Ο χαρακτήρας μας στο πιάτο

Ο χαρακτήρας μας στο πιάτο Ο χαρακτήρας μας στο πιάτο

Η σχέση μας με το φαγητό, ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας και αποκαλύπτει πάντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τη σχέση μας με τη ζωή και με το σώμα μας. Ακολουθήστε μας λοιπόν σ’ αυτό το ταξίδι, στην καρδιά των διατροφικών συνηθειών, και ανακαλύψτε τις κρυφές πλευρές σας!

Όλα για την απόλαυση
Τρώτε για την απόλαυση. Αγαπάτε όλες τις γεύσεις και δεν σας ενδιαφέρει αν η διατροφή σας είναι υγιεινή, εξισορροπημένη κλπ.

Ο χαρακτήρας μας στο πιάτοΜπορεί να μάθατε να τρώτε έτσι από την παιδική σας ηλικία ή αυτός ο τρόπος να αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητάς σας, αν όντως είστε ανέμελη και επιδιώκετε απλώς την ευχαρίστησή σας. Θα μπορούσε επίσης κανείς να υποθέσει, ότι είστε σε απόλυτη αρμονία με το σώμα σας, ότι δεν σας ενοχλούν οι καμπύλες σας.
Οι λαίμαργοι τρώνε τελικά ποικιλία τροφών, αφού έχουν την τάση να δοκιμάζουν τα πάντα. Προσανατολίζονται αυτόματα προς αυτά που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους και ρυθμίζουν ενστικτωδώς την όρεξή τους. Για παράδειγμα, μια λαίμαργη γυναίκα που της αρέσει η σοκολάτα, θα φάει ένα κομμάτι, αλλά όχι ολόκληρη την πλάκα, γιατί αντλεί την απόλαυση που επιδιώκει, από τις πρώτες κιόλας μπουκιές, και μόλις ικανοποιήσει την επιθυμία της, σταματάει. Αν τελειώνετε όλη τη σοκολάτα, δεν πρόκειται για λαιμαργία, αλλά για βουλιμία.

Οπαδός της υγιεινής διατροφής
Ο χαρακτήρας μας στο πιάτοΠροσέχετε τη διατροφή σας και φροντίζετε να τρώτε υγιεινά. Η φροντίδα αυτή ξεκινάει από την αγορά των προϊόντων και φτάνει μέχρι την υγιεινή μαγειρική.

Είστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας σχέσης με τη διατροφή, που ικανοποιεί ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της υγιεινής αλλά και της λεπτής σιλουέτας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας ωθούν σε αυτήν τη στάση, είναι βέβαιο ότι δεν έχετε επιλέξει τον ευκολότερο δρόμο. Στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε τις επιταγές της υγιεινής διατροφής, είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να νιώθετε ενοχές με την παραμικρή παρέκκλιση. Η επιθυμία για υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με προσπάθεια απώλειας βάρους, πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα.

Σταματήστε να σκέφτεστε μόνο τι είναι «καλό» ή «κακό» και προσπαθήστε να ξαναβρείτε την απόλαυση στο φαγητό! Αν έχετε πραγματικά πρόβλημα βάρους, συμβουλευθείτε έναν ειδικό διαιτολόγο.

Κυνηγώντας το χρόνο
Σας αρέσει να τρώτε, και να τρώτε καλά, αρκεί αυτό να μην απαιτεί πολύ χρόνο. Μπορεί να παραλείψετε ένα γεύμα χωρίς να το σκεφθείτε καν, ενώ συχνά προτιμάτε να τσιμπάτε στο πόδι, παρά να κάθεστε στο τραπέζι.
Τι σημαίνει αυτό: άγχος, κρίσεις κατάθλιψης, εναντίωση σ’ ένα σώμα που θεωρείτε πως έχει πολλές ατέλειες. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας σπρώχνουν στη δικαιολογία «δεν έχω χρόνο». Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγετε στο τσιμπολόγημα για να καταπολεμήσετε τις εντάσεις!

Μην ξεχνάτε ότι δεν τρώμε μόνο για να γεμίσουμε το στομάχι μας! Η τροφή γεμίζει επίσης τις μπαταρίες μας. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, για να έχετε σωστά γεύματα και για να (ξανα)ανακαλύψετε τις γεύσεις.

Εξωτικό ταξίδι στη γεύση 
Ο χαρακτήρας μας στο πιάτοΛατρεύετε τα φαγητά από διαφορετικές κουζίνες, ανά τον κόσμο. Για σας το φαγητό είναι σαν ένα ταξίδι.

Υπάρχει μια αμφιθυμία και μια αντιφατικότητα σχετικά με την τροφή, ανάμεσα στη γοητεία του καινούργιου αλλά και την αποστροφή γι’ αυτό, ανάμεσα στην ευχαρίστηση και στο άγχος που προκαλεί, ακριβώς γιατί το καινούργιο θα μπορούσε να σας αρέσει ή ακόμη και να σας αρρωστήσει…. Ωστόσο, οι οπαδοί της εξωτικής κουζίνας ξεπερνούν εύκολα το άγχος τους,  ίσως χάρη στην περιέργεια, στην αναζήτηση πρωτοτυπίας ή στο γεγονός ότι δεν φοβούνται να δοκιμάσουν και να ρισκάρουν. Υπάρχει και εδώ, μια πλευρά λαιμαργίας. Από την άλλη όμως, οι εξωτικές γεύσεις εμπεριέχουν και μια έννοια ανταλλαγής με τους άλλους.

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στην επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω!

Πάνω απ’ όλα η αισθητική
Σας αρέσει να τρώτε με ωραία σερβίτσια, να είναι το τραπέζι στρωμένο με το καλό τραπεζομάντιλο.

Είστε φιλάρεσκη, με γούστο, φινέτσα, αγάπη για το ωραίο. Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στη γραμμή σας και γι’ αυτό χαρακτηρίζεστε από πειθαρχία. Η αυστηρά υγιεινή ζωή (γυμναστική και προσεγμένη διατροφή) είναι βασικά στοιχεία σας.

Αν αυτός ο τρόπος ζωής και διατροφής σας ταιριάζει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως νιώθετε μερικές φορές να καταπιέζεστε, σταματήσετε να αντιμετωπίζετε τη διατροφή σας μόνο ως μέσο υγείας, φόρμας ή πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να «ακούσετε» το σώμα σας, το ένστικτό σας, την ανάγκη σας για ευχαρίστηση.

Υπέρ της εύκολης λύσης
Ο χαρακτήρας μας στο πιάτοΕίστε μάλλον του στυλ «ένας δίσκος μπροστά στην τηλεόραση».

Τα έτοιμα και τα κατεψυγμένα φαγητά σάς είναι ιδιαίτερα οικεία. Προσέχετε τη διατροφή σας αλλά δεν σας αρέσει η μαγειρική, γιατί προτιμάτε να έχετε χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Έχετε πολλές υποχρεώσεις και περιορισμένο χρόνο… Επίσης, μπορεί να έχετε μάθει από παιδί σε αυτού του είδους τα γεύματα: γρήγορα και σιωπηρά! Είναι όμως σημαντικό να κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι γιατί έτσι της δίνεται η ευκαιρία για επικοινωνία.

Προσπαθήστε να κερδίσετε το χαμένο χρόνο τα Σαββατοκύριακα, για να βρίσκεστε όλοι μαζί και να μοιράζεστε τις μικρές απολαύσεις του ελεύθερου χρόνου…

 

Διαβάστε επίσης