Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλεια

Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλεια Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλεια

Η εσωτερική σκάλα συνιστά ένα από τα κατ’ εξοχήν μορφολογικά στοιχεία ενός σπιτιού, που λειτουργεί ενοποιητικά για τα επίπεδα ενός μοντέρνου χώρου. Η μορφή και η θέση της θα πρέπει να σχεδιάζονται με ακρίβεια, και λαμβάνοντας υπόψη την άνεση, την αισθητική και την ασφάλεια.

Διαστάσεις, σχήμα, υλικό

Γεγονός είναι, πάντως, ότι μια άνετη σκάλα χρειάζεται αρκετό χώρο. Οι συνήθεις διαστάσεις θεωρούνται τα 17,5 εκ. για το ύψος του σκαλοπατιού (ρίχτι) και 28 εκ. για το πλάτος του πατήματος. Αναφορικά με το πλάτος της σκάλας, ένα φυσιολογικό μέγεθος είναι γύρω στα 90 εκατοστά, ωστόσο αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προσφερόμενες διαστάσεις. Η ελάχιστη διάμετρος μιας κυκλικής σκάλας είναι 1.10 μ. Οι κατασκευαστές, ωστόσο, προτείνουν διαμέτρους μέχρι και 1.60 μ., εφόσον βέβαια, το επιτρέπει ο χώρος.

Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλειαΣτη συνέχεια, τίθεται το δίλημμα : Κυκλική σκάλα ή ευθύγραμμη; Είναι αλήθεια ότι οι κυκλικές σκάλες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι περισσότερο «επιβλητικές» στο χώρο, ενώ υποβάλλουν με κομψό τρόπο την έννοια της κίνησης. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσχρηστες και για κάποια μέλη της οικογένειας-όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι- περισσότερο επικίνδυνες από τις ευθύγραμμες, λόγω της «γωνίας» που σχηματίζουν. Οι ευθύγραμμες σκάλες είναι απλές, άνετες και λιγότερο περίπλοκες στην κατασκευή, ωστόσο χρειάζονται περισσότερο χώρο. Η τελική επιλογή πρέπει να είναι συνισταμένη του προσωπικού σας γούστου, των συμβουλών του διακοσμητή σας, αλλά, κυρίως, των διαστάσεων του χώρου.

Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλειαΌσον αφορά με τα υλικά κατασκευής μιας εσωτερικής σκάλας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά ανάλογα με την επίπλωση και τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση του σπιτιού. Για παράδειγμα, θα ήταν παράταιρο σε ένα σπίτι με πολλές ξύλινες λεπτομέρειες να κατασκευάσετε μια μαρμάρινη σκάλα! Ένας αρκετά απλός και οικονομικός τρόπος είναι να κατασκευάσετε μια σκάλα από μπετόν και την επενδύσετε με το υλικό της αρεσκείας σας, όπως μάρμαρο, ξύλο, κεραμικό κ.α. Οι σκάλες από μπετόν είναι οι κατ’ εξοχήν στέρεες, καταλαμβάνουν, όμως, αρκετό χρήσιμο χώρο. Οι ξύλινες σκάλες είναι πιο ανάλαφρες και λιγότερο ογκώδεις, αλλά δίνουν ελάχιστη αίσθηση ασφάλειας. Μια άλλη λύση, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις του μοντέρνου στιλ διακόσμησης, αποτελεί μια μεταλλική σκάλα ή αυτή που συνδυάζει το μέταλλο με το ξύλο.

Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλειαΚουπαστή, υλικά, ασφάλεια

Η κατασκευή μιας εσωτερικής σκάλας απαιτεί σωστό σχεδιασμό, καθώς πρέπει να εναρμονίζεται με τον υπόλοιπο χώρο και τις διαστάσεις του σπιτιού.

Ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι η κουπαστή, για την οποία προσφέρονται στην αγορά πολλές δυνατότητες συνδυασμών υλικών και σχεδίων, όπως το ξύλο, το σφυρήλατο μέταλλο, αλλά και ανοξείδωτος χάλυβας σε συνδυασμό με ξύλινα στοιχεία.

Ευρηματικά «παντρέματα» υλικών μπορούν να μεταμορφώσουν μια συνηθισμένη σκάλα σε μοντέρνα, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στο σπίτι.

Εσωτερική σκάλα. Επιλέξτε λειτουργικότητα, άνεση, αισθητική και ασφάλειαΕκτός από την κουπαστή, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η ασφάλεια. Σημαντικό είναι να ελέγξουμε το ύψος κάθε σκαλοπατιού και τη φορά ανάβασης, καθώς και το χειρολισθήρα, καθώς δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένος από υλικό που γλιστράει και να διευκολύνει την κατάβαση.

Τα κιγκλιδώματα δεν πρέπει να είναι πολύ αραιά, όπως, επίσης, καλό θα ήταν τα πατήματα να μην είναι γλιστερά. Τα σκαλοπάτια θα πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος, καθώς η παραμικρή διάφορα μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

Όλοι οι διακοσμητές συμφωνούν ότι η εσωτερική σκάλα-όταν υπάρχει η δυνατότητα χώρου – είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο του σπιτιού. Οι περισσότεροι, από αυτούς, ωστόσο, συνιστούν να αποφεύγονται οι πολύπλοκες λύσεις και να προτιμάται ένας απλός και λειτουργικός σχεδιασμός, ώστε να μην δυσκολεύεται η καθημερινότητά μας.

 

Διαβάστε επίσης