Κίνδυνοι μέσα στο νερό

Κίνδυνοι μέσα στο νερό Κολύμπι και προφυλάξεις Κίνδυνοι μέσα στο νερό

Η κολύμβηση όσο ευχάριστη κι αν είναι, μερικές φορές μπορεί να γίνει δυσάρεστη ως και επικίνδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα και να τους αποφεύγουμε. Κι αν πάλι βρεθούμε μπροστά τους, τότε θα πρέπει να ξέρουμε να τους αντιμετωπίζουμε…

Πώς το κολύμπι θα παραμένει πάντα μια καλοκαιρινή χαρά
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι πνίγονται κάθε στις ελληνικές θάλασσες. Προτού, λοιπόν, μπείτε στη θάλασσα, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Κίνδυνοι μέσα στο νερόΜην κολυμπάτε πριν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό. Ούτε όμως με εντελώς άδειο στομάχι.
– Πριν από το μπάνιο, απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών.
– Μην απομακρύνεστε από την ακτή, ακόμα κι αν ξέρετε πολύ καλό κολύμπι.
– Αν κουραστείτε ενώ επιστρέφετε κολυμπώντας στην ακτή, μην πανικοβληθείτε. Γυρίστε ανάσκελα, ξεκουραστείτε και συνεχίστε με όσο το δυνατόν σταθερό ρυθμό.
– Μη μένετε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες των διακοπών. Αν πάθετε ηλίαση και βουτήξετε στο νερό, υπάρχει κίνδυνος να ζαλιστείτε, ακόμα και να χάσετε τις αισθήσεις σας, όσο καλός κολυμβητής κι αν είστε.
– Βγείτε αμέσως από το νερό μόλις αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα.
– Μην πηγαίνετε στα βαθιά, αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι.
– Σε περίπτωση καταιγίδας ή μεγάλης τρικυμίας αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα.
– Μην ενοχλείτε κολυμβητές που δεν ξέρουν καλό κολύμπι ή μικρά παιδιά.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο:
– Όσοι πάσχουν από πνευμονικά και καρδιακά νοσήματα.
– Οι επιληπτικοί, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους.
– Άτομα με οξείες κακώσεις, που θα πρέπει να αποφεύγουν τα μπάνια και κυρίως σε πισίνες με πολύ ζεστό νερό.

Οι κράμπες αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία
Είναι κάτι συνηθισμένο που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε νιώσει κολυμπώντας. Κράμπες μπορεί να πάθουμε στα πόδια ή στα χέρια, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Αιτία μπορεί να είναι η κούραση, οι απότομες και άγαρμπες κινήσεις και η απώλεια θερμοκρασίας (ο μυς του μέλους που προσβάλλεται συστέλλεται κι έτσι εμποδίζεται η κίνηση του).

Τι κάνουμε: Αλλάζουμε αμέσως τον τρόπο με τον οποίο κολυμπάμε. Ή χαλαρώνουμε το μέλος, στο οποίο πάθαμε κράμπα. Αν η κράμπα συνεχίζεται, τότε, δίχως να χάσουμε την ψυχραιμία μας, κάνουμε μια κίνηση, αντίθετη προς τη συστολή του μυός, και συγχρόνως ένα ελαφρύ μασάζ.

Πανικός; Η πρώτη αιτία ατυχημάτων μέσα στο νερό
Κίνδυνοι μέσα στο νερόΤο τσίμπημα μιας τσούχτρας, οι κράμπες, η κούραση, αλλά και ένα κύμα ή λίγο θαλασσινό νερό που θα πιούμε, μπορούν να φέρουν τον πανικό. Οι έμπειροι κολυμβητές σπάνια πανικοβάλλονται. Εκείνοι που συνήθως χάνουν την ψυχραιμία τους είναι οι αρχάριοι ή εκείνοι που δεν ξέρουν καλό κολύμπι.

Τι κάνουμε: Για να ελέγχουμε τις κινήσεις μας και για να μην κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε μια… κουταλιά νερό, θα πρέπει: να μάθουμε κολύμπι, να ξέρουμε πώς ν’ αμυνόμαστε και να βοηθάμε τον εαυτό μας σε περίπτωση κινδύνου και να αποκτήσουμε γνώσεις πρώτων βοηθειών.

Αν κάποιος καταπιεί πολύ νερό (περίπτωση δηλαδή πνιγμού), το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και… ανοιχτές τις αναπνευστικές οδούς του θύματος, μέχρι να έρθει ο γιατρός.

– Ξαπλώστε πρώτα το θύμα μπρούμυτα και πιέστε τα πλευρά του, με το ρυθμό της δικής σας αναπνοής, για να βγει έτσι το νερό.
– Μετά γυρίστε το θύμα ανάσκελα και εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις και τεχνική αναπνοή.

Εν πλω
Όσοι έχετε σκάφη αναψυχής, όπως τζετ σκι, κρις κραφτ, σκούτερ, καταμαράν, κότερα κ.ά., πρέπει:

– Να τα συντηρείτε κανονικά, να έχετε τις απαραίτητες άδειες, σωστικά και πυροσβεστικά μέσα και να ελέγχετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
– Να μην πλησιάζετε τα μεγάλα σκάφη και για κανένα λόγο να μην περνάτε μπροστά από την πλώρη τους
– Να μην απομακρύνεστε πάνω από 1 μίλι (1.852 μ.) από την ακτή.
– Να μην κάνετε επικίνδυνους χειρισμούς.
– Να μην επιτρέπετε την επιβίβαση σε όσους δεν γνωρίζουν κολύμπι ή σε μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του σκάφους.
– Να ενημερώνεστε από τη Λιμενική Αρχή για το μετεωρολογικό δελτίο.
– Να έχετε μαζί σας ένα ραδιόφωνο, για να ενημερώνεστε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Αν ακούσετε ότι θα χειροτερέψουν, θα πρέπει να γυρίσετε αμέσως στην ακτή.
– Να δένετε τα σκάφη σας σε ασφαλή αγκυροβόλια, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να πέσετε θύματα κλοπής.

Το καλοκαιρινό συνάχι
Οφείλεται συνήθως στα ρεύματα. Άλλη αιτία είναι τα ανεμιστηράκια, τα βρεγμένα μαγιό και βέβαια τα κλιματιστικά μηχανήματα, που μπορεί να δροσίζουν αλλά συγχρόνως ξεραίνουν, όχι μόνον την ατμόσφαιρα, αλλά και τους βλενογόνους του ρινοφάρυγγα. Αν δεν έχουμε πυρετό, αντιμετωπίζουμε το συνάχι μας με το πλούσιο σε αλάτι και ιώδιο θαλασσινό νερό, εφόσον δεν έχουμε κάποια άλλα προβλήματα υγείας (άσθμα, βρογχικά, κ.ά.). Τόσο τα μπάνια όσο και η παραμονή στην παραλία -με μέτρο και δίχως ηλιοθεραπεία- βοηθούν να ξεπεράσουμε την καταρροή. Σε περίπτωση που υπάρχει βήχας και πυρετός, μένουμε μακριά από τον ήλιο και τη θάλασσα, γιατί το μικροσυνάχι μας μπορεί να… μεταλλαχθεί σε πνευμονία.

Πότε η θάλασσα είναι καθαρή
Κίνδυνοι μέσα στο νερόΤα φύκια και οι αχινοί είναι ένδειξη ότι η θάλασσα είναι καθαρή.
– Απωθητική μυρωδιά; Σημάδι ότι πρέπει να αποφύγετε τη θάλασσα!
– Οι άσπρες διάφανες και μεγάλες τσούχτρες, το πλαγκτόν, τα νεκρό ψάρια και το μύδια είναι ένδειξη βρόμικων νερών.
– Οι ροζ τσούχτρες που τσιμπούν και η μεγάλη ποικιλία ψαριών είναι δείγμα καθαρής θάλασσας,
– Τα νερά με βαθυπράσινο χρώμα δεν είναι καθαρά.
– Και, βεβαίως, μένετε μακριά από θάλασσες με πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα υπονόμων.

Πότε μια πισίνα είναι καθαρή
– Όταν το νερό της λάμπει.
– Όταν δεν μυρίζει έντονα χλώριο, διότι η μυρωδιά αυτή μπορεί να οφείλεται στην ένωση του χλωρίου με άλλες οργανικές ουσίες.
– Όταν δεν αναδύονται δυσάρεστες μυρωδιές.
– Όταν δεν αφρίζει το νερό.
– Όταν το νερό της ανανεώνεται διαρκώς.

 

Διαβάστε επίσης