Προστατευτείτε από την ονυχομυκητίαση

Κερί μαλλιών με φυσικό φίλτρο UV Κερί μαλλιών με φυσικό φίλτρο UV

Η ονυχομυκητίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι μία λοίμωξη στο σώμα και στην κοίτη του νυχιού που οφείλεται σε μύκητες. Η ονυχομυκητίαση προκαλείται βασικά από ένα οργανισμό που ονομάζεται δερματόφυτο. Τα δερματόφυτα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Είναι όμως ορατά τα αποτελέσματά τους…

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πολύ συνηθισμένη λοίμωξη, η οποία όμως ταλαιπωρεί πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις Η.Π.Α. Παρ’ όλα αυτά περίπου το 90% εξ αυτών δεν έχει επισκεφθεί γιατρό για θεραπεία.. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι προβλήματα ονυχομυκητίασης έχει το 44% του πληθυσμού.

Προστατευτείτε από την ονυχομυκητίασηΜόλις το δερματόφυτο εισχωρήσει κάτω από το νύχι, πολλαπλασιάζεται. Περιέργως, το νύχι παρέχει ένα προστατευτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα. Για αυτό και είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσουμε την ανάπτυξη, ενώ η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι αυτή που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη εκ των έσω. Τα νύχια των ποδιών είναι πολύ πιο ευπρόσβλητα στη λοίμωξη επειδή περιβάλλονται κάθε μέρα από σκοτεινά, ζεστά και πολλές φορές υγρά παπούτσια και κάλτσες.

Όταν η λοίμωξη αναπτυχθεί αλλάζει το χρώμα του νυχιού και γίνεται κιτρινοπράσινο ή σκουρόχρωμο. Υπολείμματα κυττάρων μαζεύονται στο νύχι με αποτέλεσμα να προξενείται μια άσχημη μυρωδιά. Το νύχι παχαίνει και αποκτά μια λεπιοειδή μορφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται ενόχληση κάθε φορά που το προσβεβλημένο άτομο φοράει παπούτσια ή ακόμα χειρότερα είναι δύσκολο για κάποιον να σταθεί και να περπατήσει.

Επιπλέον, μπορεί η λοίμωξη να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νύχια και πιθανότερα και σε άλλους ανθρώπους. Κάτι πολύ συνηθισμένο, όπως μια χάρτινη λίμα για τα νύχια, μπορεί να μεταδώσει τον μύκητα από ένα μολυσμένο νύχι στα υπόλοιπα. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό αμέσως μόλις αντιληφθεί κάποιος την ονυχομυκητίαση να αρχίσει και την θεραπεία.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει αν πράγματι πάσχετε από ονυχομυκητίαση. Μετά από εξετάσεις των υπολειμμάτων κυττάρων που συγκεντρώνονται στο νύχι αλλά και μικρών κομματιών νυχιού θα δει αν υπάρχει ο μύκητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης;

Προστατευτείτε από την ονυχομυκητίαση– Νύχια που έχουν ασυνήθιστη όψη
– Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών τα οποία μπορεί να γίνουν καφετιά, κιτρινωπά ή κατά τόπου άσπρα
– Νύχια τα οποία ξεφλουδίζουν στην επιφάνεια ή είναι εύθραυστα.
– Παχιά νύχια που κόβονται δύσκολα
– Πόνος στα νύχια

Πώς μολυνόμαστε;

Η ονυχομυκητίαση δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Κάτι τόσο απλό όσο ένα χτύπημα στο νύχι ή στο δάκτυλο, το υπερβολικό κόψιμο των νυχιών ή το να φοράμε στενά παπούτσια μπορεί να ενεργοποιήσει το νύχι εκθέτοντας το υπόστρωμά του στη λοίμωξη.

Το δερματόφυτο που προκαλεί την ονυχομυκητίαση υπάρχει σε πολύ συνηθισμένα μέρη όπως σε πισίνες, ντους, ακόμη και στον κήπο. Μπορεί επίσης να μολυνθούμε από τον μύκητα αν περιποιηθούμε τα νύχια των χεριών και των ποδιών μας με μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πριν σε κάποιον που έχει τη λοίμωξη.

Άτομα τα οποία πάσχουν χρόνιες δυσλειτουργίες είναι πιό ευαίσθητα στην ονυχομυκητίαση. Διαβητικοί, άτομα με καρδιακά προβλήματα, με ανοσολογική ανεπάρκεια, όπως φορείς του AIDS ή ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να αναπτύξουν ονυχομυκητίαση. Επίσης, η ονυχομυκητίαση είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα που είχαν κάποια μυκητίαση στο δέρμα ή που τα πόδια τους ιδρώνουν πολύ.

Υπάρχει θεραπεία;

Προστατευτείτε από την ονυχομυκητίασηΗ ονυχομυκητίαση δεν θεραπεύεται από μόνη της. Μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει τοπικά παρασκευάσματα όπως κρέμες, λοσιόν, ή βερνίκια προκειμένου να θεραπεύσετε τη λοίμωξη. Παρ’ όλα αυτά οι θεραπευτικές λύσεις από του στόματος είναι πολύ πιο αποτελεσματικές αφού προσεγγίζουν τη λοίμωξη εκ των έσω και επιτίθενται στον μύκητα ακριβώς εκεί που αναπτύσσεται, στην κοίτη του νυχιού.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές σχετικές με την περιποίηση των νυχιών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την θεραπεία:

– Μην χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών σε νύχια που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
– Μη μοιράζεστε με άλλους παπούτσια, νυχοκόπτες ή λίμες.
– Διατηρείστε τα πόδια σας όσο πιο καθαρά και στεγνά γίνεται χρησιμοποιώντας ταλκ.
– Αερίζετε τα παπούτσια σας τακτικά και χρησιμοποιείτε καθημερινά κάποιο αντιμυκητιασικό σπρέι ή ταλκ.
– Αλλάζετε καθημερινά κάλτσες.
– Φορέστε ειδικά παπούτσια ή σαγιονάρες όταν πρέπει να περπατήσετε σε πισίνες και σε δημόσια ντους.
– Κόψτε τα νύχια σας ακριβώς στην άκρη του δακτύλου.
– Σε περίπτωση που κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ επιλέξτε επαγγελματίες που αποστειρώνουν τα εργαλεία τους ή ακόμη καλύτερα χρησιμοποιήστε μόνο τα δικά σας.
– Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά. Αποφεύγετε τα πολύ στενά παπούτσια και τις στενές κάλτσες.
– Αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες και τα αθλητικά παπούτσια.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια αποτελεσματική θεραπεία αν πάσχετε από ονυχομυκητίαση είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία δερματολόγο.

 

Διαβάστε επίσης