Πήλιο – Όχι μόνο για το χειμώνα

Πήλιο : Όχι μόνο για το χειμώνα Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώνα

Αν όσα φαντάζεστε μέχρι σήμερα για το Πήλιο είναι γραφικά χωριουδάκια, γλυκά κουταλιού, κάστανα, χιόνι και σκι . . . έχετε πολλά ακόμη να μάθετε. Όλα τα προαναφερθέντα βεβαίως υπάρχουν, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα!

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη που θα αποφασίσει να επισκεφθεί την άλλη πλευρά του Πηλίου, το ανατολικό Πήλιο, προς την πλευρά του Αιγαίου.
Για να φτάσετε εκεί έχετε δύο εναλλακτικές, είτε μέσω Πορταριάς και Χανίων είτε παραλιακά διασχίζοντας το Βόλο.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΚαι οι δύο διαδρομές θα σας πάρουν περίπου τον ίδιο χρόνο καθώς η διαδρομή μέσω Χανίων απαιτεί μικρότερες ταχύτητες ενώ η παραλιακή διαδρομή είναι μεγαλύτερη σε απόσταση, συν την πρόσθετη καθυστέρηση να διασχίσετε όλο το κέντρο του Βόλου.

Απέχει περίπου 4-5 ώρες από την Αθήνα ή 1,5 ώρα από το Βόλο και η διαδρομή, όποια κι αν επιλέξετε, είναι άκρως εντυπωσιακή.

Η ανατολική πλευρά του Πηλίου είναι ένας μαγικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΑδιαπέραστα καταπράσινα δάση ψηλά και κρυστάλλινα νερά στις παραλίες. Οι δε υψομετρικές διαφορές είναι εντυπωσιακές καθώς η κλίση των πλαγιών είναι πολύ μεγάλη. Τα δάση προσφέρονται για βόλτες δροσιάς και επαφή με τη φύση.

Το Πήλιο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών για trekking, με σήμανση, και θα δείτε πολλούς τουρίστες, κυρίως ξένους, να περπατούν ατελείωτα χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Αν το αποφασίσετε, φροντίστε να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα ελαφρύ αδιάβροχο καθώς ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν είναι απίθανο να ξεσπάσει μία σύντομη μπόρα στις κορυφές των βουνών.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΑκόμα κι αν δεν είστε φίλος της πεζοπορίας, αξίζει να κάνετε έστω λίγες μικρές διαδρομές, καθώς το δάσος θα σας ανταμείψει με μεγάλη γενναιοδωρία.

Αιωνόβια δέντρα που οι κορμοί τους είναι πνιγμένοι στους κισσούς, κλαδιά που φιλτράρουν το φως του ήλιου και δημιουργούν μία ονειρική ατμόσφαιρα με την υγρασία του χώματος, πλήθος φυτών και αγριολούλουδων που πιθανόν να μην έχετε ξανασυναντήσει σε άλλα μέρη της Ελλάδας, μανιτάρια, ρυάκια με γάργαρο νερό που διασχίζουν τις πλαγιές, μικροί αλλά και μεγαλύτεροι καταρράκτες, λιμνούλες και μία μεγάλη ποικιλία άγριων πουλιών που γεμίζουν τον αέρα με το κελάηδημά τους.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΚαι μετά το βουνό, η θάλασσα. Λευκές παραλίες, με βότσαλο ή άμμο, κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά, με απίστευτη διαύγεια και μικρά σμήνη ψαριών να κολυμπούν δίπλα σας. Όλες οι εύκολα προσβάσιμες παραλίες είναι καθαρές, διαθέτουν ντους, κάδους για τα σκουπίδια των επισκεπτών και αρκετές από αυτές διαθέτουν μικρά ή μεγαλύτερα beach bar ή καντίνες.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παραλία του Μυλοποτάμου, με το εντυπωσιακό πέρασμα μέσα από το βράχο και τα κρυστάλλινα νερά. Το beach bar θα σας ξεκουράσει και η μουσική θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη διάθεσή σας.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΜην μείνετε όμως στις «εύκολες» λύσεις γιατί υπάρχουν και άλλες απομονωμένες παραλίες όπου η πρόσβαση δεν είναι τόσο εύκολη όμως αξίζει με το παραπάνω την ταλαιπωρία σας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παραλία της Φακίστρας που βλέπετε στη φωτογραφία. Σε όλες τις παραλίες, ο βυθός προσφέρεται για περιήγηση με μάσκα, καθώς η θαλάσσια ζωή είναι άφθονη και γύρω από τους διάσπαρτους βράχους μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης. Επίσης, αυτοί οι βράχοι προσφέρονται και για εντυπωσιακές βουτιές . . . για τους τολμηρούς του είδους.

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώναΚαταλύματα υπάρχουν πολλά και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και όλα τα πορτοφόλια. Οι μεγάλες αμμουδερές παραλίες όπως του Αι-Γιάννη και του Παπά-Νερό, είναι ιδανικές και για οικογένειες με παιδιά καθώς διαθέτουν ομπρέλες, άπειρο χώρο για κάστρα από άμμο και πολλές ταβέρνες για φαγητό.

Μην το σκέφτεστε, το Πήλιο είναι ένας παράδεισος, ένας μαγικός τόπος που ανταποκρίνεται το ίδιο ικανοποιητικά τόσο στους λάτρεις του βουνού όσο και στους λάτρεις της θάλασσας.

Μαίρη Υφαντή

Info: Photos © Μαίρη Υφαντή
Πηγή:

Διαβάστε επίσης