Γιαούρτι, η βελούδινη αξία

Γιαούρτι, η βελούδινη διατροφική αξία Γιαούρτι, η βελούδινη αξία

Αφεθείτε στη δροσιά του γιαουρτιού. Σκέτο, καλυμμένο με μέλι κι άλλοτε με ζουμερά φρούτα. Απαλό και βελούδινο. Ένα πολύτιμο αγαθό με υψηλή θρεπτική αξία και αξεπέραστη γεύση. Ελαφρύ και υγιεινό, δροσερό και απολαυστικό, χορταίνει χωρίς να παχαίνει.

Από την αγορά στο πιάτο
Οι τρεις βασικές ποικιλίες γιαουρτιού -κλασικό, βελουτέ και υγρό- κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές: με ζάχαρη, με άρωμα φρούτων, με δημητριακά…
– Η σωστή επιλογή: Το σκέτο γιαούρτι είναι μία από τις πιο εξισορροπημένες και με τις λιγότερες θερμίδες τροφές (50 θερμίδες ανά 100 γρ. και 40 θερμίδες το άπαχο). Για τα παιδιά προτιμάτε το πλήρες, γιατί είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους.
– Πως διατηρείται: Στο ψυγείο (+4°C) μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Γιαούρτι, η βελούδινη αξίαΞέρατε ότι…
Το γιαούρτι επιφέρει ένα είδος προ-μαγειρέματος στα τρόφιμα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Για να διατηρείτε μαλακό το φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου πριν το βάλετε στο φούρνο, αφήνετέ το 1 ώρα σε γιαούρτι, στο ψυγείο.

Στη ζυγαριά
Ένα σκέτο γιαούρτι περιέχει από 40 ως 70 θερμίδες ανά κεσεδάκι (125 γρ.), ανάλογα με το αν είναι άπαχο ή πλήρες.
Ακόμα και πλήρες, εξακολουθεί να μην έχει πολλά λιπαρά, με 3 γρ. λιπίδια -το πολύ- σε ένα κεσεδάκι.

Πλεονεκτήματα
Ο σύμμαχος της χλωρίδας των εντέρων: Πολύ πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς, (σε ένα γραμμάριο περιέχονται πάνω από 100 εκατ. βακτήρια!), το γιαούρτι εξισορροπεί τη φυσική χλωρίδα του εντέρου ενεργοποιώντας την παραγωγή «καλών» βακτηρίων και εμποδίζοντας τη δημιουργία υπερβολικών αποικιών «κακών» βακτηρίων, υπεύθυνων για λοιμώξεις στο έντερο. Έτσι, εξασκεί δράση προληπτική κατά ορισμένων μορφών διάρροιας.

Υποκατάστατο του γάλακτος
Όλες οι ωφέλειες του γάλακτος υπάρχουν και στο γιαούρτι, με μεγαλύτερη μάλιστα περιεκτικότητα σε ασβέστιο (120 mg κατά μέσο όρο σε 100 γρ. στο γάλα, σε σχέση με 170 mg σε 100 γρ. στο γιαούρτι). Άλλο ισχυρό σημείο: το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο από το γάλα. Στην πραγματικότητα, η ζύμωση παράγει λακτάση, το απαραίτητο ένζυμο για την πέψη της λακτόζης, του σακχάρου του γάλακτος. Ιδανικό για εκείνους που δυσκολεύονται να χωνέψουν το γάλα.

Ιδανικοί συνδυασμοί
– Γιαούρτι και μάνγκο. Η βιταμίνη  C του μάνγκο (44  mg /100 γρ., όσο και το πορτοκάλι) επιτρέπει στον οργανισμό να δεσμεύει το ασβέστιο του γιαουρτιού, οδηγώντας το προς τό σκελετό και όχι προς τούς ιστούς.
– Γιαούρτι και δημητριακά. Ακριβώς όπως οι ίνες, το γιαούρτι επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου. Συνδυάζοντας γιαούρτι και δημητριακά, πλούσια σε ίνες, ενισχύουμε τη δράση τους κατά της δυσκοιλιότητας.
– Γιαούρτι και μέντα, σε συνδυασμό σε σάλτσες. Η μέντα έχει, στην πραγματικότητα, αναγνωρισμένες χωνευτικές ιδιότητες, ενώ τα συστατικά του γιαουρτιού ενεργοποιούν την έκκριση γαστρικών και εντερικών υγρών.

Για το αδυνάτισμα: 
Για τις σάλτσες, για ωμά λαχανικά σαν σνακ ή σε σαλάτα, για να κάνετε πιο παχιά μια σούπα ή ένα ζωμό, αντικαθιστάτε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι. Είναι επίσης πολύ καλή λύση για κολατσιό.

Για τη λαιμαργία:
Συνοδέψτε το γιαούρτι με το κρέας και με τα λαχανικά. Αναμεμειγμένο με αρωματικά, μπαχαρικά, λαχανικά, όπως στην ινδική κουζίνα με κάρυ, γλυκαίνει τα φαγητά και τα μαγειρευτά.

Για το παιδί:
Πλήρες και με φρούτα, είναι ένα από τα αγαπημένα επιδόρπια των παιδιών. Μην ξεχνάτε τα γλυκά με γιαούρτι. Μία μερίδα ενός τέτοιου επιδορπίου δίνει το 10% της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.

Για την ομορφιά:
Για τον καθαρισμό του προσώπου όταν το δέρμα είναι λιπαρό: αφήστε ένα τέταρτο της ώρας γιαούρτι χτυπημένο με νιφάδες βρόμης στο πρόσωπο σας.
Για τα μαλλιά: ένα γιαούρτι χτυπημένο με ένα αβγό μαλακώνει και ξεμπλέκει τα λιπαρά μαλλιά μετά το λούσιμο. Πρέπει να το ξεβγάζετε καλά.

Η σωστή ποσότητα
– Ενήλικες: δύο γιαούρτια την ημέρα παρέχουν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ποσότητας σε ασβέστιο. Καλό είναι να καταναλώνονται εναλλακτικά με τυρί.
– Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν: το γιαούρτι σαν κολατσιό, καθώς και στο πρόγευμα σάς δίνει τη δυνατότητα να καλύψετε εύκολα τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, που είναι μεγαλύτερες σ’ αυτή την περίοδο τής ζωής σας.
– Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών: δύο πλήρη γιαούρτια κάθε μέρα καλύπτουν το 50% των αναγκών τους σε ασβέστιο.

Γιαούρτι από σπίτι
Βάλτε σε κατσαρόλα 1 λίτρο από όποιο γάλα θέλετε (με καλύτερο το πρόβειο), να ζεσταθεί μέχρι τους 70°C και αφήστε το να κρυώσει ως τους 50°C ή τόσο ώστε να αντέχει το μικρό σας δαχτυλάκι μέσα στο γάλα για μισό λεπτό, χωρίς να καείτε. Ανακατέψτε το με ένα μικρό γιαούρτι του εμπορίου. Μοιράστε το σε μπολ (πλαστικά, γυάλινα ή πήλινα) και αφήστε το τρεις με πέντε ώρες στον πάγκο (τρεις το καλοκαίρι – πέντε το χειμώνα), σκεπασμένο με καπάκι κι από επάνω μια πετσέτα ή κουβέρτα, μέχρι να κρυώσει. Μην μετακινείτε και μην αναταράσσετε τα σκεύη κατά την διάρκεια αυτή. Διατηρήστε τα γιαούρτια σας στο ψυγείο και καταναλώστε τα εντός 15 ημερών.

Η συνταγή της υγείας
Γιαούρτι με μυρωδικά πλούσιο σε ασβέστιο

Για 4 άτομα:
4 σκέτα γιαούρτια, 10 φύλλα  μέντας, 1 κρεμμυδάκι, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
Πλύντε, στραγγίξτε και ψιλοκόψτε  τη μέντα και το κρεμμυδάκι. Πατήστε το σκόρδο και μαζέψτε το χυμό που θα βγει. Ανακατέψτε τα γιαούρτια χτυπημένα με τα μυρωδικά, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Βάλτε τα στο ψυγείο για λίγες ώρες. Διατηρήστε τα δροσερά.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης