Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σας

Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σας Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σας

Με την περίοδο των εορτών να πλησιάζει κατακλυζόμαστε σιγά σιγά από διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών, που σκοπό έχουν προσελκύσουν το βλέμμα μας, και κυρίως το βλέμμα των παιδιών μας, ώστε να τα κατατάξουν πρώτα στις προτιμήσεις τους. Ωστόσο η επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών για τα παιδιά μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε να εξαρτάται μόνο από τις διαφημίσεις.

Τα παιχνίδια δεν έχουν μόνον – ή τουλάχιστον δεν πρέπει να έχουν μόνον – ψυχαγωγικό χαρακτήρα… Με τα σωστά επιλεγμένα παιχνίδια τα παιδιά αναπτύσσουν διανοητικές, κοινωνικές και σωματικές ικανότητες. Οι ενήλικες, προκειμένου να επιλέξουν ένα παιδικό παιχνίδι, καλό είναι να έχουν υπόψη τους πως διαφορετικοί τύποι παιχνιδιών βοηθούν στην δόμηση διαφορετικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης και της συνεργασίας με τους γύρω τους.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σαςΔώστε την ευκαιρία στα παιδιά να προσδιορίσουν τους τις ικανότητές τους, με παιχνίδια που τα βοηθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Παιχνίδια που τα παιδιά παίζουν μόνα τους, όπως κούκλες, επιστημονικές δραστηριότητες και ταχυδακτυλουργικά σετ, διδάσκουν τα παιδιά σημαντικά μαθήματα για υπευθυνότητα, αξίες και σεβασμό προς τους άλλους.

Παιχνίδια για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, υποδείγματα κατασκευών και συναρμολογούμενα παιχνίδια, αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τον εαυτό τους και χτίζουν την υπερηφάνεια τους,

Όσα παιχνίδια επιτρέπουν την ελεύθερη δημιουργία δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα και να χρησιμοποιούν την φαντασία τους. Μαγειρικά σκεύη, κουκλοθέατρο και παιχνίδια αυτοσχεδιασμού είναι ότι χρειάζεται.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σαςΓια να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται ανεξάρτητα, κατάλληλα είναι τα παιχνίδια που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, την άμιλλα και τον επαγωγικό συλλογισμό. Παιχνίδια, που απαιτούν την επιστράτευση σκέψης και λογικής και παιχνίδια μνήμης, θεωρούνται καταλληλότερα.

Υπάρχουν παιχνίδια που δομούν χαρακτήρες με κοινωνικές ικανότητες και ενώνουν την οικογένεια, όπως παιχνίδια μεταμφίεσης, επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες καθώς και αυτοκινητάκια ή βαρκούλες με μπαταρίες.

Με τα παιχνίδια σχέσεων ενθαρρύνεται η διάθεση συνεργασίας με φίλους και συμμαθητές. Αυτό σημαίνει παιχνίδια ομαδικά, όπως σπορ, ιατρικά ή χημικά εργαλεία.

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν κυνηγητό, να μπουσουλίσουν, να σκαρφαλώσουν, να κλοτσήσουν. Παιχνίδια που μπορούν να καβαλήσουν, απαιτούν την χρήση πολλών ομάδων μυών και γυμνάζουν τα παιδιά. Το ποδήλατο, για παράδειγμα, βοηθά τα παιδιά ν’ αποκτήσουν ισορροπία και να γυμνάσουν πολλούς μυς του σώματός τους.

Ενισχύεται η συνεργασία χεριών-ματιών… με κατάλληλους μηχανισμούς που απαιτούν κινήσεις των χεριών. Έξυπνες επιλογές περιλαμβάνουν παζλ, συναρμολογούμενα παιχνίδια, γράψιμο, ζωγραφική.

Η ενίσχυση των γλωσσικών ικανοτήτων και της προσήλωσης σε ακούσματα επιτυγχάνεται με το να μιλούν, να μιμούνται ήχους με παιχνίδια που μιλούν. Προτείνονται μουσικά παιχνίδια, τηλέφωνα-παιχνίδια, παιχνίδια που διατάσσουν και γενικά  «φωνητικά» παιχνίδια.

Τα παιδιά θα διδαχθούν το περιβάλλον μέσω της γεύσης, της αφής των αντικειμένων, του χαμόγελου, του βλέμματος με δραστηριότητες που απευθύνονται στα αισθητήρια όργανα. Χειροτεχνίες και παιχνίδια με σχήματα είναι η καλύτερη επιλογή.

Το παιδί χτίζει τον κόσμο του μέρα τη μέρα. Η ανάγκη του να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και να εκφραστεί, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να παίξει. Ένας από τους σημαντικούς ρόλους των γονέων είναι να βοηθήσουν το παιδί, με την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών, στη μάθηση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του.

 

Διαβάστε επίσης