Ανακαίνιση στην κουζίνα

Ανακαίνιση στην κουζίνα Ανακαίνιση στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι κατεξοχήν χώρος σπιτικής θαλπωρής στον οποίο οι νοικοκυρές, αλλά και τα λοιπά μέλη της οικογένειας περνούν τις περισσότερες ώρες. Είναι ο πρώτος χώρος, λοιπόν, που επιβάλλεται να ανανεωθεί σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε κάποια ανακαίνιση.

Η λειτουργικότητα και η ανθεκτικότητα (μια κουζίνα μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από 25 χρόνια μέχρι και μια ολόκληρη ζωή) είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει η κουζίνα, ενώ πρωταρχικής σημασίας είναι και το design καθώς ειδικά στα μικρότερα σπίτια είναι χώρος οπού παραθέτουμε ανεπίσημα, αλλά και επίσημα γεύματα

Kitchen-Designs-1

Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κουζίνας, το πρώτο βήμα είναι ο σωστός αρχικός σχεδιασμός από κάποιον αρχιτέκτονα, μαραγκό ή και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για να αποφευχθούν τα επιπλέον έξοδα από μερεμέτια που θα προκύπτουν στην πορεία. Τα γκρεμίσματα και τα εργατικά για την ανακατασκευή είναι αρκετά δαπανηρά με ενδεικτικές τιμές 5 ευρώ το τετραγωνικό για αφαίρεση επιστρώσεων, 15 για αποξήλωση κουφωμάτων, 5 για αποξήλωση δαπέδων και 0,50 για αφαίρεση μεταλλικών κατασκευών. Η τιμή για πλακάκια καλής ποιότητας ξεκινά από 20 ευρώ το τεμάχιο, ενώ για το δάπεδο οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 40 ευρώ το τετραγωνικό για τοποθέτηση ξύλου, ενώ το κόστος αυξάνεται για το μάρμαρο η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 100 ευρώ.

Kitchen-Designs-3

Οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής κουζινών προσφέρουν έτοιμες λύσεις που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του χώρου, ενώ όσον αφορά στις φετινές τάσεις οι ειδικοί προτείνουν minimal γραμμές, ίσιες πόρτες και συνθετικά υλικά όπως είναι ο βακελίτης ή η μελαμίνη που είναι πιο οικονομικά και πιο ανθεκτικά. Η μόδα της λάκας δείχνει να έχει περάσει, ενώ πολλοί προτιμούν για τα ντουλάπια της κουζίνας τον καπλαμά, χωρίς να λείπουν βεβαία και πιο ακριβές επιλογές, όπως είναι το ξύλο μασίφ καρυδιάς, κερασιάς ή ημιμασίφ. Οι τιμές για μια ολοκληρωμένη κατασκευή ξεκινούν από 3.000 ευρώ, με πιο ακριβές τις εντοιχιζόμενες, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν και τα 50.000 ευρώ.

Φυσικά, πριν από κάθε επιλογή απαιτούνται τα ακριβή μετρά του χώρου, καθώς και των ηλεκτρικών συσκευών. Πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει και για μηχανισμούς, ώστε να κλείνουν αθόρυβα οι πόρτες, τα ντουλάπια και τα συρτάρια, ενώ εργονομική, αν και αρκετά πιο ακριβή πρόταση, είναι τα ντουλάπια να ανοίγουν από κάτω προς τα επάνω.

Η νέα τεχνολογία προτείνει μεγάλους πάγκους (από πλακάκι, Duropal, μάρμαρο, ξύλο η άλλο υλικό) χωρίς ορατά χωρίσματα ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο ύφος της κουζίνας και στη φωτεινότητα

Kitchen-Designs-4

Όταν η κουζίνα μας είναι μικρή…

Πολλές λύσεις υπάρχουν για ανανέωση της κουζίνας με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χώρου σε περίπτωση που αυτός είναι περιορισμένος. Με μια προσεκτική μελέτη ίσως ανακαλύψουμε ότι κάποιος τοίχος θα μπορούσε να γκρεμιστεί και να αντικατασταθεί, σε περίπτωση που θέλουμε οπωσδήποτε ένα χώρισμα, με εσωτερικά διαχωριστικά όπως είναι οι γυψοσανίδες, τα υαλότουβλα και τα μεταλλικά στηρίγματα.

Για την εξοικονόμηση χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αξεσουάρ, όπως είναι μεγάλα συρτάρια με χωρίσματα, συρόμενα ή γωνιακά ντουλάπια, ακόμη και αποθηκευτικοί χώροι. Σε κάποια σπίτια η κουζίνα αποτελεί ενιαίο χώρο με το καθιστικό, ενώ, αντί για τραπέζι το οποίο καταλαμβάνει αρκετό χώρο. ενδείκνυται η λύση ενός πάσο-μπαρ με σκαμπό ή καρέκλες στις κατάλληλες διαστάσεις, κάτι που μπορεί εύκολα να φτιάξει και ένας μαραγκός. Έξυπνη ιδέα αποτελούν τα τυποποιημένα πολυκουζινάκια (με 2 εστίες, ψυγείο, αποροφητήρα και ντουλάπι) που αποτελούν ένα έπιπλο-σύνολο για ιδιαίτερα μικρούς χώρους και το κόστος τους φτάνει τα 1000 ευρώ.

Kitchen-Designs-5

Όταν το σπίτι δεν είναι δικό μας…

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανανεώσουμε το χώρο της κουζίνας σε περίπτωση που το σπίτι δεν είναι δικό μας και δε μας συμφέρει να επιβαρυνθούμε με τα έξοδα μιας ανακαίνισης. Η όψη του πιο «πολυσύχναστου» χώρου του σπιτιού μπορεί να αλλάξει εντελώς με ένα απλό βάψιμο σε δύο ή περισσότερες αποχρώσεις, με μια καινούρια μοκέτα στο δάπεδο, συνήθως σε ακρυλικό η τιμή της οποίας ξεκινά από 16 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ το κατάστημα παραγγελίας της μοκέτας στέλνει, δωρεάν, ειδικό που παίρνει τα μετρά και κατόπιν κάνει την προσφορά για τα σχέδια που μας ενδιαφέρουν. Ακόμα και μια καινούρια χαρούμενη κουρτίνα (απαιτείται να μετρήσουμε πρώτα τις διαστάσεις του κουρτινόξυλου και να υπολογίσουμε περίπου 3 φορές περισσότερα μέτρα για τη σούρα).

Η αλλαγή στα χερούλια των ντουλαπιών και η αντικατάσταση τους με μεγάλα μεταλλικά μοντέλα, όπως επιβάλλει και η μόδα, μπορεί να είναι κάτι που δε θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας από το συγκεκριμένο σπίτι, ωστόσο προσδίδει μια νότα ανανέωσης που δεν κοστίζει πολύ. Παράλληλα, ο εσωτερικός φωτισμός σε διάφορα χρώματα ακόμη και μέσα στα ντουλάπια σε περίπτωση που αυτά είναι διάφανα η γυάλινα, δίνει επιπλέον χρώμα στο χώρο.

Η κουζίνα με τις απαραίτητες αλλαγές και τη σωστή διαμόρφωση μπορεί να εξελιχθεί ως ο χώρος που θα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς του σπιτιού μας, Είναι, άλλωστε, η θέση που ανέκαθεν συγκέντρωνε όλα τα μελή μιας οικογένειας για το γεύμα ή το δείπνο και για εμάς τους Έλληνες η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου τυπική.

 

Διαβάστε επίσης