Ανακύκλωση

Ανακύκλωση Ανακύκλωση

Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης. Στα περισσότερα κράτη το πέταμα γενικά σκουπιδιών είναι πολύ ακριβό και οι πολίτες προτιμούν να τα χωρίσουν και να τα πετάξουν στους συγκεκριμένους κάδους.

Ανακύκλωση καλείται η διαδικασία μετατροπής των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και η επαναχρησιμοποίηση κατόπιν επεξεργασίας ορισμένων άχρηστων υλικών. Τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι το χαρτί, το γυαλί, ορισμένα μέταλλα, τα πλαστικά, οι μπαταρίες, τα ορυκτέλαια και τα ελαστικά αυτοκινήτων. Βασικοί στόχοι της ανακύκλωσης είναι:
– η επαναχρησιμοποίηση ορισμένων αντικειμένων (λ.χ. γυάλινα δοχεία, πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης) από τις βιομηχανίες, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες διαλογής και αποστείρωσής τους.
– η επεξεργασία ορισμένων απορριμμάτων (τήξη, συμπίεση) και η αξιοποίησή τους ως πρώτες ύλες από τις βιομηχανίες (λ.χ. τα γυάλινα δοχεία γίνονται υαλότριμμα, τα παλιά χαρτιά χαρτοπολτός κ.λπ.).
– ο περιορισμός της παραγωγής των υλικών συσκευασίας από τις βιομηχανίες.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς
Ανακύκλωση• Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
• Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
• Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
• Προτιμήστε µία χάρτινη σακούλα.
• Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράμματα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη.
• Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
• Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας.
• Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως µε νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
• Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή …περπάτημα.
• Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
• Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
• Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
• Φυτέψτε ένα δέντρο.

ΑνακύκλωσηΑπό πού μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τα προγράμματα ανακύκλωσης;
Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων υπάρχει κατάλογος με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις όλων των φορέων, των συλλόγων και των ιδιωτών που ασχολούνται με την ανακύκλωση. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
– Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Διεύθυνση Περιβάλλοντος)
– Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (τμήμα Οικολογίας)
– Ελληνικός Υαλουργικός Σύνδεσμος
– Ελληνική Ένωση Αλουμινίου
– Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
– World Wide Fund For Nature (WWF) (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση)
– Ελληνικό Κέντρο Οικολογίας

Ποιο είναι το όφελος από την ανακύκλωση;
Το βασικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση είναι η προστασία του περιβάλλοντος. όσο πιο πολλά είδη απορριμμάτων αξιοποιούνται τόσο μικρότερος γίνεται ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές και τις θάλασσες με αποτέλεσμα αφενός να περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η ρύπανση του περιβάλλοντος και αφετέρου να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής των χωματερών.

Ανακύκλωση τώρα!

Μαρία Καγκέλη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης