Όχι δάκρυα για το κρεμμύδι

Όχι δάκρυα για το κρεμμύδι Όχι δάκρυα για το κρεμμύδι

Ίσως χρειάστηκε να κλάψετε πολλές φορές εξ αιτίας του. Ωστόσο δεν παύει να σας χαρίζει απλόχερα τις πολλές αρετές του. Πολύτιμο λαχανικό, χαρίζει υγεία, ομορφιά και… συγκίνηση.

Από την αγορά στο πιάτο

Η σωστή επιλογή: Φρέσκο, είναι ιδανικό για τις σαλάτες. Πρέπει να είναι λείο, με πράσινα άκρα. Ξερό, πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα.
Πώς διατηρείται: Φρέσκο, μία εβδομάδα στο συρτάρι του ψυγείου. Ξερό, πολλούς μήνες σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Ξέρετε ότι…
Είναι αδύνατον να εμποδίσετε τα δάκρυα όταν καθαρίζετε κρεμμύδια; Το πρόβλημα οφείλεται σε μία από τις θειούχους ενώσεις τους, οι οποίες εκλύονται στην ατμόσφαιρα με τον τεμαχισμό. Αυτές υφίστανται μία χημική αντίδραση που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και ενεργοποιεί τους δακρυϊκούς αδένες. Ωστόσο, οι ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι, οι οποίες μας προκαλούν δάκρυα, δεσμεύονται από το νερό και δεν απελευθερώνονται. Για να περιορίσετε λοιπόν τα δάκρυα, υπάρχουν κάποια έξυπνα κόλπα όπως:
– καθαρίζετε τα κρεμμύδια μπροστά σε μια ανοιχτή βρύση
– ραντίστε τα με ξύδι πριν τα καθαρίσετε
– βουτήξτε τα σε μπολ με καυτό νερό για 5 λεπτά
– βουτήξτε τα για 5-10 λεπτά σε ένα μπολ με ξύδι κι έπειτα καθαρίστε τα
– βάζετε τα κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν τα καθαρίσετε ή εναλλακτικά στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Όχι δάκρυα για το κρεμμύδι100% Προστασία
36 cal/100γρ.
Νερό: 88γρ.
Γλυκίδια: 8γρ.
Ίνες: 21,1γρ.
Πρωτεΐνες: 1γρ.
Κάλιο: 180 mg
Βιταμίνη C: 10 mg (25 mg το φρέσκο)
Βιταμίνη Ε: 0,2 mg
Φθόριο: 0,04 mg
Σελήνιο: 0,003 mg

Στη ζυγαριά
– Με 36 θερμίδες ανά 100 γρ. μόνο, το κρεμμύδι μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις σάλτσες.
– Κοβάλτιο, μολυβδαίνιο, φθόριο… το κρεμμύδι περιέχει πολλά και πολύ σπάνια, ολίγο-στοιχεία.

Τα πλεονεκτήματά του για την υγεία
Το κρεμμύδι περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο, φώσφορο, θείο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνες A, C και Ε.
– Χάρη στο πλήθος των θειούχων ενώσεων που περιέχει και σε ενεργά συστατικά όπως η διφαινυλαμίνη, το κρεμμύδι εμποδίζει τη μεγάλη άνοδο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, συνιστάται ιδιαίτερα στους διαβητικούς, ειδικά να υποφέρουν, εκτός των άλλων, από καρδιαγγειακά προβλήματα.
– Το κρεμμύδι είναι πολύ πλούσιο σε σελήνιο και βιταμίνη Ε, δύο αντιοξειδωτικά που παίζουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ρευστοποιεί το αίμα, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων. Αυτή η διπλή προληπτική δράση αποδείχθηκε πρόσφατα από μια γαλλική ιατρική ερευνητική ομάδα.
– Οι γυναίκες που υποφέρουν από κατακράτηση νερού ή από πρήξιμο στα πόδια πριν από την περίοδο, θα παρατηρήσουν βελτίωση τρώγοντας κρεμμύδια. Χάρη στα ειδικά γλυκίδιά τους (που τους δίνουν τη γλυκιά γεύση τους), τα κρεμμύδια έχουν δράση διουρητική, η οποία ενισχύεται από τη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε κάλιο, που δρα ανταγωνιστικά προς το αλάτι για το οποίο είναι γνωστό ότι κατακρατά νερό στους ιστούς.

Όχι δάκρυα για το κρεμμύδιΟι ιδανικοί συνδυασμοί
Κρεμμύδι και μπούτι αρνίσιο. Πολύ δυναμωτικό «ζευγάρι», γιατί στον σίδηρο του κρέατος προστίθεται το κοβάλτιο του κρεμμυδιού, που είναι ισχυρό αντιαναιμικό.
Κρεμμύδι και τυρί. Το πρώτο περιέχει φθόριο, του οποίου η δράση ενισχύεται από το ασβέστιο του τυριού, που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των δοντιών.
Το τρίο κατά της γήρανσης. Κρεμμύδι, καρότο και μανιτάρια. Το κρεμμύδι έχει βιταμίνη Ε και C, αλλά είναι και πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Πα την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος, συνδυάζεται με το καρότο που είναι πλούσιο σε καροτίνια και μανιτάρια, που περιέχουν κι αυτά άφθονο σελήνιο.

Για το αδυνάτισμα:
Το φρέσκο κρεμμυδάκι στη σαλάτα ή μαγειρεμένο στον ατμό είναι εξαιρετικό στοιχεία κάθε δίαιτας. Ξερά, μπορείτε να γεμίζετε τα κρεμμύδια με ένα μείγμα κιμά-αβγού-μαϊντανού-ψίχας ψωμιού.

Για τη λαιμαργία:
Δεν υπάρχει νοστιμότερη σούπα από την κρεμμυδόσουπα με τριμμένο τυρί και κρουτόν για τα βράδια του χειμώνα.

Όχι δάκρυα για το κρεμμύδιΓια την ομορφιά:
Την Για να προλάβετε την εμφάνιση ευρυαγγείας, τρώτε ξερά κρεμμύδια, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Οι χρωστικές αυτές προστατεύουν τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη δράση τους, συνδυάζετε τα κρεμμύδια με ωμά λαχανικά και εσπεριδοειδή, που τα περιέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες.

Η σωστή ποσότητα
Μπορείτε να βάζετε κρεμμύδι σε πολλά πιάτα κάθε μέρα, χωρίς καμία αντένδειξη! Για τους καρδιακούς: η καθημερινή πρόσληψη 200 γρ. ωμών κρεμμυδιών εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Στη φυτοθεραπεία
Αν είστε συναχωμένοι, ρίξτε βραστό νερό πάνω σε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και κάντε εισπνοές.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης