του, πότε πρέπει να σας ειδοποιήσει και πότε πρέπει να πάει το παιδί απευθείας στο γιατρό.

Φροντίστε να γνωρίζει τη διεύθυνση του παιδιάτρου και πώς να μεταβεί στο πιο κοντινό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας (κυρίως οι αλλοδαπές). Επίσης, ενημερώστε την για τυχόν αλλεργίες του παιδιού σας σε τρόφιμα ή φάρμακα. Εξηγήστε της με κάθε λεπτομέρεια την άποψή σας για τη χρήση των φαρμάκων, έστω και των «αθώων», π.χ. πότε να δώσει αντιπυρετικό στο παιδί σας.

Την πρώτη ημέρα, ζητήστε της να έρθει μισή ώρα νωρίτερα και ξεναγήστε την στο σπίτι σας. Δείξτε της πού βρίσκονται τα ρούχα των παιδιών, πού είναι τα παιχνίδια τους, ποιο είναι το γάλα που πίνουν, που θα βρουν το μπιμπερό, που βρίσκονται τυχόν φάρμακα, ή είδη ανάγκης όπως π.χ. ένας φακός, ή που βρίσκονται οι έξτρα προμήθειες του σπιτιού αν για παράδειγμα τελειώσουν οι πάνες του παιδιού.

Αν λοιπόν τα μωρά μας είναι ασφαλή και περνάνε καλά στον παιδικό σταθμό ή στο σπίτι με την μπέιμπι σίτερ, είμαστε κι εμείς ήσυχες και μπορούμε να περάσουμε τη μέρα μας στη δουλειά χωρίς να ανησυχούμε για τα μικρά μας.

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης