Στοματική υγιεινή: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών

Στοματική υγιεινή: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών Στοματική υγιεινή: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών

Σε ηλικία τριών ετών τα παιδιά συμπληρώνουν την πρώτη τους οδοντοστοιχία, τη νεογιλή οδοντοστοιχία, που αποτελείται από 20 δοντάκια. Όμως αυτά τα 20 αστραφτερά μαργαριταράκια που στολίζουν το στόμα του παιδιού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους που τα περιβάλλουν.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι αποτελέσματα ερευνών απέδειξαν πως στην ηλικία των δύο ετών το 8% των παιδιών έχουν ήδη ένα ή περισσότερα χαλασμένα δόντια, ενώ στην ηλικία των 3 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 60%.

Στοματική υγιεινή: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών.Η σωστή διατροφή παίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο ώστε τα δόντια των παιδιών να είναι γεμάτα υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν το καθημερινό του διαιτολόγιο να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε λευκώματα, ασβέστιο και βιταμίνες, αποφεύγοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και βέβαια τη ζάχαρη, που όμως είπαμε, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Όμως, μεγάλος εχθρός των δοντιών είναι και η παραμονή της τροφής για πολλή ώρα στο στόμα του παιδιού, καθώς προλειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η κατάχρηση του μπιμπερό, και ειδικά όταν αυτό παίρνει τη θέση της πιπίλας, είναι ικανή να δημιουργήσει τερηδόνα.

Προσπαθήστε να μάθετε από πολύ νωρίς στα παιδιά να φροντίζουν τα δόντια τους. Στην ηλικία των δύο ετών θα πρέπει τα δόντια του παιδιού να βουρτσίζονται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν το βραδινό ύπνο. Μεγαλώνοντας το παιδί θα πρέπει να συνηθίσει να καθαρίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα.

Στοματική υγιεινή: Μάθετε για τη φροντίδα των πρώτων παιδικών δοντιών.Μια οδοντόβουρτσα πολύχρωμη σίγουρα θα ενθουσιάσει το παιδί, όμως θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας στο μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετή, καθώς η μεγάλη ποσότητα φθορίου μπορεί να προκαλέσει μόνιμα στίγματα πάνω στα δόντια, ενώ η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη αρχικά, ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η οδοντική πλάκα. Θα πρέπει να είσαστε επίσης σχολαστικοί με την οδοντόβουρτσα του παιδιού. Πρέπει να την ξεπλένετε καλά και να μη μένει εκτεθειμένη σε μικρόβια και βακτηρίδια, ενώ θα πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Θα έχετε ακούσει σίγουρα διάφορες απόψεις σχετικά με τους σωστούς τρόπους βουρτσίσματος των δοντιών. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία η κίνηση της βούρτσας, αλλά εκείνο που προέχει είναι τα δόντια να καθαρίζονται σωστά, τόσο στην εξωτερική τους πλευρά όσο και την εσωτερική. Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα μπροστινά δοντάκια τους, καθώς βλέπουν μόνο εκείνα. Προσπαθήστε λοιπόν να τους εξηγήσετε ότι ανάγκη από καθαριότητα έχουν όλα τα δόντια και τα πίσω ακόμη περισσότερη, καθώς κάνουν τη μεγαλύτερη δουλειά και κουράζονται περισσότερο. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να παρακολουθεί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο προληπτικά τα δόντια του παιδιού.

 

Διαβάστε επίσης