Feng shui στην κουζίνα μας

Feng shui στην κουζίνα μας Feng shui στην κουζίνα μας

Όσο καλύτερα νιώθουμε μέσα στην κουζίνα μας τόσο περισσότερο θα πετυχαίνουν οι συνταγές μας! Το feng shui, η τέχνη της αρμονίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, προτείνει μερικές απλές διαδικασίες!

Μία κουζίνα με προσανατολισμό ανατολικό ή νοτιοανατολικό ενθαρρύνει την ετοιμασία πιο περίπλοκων φαγητών. Η θέση, όμως, της κουζίνας εξαρτάται από το γενικότερο προσανατολισμό του σπιτιού, γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να «δημιουργήσουμε» στην κουζίνα μας. Πάνω απ όλα, πρέπει να φροντίζουμε να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κουζίνα μας η ενέργεια Τσι η ζωτική ενέργεια, δηλαδή. Αλλά το Τσι έχει ανάγκη από χώρο στον οποίο ανανεώνεται ο αέρας για να αναπτυχθεί! Η κουζίνα σας πρέπει, λοιπόν, να είναι φωτεινή, καθαρή, ξηρή και καλά οργανωμένη. Όλα πρέπει να είναι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε να «ξυπνάνε» τις αισθήσεις: πρέπει να αντλείτε ευχαρίστηση από το μαγείρεμα!

Feng shui στην κουζίνα μαςΗ φωτεινότητα
Αν δεν μπορείτε να επωφεληθείτε αρκετά από το φυσικό φως, διαλέξτε βαφή για τους τοίχους, τα έπιπλα και τα σκεύη κουζίνας σε ανοιχτό χρώμα, καθώς και καλό φωτισμό. Αποφύγετε το νέον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σποτ για να φωτίσετε τα πιο σκοτεινά σημεία. Διακοσμήστε τους τοίχους κρεμώντας αντικείμενα, χρήσιμα ή απλώς διακοσμητικά, με θέματα σχετικά με την κουζίνα: π.χ. φρούτα, λαχανικά κλπ.

Η διάταξη
Μια καλά διαρρυθμισμένη κουζίνα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να κρύβονται όλα τα αξεσουάρ και οι συσκευές που χαλάνε την αισθητική και να μπαίνουν σε ντουλάπια όλα τα σκεύη που δεν παίζουν διακοσμητικό ρόλο: πλαστικές σακούλες, πανιά, σκούπες κ.λπ. Χρησιμοποιείτε σκεύη και αντικείμενα ευχάριστα στο άγγιγμα. Διατηρείτε τα καθαρά, χωρίς λιπαρότητα ή σκουριά. Το ανοξείδωτο ατσάλι, όπως και τα πλακάκια, φωτίζουν την κουζίνα και ενεργοποιούν το Τσι. Γι’ αυτό μπορείτε να κρεμάσετε κατσαρόλες, σουρωτήρια, τρίφτες κ.λπ.

Η οργάνωση
Στην ιδανική περίπτωση, η ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο των πιάτων ή ο νεροχύτης, καθώς και το ψυγείο ακόμα, δηλαδή η ενέργεια του νερού και της φωτιάς, πρέπει να διαχωρίζονται. Αν ακουμπάνε, χωρίστε τις με ένα στοιχείο ξύλινο ή γήινο: φυτό, κεραμικό, ξύλινες σπάτουλες. Τέλος, απομακρύνετε το μέρος στο οποίο τρώτε από το μέρος στο οποίο μαγειρεύετε!

Feng shui στην κουζίνα μαςΗ θέση εργασίας
Το ύψος του πάγκου εργασίας πρέπει να είναι μελετημένο έτσι ώστε να μη σκύβετε. Είναι προτιμότερο να μην έχετε την πλάτη σας στην πόρτα όταν μαγειρεύετε. Για να επιτύχετε μια περίπλοκη συνταγή και να μπορείτε να δουλεύετε πιο μεθοδικά, είναι καλύτερα να είστε γυρισμένη προς τα νοτιοδυτικά! Με προσανατολισμό προς το Νότο μαγειρεύετε ευχάριστα, γρήγορα και εύκολα, καθώς ο Νότος ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα. Αποφύγετε τη Δύση γιατί ευνοεί κάποια αμέλεια και το Βορρά γιατί περιορίζει τη φαντασία.

Προσοχή στο Σα
Ενώ είναι καλό να τονίζουμε το Τσι, πρέπει, επίσης, και να εμποδίζουμε την εμφάνιση του Σα. Το Σα είναι η καταστρεπτική ενέργεια που κρύβεται στα σκοτεινά, υγρά, νοσηρά μέρη. Αν την αφήσετε να περάσει στην κουζίνα σας, θα μειώσει τη διάθεση σας για μαγειρική και τη δημιουργικότητα σας. Το Σα κρύβεται στα καλάθια των αχρήστων, τα οποία πρέπει να αδειάζετε και να πλένετε τακτικά, στα χαλιά, τα οποία δεν είναι απαραίτητα στην κουζίνα, σε όλα τα ίχνη λιπαρότητας ή στα απομεινάρια τροφών στην ηλεκτρική κουζίνα ή στο νεροχύτη.

Μια τελευταία νότα
Διατηρείτε τους πάγκους εργασίας καθαρούς! Τακτοποιείτε τις συσκευές και τα σκεύη σε ντουλάπια. Βάλτε φυτά ή γλαστράκια με αρωματικά σε δυο τρία σημεία. Οι φρουτιέρες εξυγιαίνουν την ατμόσφαιρα χαρίζοντας μια ενεργεία αφθονίας. Μην ξεχνάτε ότι η κουζίνα δεν είναι το μονοπώλιο της κατσαρόλας, είναι και χώρος συγκέντρωσης.

 

Διαβάστε επίσης