Εύκολα και γρήγορα με το φούρνο μικροκυμάτων

Εύκολα και γρήγορα με το φούρνο μικροκυμάτων Εύκολα και γρήγορα με το φούρνο μικροκυμάτων

Αρκούν δύο λεπτά για να ζεστάνετε το φαγητό ή να αποψύξετε κατεψυγμένα τρόφιμα. Μπορείτε όμως να κάνετε ακόμα περισσότερα πράγματα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ένας Αμερικανός στρατιωτικός ελέγχει ένα ραντάρ με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και αντιλαμβάνεται ότι μια καραμέλα λιώνει στην τσέπη του μέσα σε μια στιγμή. Πολύ γρήγορα, η βιομηχανία τελειοποιεί την ανακάλυψη. Ο φούρνος μικροκυμάτων γεννιέται! Η αρχή του: τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που είναι κλεισμένα μέσα στο φούρνο δρουν στα μόρια του νερού που περιέχονται στις τροφές. Οι κινήσεις αυτές είναι που παράγουν θερμότητα. Όμως, τα κύματα αυτά έχουν ασθενή ακτινοβολία, εξ ου και το συνθετικό «μικρό». Γι’ αυτό, οι μικρές ποσότητες θερμαίνονται γρηγορότερα. Όσο για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θα μπορούσαν να επιφυλάσσουν για την υγεία μας, λόγω πιθανής διάχυσης τους έξω από το φούρνο, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι αρκεί η συντήρηση καλής στεγανότητας για να μην υπάρχει πρόβλημα. Ξεχάστε τα ισχυρά απορρυπαντικά και τα συρματάκια, καθαρίζετε το φούρνο σας με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και κρατάτε μακριά τα παιδιά.

Εύκολα και γρήγορα με το φούρνο μικροκυμάτωνΤραγανές γεύσεις
Τώρα που οι περισσότεροι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν και γκριλ μπορείτε να μαγειρέψετε ό,τι θέλετε με την ίδια επιτυχία. Για να φτιάξετε ένα φιλέτο ή λίγο κοτόπουλο μέσα σε μερικά μόνο λεπτά χωρίς να προσθέσετε λιπαρή ουσία, αρκεί να έχετε γκριλ. Με τη λειτουργία αυτή, τα κρέατα και τα πουλερικά γίνονται υπέροχα μέσα σε μερικά λεπτά.

Ρύζι εξπρές
Βάζετε σε ένα μπολ το ρύζι με το νερό και το ζεσταίνετε δύο με τρία λεπτά, όχι παραπάνω. Το βγάζετε από το φουρνάκι, το ανακατεύετε και, αν χρειαστεί, το βάζετε άλλα δύο λεπτά. Το ίδιο ισχύει για όλα τα δημητριακά. Γενικά, ο φούρνος μικροκυμάτων περιορίζει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος. Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά ή αρωματικά.

Λαχανικά γεμάτα βιταμίνες
Χάρη στο γρήγορο μαγείρεμα, στο φούρνο μικροκυμάτων διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, ενώ οι βιταμίνες δεν προλαβαίνουν να διασπαστούν. Επίσης, δεν χρειάζεται λιπαρή ουσία. Κόψτε τα λαχανικά, τοποθετήστε τα σε λεπτά στρώματα, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό, αλατοπιπερώστε και σκεπάστε τα.

Εύκολο ψήσιμο ψαριών!
Βάζετε τα φιλέτα ψαριών κατευθείαν στο πιάτο με τα λαχανικά που θέλετε για γαρνιτούρα. Τα καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη για να προστατεύσετε το φούρνο από πιτσιλίσματα. Μην ξεχάσετε να την τρυπήσετε σε μερικά σημεία για να μη σκάσει. Μπορείτε να αρωματίσετε το ψάρι σας με φέτες λεμόνι, άνηθο και μαϊντανό.

Ακόμα και αβγά μπορείτε να κάνετε
Τα αβγά μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο χωρίς το τσόφλι, γιατί η εσωτερική κίνηση των μορίων τα σκάει. Βάζοντας τα όμως σε ένα σκεύος χωρίς το τσόφλι, μπορείτε να τα μαγειρέψετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε ελάχιστο χρόνο.

Γλυκά στη στιγμή
Ετοιμάστε ένα γλυκό σοκολάτας γρήγορα και εύκολα! Λιώστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια μέσα σε λίγο νερό. Βγάλτε το μπολ από το φούρνο, προσθέστε το βούτυρο και ξαναβάλτε το για ένα λεπτό. Προσθέστε τα αβγά, το αλεύρι και τη ζάχαρη και βάλτε το μείγμα πάλι στο φούρνο. Έχετε υπόψη ότι οι φόρμες σιλικόνης περιορίζουν το χρόνο ψησίματος κατά 20% με 30%, ενώ μετά, τα γλυκά ξεφορμάρονται τέλεια!

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης