Κλειδώνω, μανταλώνω…

Κλειδώνω, μανταλώνω... Κλέφτες προστασία αντικλεπτικά Συστήματα ασφαλείας Κλειδώνω, μανταλώνω...

Οι διαρρήξεις κατοικιών αποτελούν πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, άρα και η… υστερία που έχει καταλάβει τον κόσμο στο θέμα της ασφάλειας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Κάθε κατοικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη μελέτη και το σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας.

Οι παράγοντες που καθορίζουν ποια μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ληφθούν για μια ασφαλή κατοικία είναι πολλοί. Πρώτα από όλα η τοποθεσία και το είδος του ακινήτου που σκοπεύουμε να θωρακίσουμε. Ο τρόπος που θα προστατευτεί μια μονοκατοικία είναι διαφορετικός από αυτόν που θα εφαρμοστεί για ένα διαμέρισμα. Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουμε για μια κατοικία που βρίσκεται απομονωμένη από ό,τι για μία που γειτνιάζει με άλλες.

Ο μύθος της απόλυτης προστασίας

Πριν προβείτε σε πολύ δαπανηρές λύσεις, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κανένα τέλειο μέτρο προστασίας εναντίον έμπειρων και αποφασισμένων διαρρηκτών. Γι’ αυτό μην προκαλείτε την τύχη σας και μην αφήνετε αντικείμενα μεγάλης αξίας στο σπίτι ή πράγματα που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον των επιτηδείων. Ποτέ μη συνοδεύετε τα κλειδιά σας με κάρτες ή άλλα αντικείμενα που αναγράφουν τη διεύθυνση σας. Μπορεί να σας ανακουφίζει η ιδέα ότι έχετε κάποιο εφεδρικό κλειδί κάτω από το πατάκι ή μέσα σε μία γλάστρα, όμως αυτό το «κόλπο» το γνωρίζουν και οι επίδοξοι διαρρήκτες.

Κάγκελα Κλειδώνω, μανταλώνω...

Οι μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Τα ακάλυπτα ισόγεια παράθυρα σχεδόν προσκαλούν τους αθέμιτους επισκέπτες. Η παραδοσιακή λύση με την τοποθέτηση κάγκελων από μασίφ μέταλλο εξακολουθεί να παραμένει και η πιο αποτελεσματική. Βάλτε κάγκελα σε όλα τα παράθυρα και ενισχύστε τη θύρα εισόδου με μεταλλικό πλέγμα. Τα κάγκελα θα προστατεύσουν την κατοικία σας και θα της χαρίσουν αρχοντικό στιλ. Βέβαια, κι αυτά μπορούν να κοπούν με σιδεροπρίονο, όμως όσο πιο γερά είναι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί και οι διαρρήκτες, ως γνωστόν, δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεση τους.

Ασφάλιση κατά κλοπής

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έναντι κάποιας ετήσιας αμοιβής αναλαμβάνουν να σας αποζημιώσουν για την απώλεια ή καταστροφή κάθε αντικειμένου. Γι΄ αυτό καλό είναι να συντάξετε μια λίστα με τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και να σημειώσετε τη σειρά παραγωγής των ηλεκτρικών σας συσκευών. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους ασφάλισης και τηρήστε τους κατά γράμμα για να αποφύγετε μελλοντικές ταλαιπωρίες.

Με λίγα χρήματα Κλειδώνω, μανταλώνω...

Με λίγα μόνον έξοδα μπορείτε να θωρακίσετε αποτελεσματικά τα παράθυρα της κατοικίας σας, τοποθετώντας διπλά παράθυρα με σύρτες ασφαλείας. Πιο εκτεθειμένα είναι αυτά που βρίσκονται στο υπόγειο, στο ισόγειο και στην πρασιά. Ανεξάρτητα αν διαμένετε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή σε μονοκατοικία, ο κίνδυνος διάρρηξης από απλές πόρτες εισόδου με σαθρά και αδύναμα κουφώματα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η θωράκιση της θύρας εισόδου αποτελεί το πρώτο βήμα. Επειδή είναι δύσκολο να τη θωρακίσετε εκ των υστέρων, καλύτερα να την αντικαταστήσετε με μια έτοιμη θωρακισμένη πόρτα που μάλιστα συνοδεύεται από κλειδαριά ασφαλείας. Μπορείτε να τοποθετήσετε κλειδαριές ασφαλείας και στις εσωτερικές πόρτες. Όμως κι αυτές ακόμη οι κλειδαριές έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. Το ξύλο της πόρτας τροχίζεται για να μπορέσουν να τοποθετηθούν και μάλιστα στο σημείο εκείνο που υποτίθεται ότι ενισχύουμε. Το πρόβλημα αυτό λύνεται ικανοποιητικά με την τοποθέτηση μιας μεταλλικής πλάκας στο σημείο που τροχίστηκε. Η τοποθέτηση κλειδαριών ασφαλείας πάνω σε σαθρά πλαίσια δεν προσφέρει καμία προστασία.

Με την τοποθέτηση συρτών ασφαλείας αποτρέπουμε το «σήκωμα» της πόρτας από τους μεντεσέδες. Τη μέθοδο αυτή εφαρμόζουν κάποιοι διαρρήκτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με κλειδαριές ασφαλείας. Αντί να ασχοληθούν με την παραβίαση της κλειδαριάς, προτιμούν να ανοίξουν την πόρτα από την άλλη πλευρά παραβιάζοντας τους μεντεσέδες.

Συναγερμοί

Κλειδώνω, μανταλώνω...Αν παρά τα μέτρα που λάβατε διαπιστώσετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, τότε μελετήστε την περίπτωση εγκατάστασης συναγερμού. Επισκεφτείτε ένα ειδικό κατάστημα να σας συμβουλεύσει ή ζητήστε τη γνώμη έμπειρων αστυνομικών. Θα ρίξετε σημαντικά το κόστος του συναγερμού αν τον τοποθετήσετε μόνοι σας. Η εγκατάσταση δεν είναι δύσκολη, αρκεί μαζί με την αγορά να προμηθευτείτε και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, ελέγχοντας και τη συμβατότητα τους με τις προδιαγραφές που ισχύουν στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι λειτουργικοί και αξιόπιστοι όλοι οι συναγερμοί.

Οι συναγερμοί με αισθητήρες που τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια της πόρτας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί με αυτούς που τοποθετούνται στο περιθώριο της πόρτας. Η εξουδετέρωση του συναγερμού είναι πολύ σημαντικό θέμα, γι΄ αυτό ελέγξτε σχολαστικά την ευκολία εξουδετέρωσής τους από κάποια εξωτερική επέμβαση.

Οι αρμοί της πόρτας μπορούν να ενισχυθούν με αισθητήρες που λειτουργούν με τις λεγόμενες «παθητικές» υπέρυθρες ακτίνες. Οι αισθητήρες αυτοί ευαισθητοποιούνται με την παραμικρή αλλαγή της θερμοκρασίας που σημειώνεται στο χώρο, άρα και τη θερμοκρασία που εκπέμπει το σώμα του διαρρήκτη. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικοί αν συνδεθούν με τον εξωτερικό φωτισμό, που στην περίπτωση αυτή θα τεθεί σε λειτουργία μόλις ανιχνευτεί κάποια ύποπτη κίνηση. Τα καλύτερα συστήματα συναγερμού λειτουργούν με διπλούς υπέρυθρους αισθητήρες, ώστε να ανιχνεύουν πιο εύκολα οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Μερικά έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν άμεσα κάποια εταιρεία προστασίας ή το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Υπάρχουν και ακόμη πιο εξελιγμένα, που σας ειδοποιούν όταν υπάρξει κίνδυνος, με μήνυμα στο κινητό σας ή με κλήση σε σταθερό τηλέφωνο που εσείς θα ορίσετε.

 

Διαβάστε επίσης